Πρεμιέρα με τιμές που ξεκινούν από τα 91 λεπτά το λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και φτάνουν τα 96 λεπτά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, καθώς επίσης με λίστες αναμονής, λόγω των παραγγελιών που έχουν συσσωρευτεί την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας των απεργιών, έκανε χθες το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πρόκειται για τιμές 30%-40% πάνω από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα (70-71 λεπτά ήταν τότε η τιμή), που αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων (ΕΦΚ, ΦΠΑ) και κατά δεύτερο στην άνοδο των διεθνών τιμών.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι μια οικογένεια που διαμένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αθήνα και καταναλώνει τη σεζόν 2.000 λίτρα πετρελαίου, εφόσον οι τιμές διατηρηθούν στα τωρινά επίπεδα θα πληρώσει φέτος 1.820 ευρώ αντί για 1.400 ευρώ πέρυσι. Δηλαδή 420 ευρώ περισσότερα.

Ενδεικτικά χθες οι τιμές από μερικές γνωστές εταιρείες εμπορίας και διανομείς, για κατ’ οίκον παραδόσεις ποσοτήτων, ήταν οι εξής: ΕΚΟ (91,8 λεπτά), Shell (91,8 λεπτά για το απλό, 93,8 λεπτά για το ενισχυμένο), Elinoil (91,4 λεπτά), Aegean Oil (91,5 λεπτά), Athensoil (91,5 λεπτά). Πλην της Shell, οι τιμές της οποίας αφορούν ποσότητες από 300 λίτρα και πάνω, στις υπόλοιπες οι τιμές αφορούν παραδόσεις 800 λίτρων και άνω. Γενικά ο κανόνας είναι ότι για μικρές ποσότητες και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, λόγω των μεταφορικών, οι τιμές «παίζουν» στα 95-96 λεπτά ανά λίτρο.

Στην… ουρά. Την ίδια στιγμή, και λόγω του απεργιακού κύματος των τελευταίων ημερών, έχουν συγκεντρωθεί ανεκτέλεστες παραγγελίες σε εταιρείες και διανομείς που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, φτάνουν και τα 60.000 κυβικά (60 εκατ. λίτρα), γεγονός που μεταφράζεται σε πιθανές καθυστερήσεις όσον αφορά τις παραδόσεις. Και αυτό καθώς υπάρχουν ήδη λίστες αναμονής, που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες αν οι καιρικές συνθήκες δεν είχαν βελτιωθεί από την Τρίτη και μετά.

Από φέτος ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εξομοιώνεται σταδιακά με εκείνον του πετρελαίου κίνησης. Ετσι αυξάνεται από τα 21 ευρώ στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, με στόχο από τον Οκτώβριο του 2012 να εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης (412 ευρώ το χιλιόλιτρο σήμερα).