Αφιερωμένο εξαιρετικά στις ωραίες… επιστροφές.

Ενα CDάκι vintage αισθητικής και vintage περιεχομένου, αλλά με τον φρέσκο ήχο μιας παρέας ανθρώπων που ξέρουν τη δουλειά τους.

CD δεν αγοράζονται πια, αλλά το μεράκι είναι μεράκι και η αγάπη για κείνα τα χρόνια τα παλιά (καταγώγια, λουλάδες, μάγκες και κουτσαβάκικα) έχει σαν όχημα το τραγούδι. Και ευτυχώς… Το όνομα αυτού, Απόστολος Χατζηχρήστος. Το αφιέρωμα από τον Σταυρό Αβράμογλου (τραγούδι) και την παρέα του… Συμμετέχει στο τραγούδι και η Κατερίνα Τσιρίδου.

Γιατί κοιτάτε τι έρχεται στο… φως: «Γκελ – γκελ καϊξή / γιαβάς – γιαβάς». Πόσες φορές έχετε ακούσει τον «Καϊξή»; Πόσες το «κι άμα δεν με βρεις, πάρε βάρκα κι έλα, Μαρίτσα μου γλυκιά, θα ‘μαι στην Καστέλλα»

Κι άλλα. Κι άλλα… «Ας μην ξημέρωνε ποτέ», «Καρδιά παραπονιάρα», «Το μαγκαλάκι», «Γλυκοβραδιάζει», «Καροτσέρη τράβα»…

Από τη Σμύρνη (εκεί γεννήθηκε το 1901) ο Χατζηχρήστος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1922 και ενώ το αρχικό του επάγγελμα ήταν οξυγονοκολλητής, ασχολιόταν και με τη μουσική γιατί έπαιζε μπουζούκι, κιθάρα και ακορντεόν. Το 1933 (όταν ηχογραφείται ο πρώτος ρεμπέτικος δίσκος γραμμόφωνου σε μουσική Βαμβακάρη και στίχους Ν. Μάθεση) αρχίζει κι εκείνος να ασχολείται επαγγελματικά με το ρεμπέτικο.

Το 1937 ηχογραφεί την «Κοκκινιώτισσα» (πρώτος δίσκος) και από τότε μέχρι το ’40 γράφει τα ωραιότερα τραγούδια του και δεν σταματάει μέχρι το τέλος του, που ήρθε νωρίς, το 1959.

Παρ’ όλα αυτά το όνομά του δεν απέκτησε την αίγλη που του αναλογούσε. Δεν πρόλαβε; Δεν έτυχε;

Κι όμως τελευταία, ύστερα από τόσα χρόνια, Χατζηχρήστο παίζουν τα ρεμπετάδικα, Χατζηχρήστο μελετούν τα παιδιά στο μπουζούκι, με Χατζηχρήστο ασχολήθηκε και ο ρεμπετολόγος Charles Howard (Τσάρλι για τους ρεμπετόφιλους) που στα μέσα του καλοκαιριού έβγαλε μια τετραπλή κασετίνα με τραγούδια του.

Τώρα βγαίνει το «Αφιέρωμα», 19 τραγούδια τραγουδισμένα από τον Σταύρο Αβράμογλου, σε ενορχηστρώσεις Νίκου Πρωτόπαπα, Μανώλη Καραντίνη και Σταύρου Αβράμογλου, στα μπουζούκια Βαγγέλης Τρίγκας, Μανώλης Καραντίνης, Βαγγέλης Μαχαίρας, Μήτσος Κρανίδας και Γιώργος Τζωρτζής. Ενα περιποιημένο CD με πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες από κομπανίες της εποχής στις οποίες συμμετείχε, δημοσιεύματα, αφίσες, συν δυο ανέκδοτα τραγούδια του. Στον πρόλογο, αφηγείται η κόρη του, Καλλιόπη Μπάρδη Χατζηχρήστου.