Το «όσο πιο λίγα ξέρεις τόσο το καλύτερο» έχει πολλές εφαρμογές – και όχι μόνο σε smartphones -, έχει και ιδιαίτερη αξία όμως που το δηλώνει ο DJ Shadow, ο Μάιλς Ντέιβις του (ινστρουμένταλ) hip-hop που άλλαξε τη θέση τού παραγωγού και του DJ μια για πάντα.

Ηταν σαν να πέρασε ο τυφώνας Σκιά πάνω στα πικάπ – αλλά δεν θα μιλήσουμε άλλο για ΤΟ συμβάν του 1996, το «Endtroducing» δηλαδή, που έδειξε με μεγεθυντικό φακό ότι η μουσική γίνεται και έτσι – με σαμπλ και αγάπη.

Τώρα ο DJ Shadow έχει το καινούργιο άλμπουμ, «The Less You Know the Better» – και εξήγησε το όνομά του κάπως έτσι: «Κάθε καλός τίτλος έχει πολλές σημασίες και μου αρέσει να χρησιμοποιώ φράσεις που λέω ο ίδιος συνέχεια, αλλά αυτός εδώ μου ήλθε στον νου μια νύχτα που πέρασα κολλημένος στο αεροδρόμιο του Ντάλας, έχοντας το CNN και το Fox να πυροβολούν το μυαλό μου χωρίς να υπάρχει λόγος. Τους το ζήτησε κανείς;».

Οι άλλες ερμηνείες όλες δικές μας – στο «…the Better», όπου παίζει συναρπαστικά ένα πρόγραμμα απόδρασης από τα κάδρα που μας έχουν βάλει. Εχει και ένα σαμπλ από Μάιλς Ντέιβις (στο «Run for Your Life»). Προτείνω, λοιπόν, δυο ειδών ακροάσεις: ένα, σαν να μην ξέρεις τίποτε, σαν να προσγειώθηκες στον πλανήτη μόλις τώρα και απολαμβάνεις τη μουσική. Δύο, ακολουθείς τα ίχνη που αφήνει ο Καλιφορνέζος Shadow, όχι μόνο με τα σαμπλ αλλά και με τα στυλ που επιλέγει, μια αποκαλυπτική διαδρομή που αμφισβητεί τα πάντα (παλιά μου τέχνη ο Shadow) – ένας μουσικός για όλες τις δουλειές. Και στα δύο κερδισμένος είσαι.

Εχει τα εργαλεία, γιατί να μην τα χρησιμοποιήσει; Να φυσήξει ανάσα στο old school hip-hop, να κολλήσει break beats με heavy metal, να στύψει από το ροκ αιχμηρά ακόρντα, να παίξει με τις ατμόσφαιρες της σκοτεινής ελεκτρόνικα, δίνοντας επίμονα χώρο σε γλυκιές μελωδίες και φολκ. Να συνθέσει κινηματογραφικές μουσικές που ζητάνε επειγόντως τις ταινίες του.

Αν αγαπάς στ’ αλήθεια τη μουσική, είσαι τυφλός στους διαχωρισμούς και στα είδη. Στο «…the Better» δεν θα βρεις τον ήχο της στιγμής (αυτό που ορίζει τι ακούμε τώρα) αλλά αυτό που μπορείς να ακούς και τώρα και αύριο – διαχρονικό. Αυτό ήθελε να πετύχει από την αρχή. Αν θέλεις, το κρατάς, αν όχι, άσ’ το και απόλαυσέ το σαν να μην ξέρεις τίποτα.