Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) λένε ότι η βιομηχανία του βιβλίου στη Γηραιά Ηπειρο είναι πολύ υγιής, με 515.000 νέους τίτλους τον χρόνο, με περίπου 135.000 εργαζόμενους και με 23 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών. Και ότι αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτιστική βιομηχανία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στο ηλεκτρονικό βιβλίο πάντως δεν έχει κάνει μεγάλες προόδους. Για την ακρίβεια οι εκδοτικοί οίκοι είναι έτοιμοι, το κοινό όμως δεν μοιάζει να θέλει ακόμη να αγκαλιάσει το ψηφιακό κείμενο, αντίθετα με τις ΗΠΑ όπου οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έχουν ήδη καταλάβει το 18%-19% της αγοράς.

Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 1% (3,7% στη Βρετανία, 0,9% στη Γερμανία, 0,5% στη Γαλλία, ακόμα λιγότερο στην Ισπανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Ούτε σε άλλα μέρη του κόσμου υπάρχει ακόμη σοβαρή διείσδυση του ψηφιακού βιβλίου στην αγορά (1,5% στην Ιαπωνία, 0,9% στην Αυστραλία, 0,1% στη Βραζιλία) με εξαίρεση τη Νότια Κορέα όπου οι ψηφιακές πωλήσεις φτάνουν το 15% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων.

Ολα αυτά έγιναν αντικείμενο εκτενών αναλύσεων σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο διεθνές ραντεβού του βιβλίου και η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Ενας λόγος της μικρής σχετικά ευρωπαϊκής ανάπτυξης στον τομέα είναι ο υψηλός ΦΠΑ – 19,6% στο ψηφιακό βιβλίο, έναντι 5,5% στη χάρτινη εκδοχή. Εξού και οι εκδότες έδειχναν με περισσή φροντίδα τα νέα τους ψηφιακά προϊόντα στην ολλανδή επίτροπο, αρμόδια για θέματα ψηφιακής ατζέντας, Νέλι Κρόες, που επισκέφθηκε την έκθεση. Η ίδια είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να έχουν διαφορετικό ΦΠΑ οι δύο διαφορετικές μορφές του βιβλίου, το ίδιο λέει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, διαφωνούν όμως – ποιοι άλλοι; – Γερμανοί και Σκανδιναβοί.

Το θέμα μάλιστα χρειάζεται συνολική ευρωπαϊκή ρύθμιση και τα κράτη δεν μπορούν από μόνα τους να κατεβάσουν τον σχετικό ΦΠΑ. Κάπως έτσι, στην ψηφιακή του μορφή το βιβλίο είναι κατά μέσο όρο μόλις 15%-20% φθηνότερο από το χάρτινο, ενώ στις ΗΠΑ η μείωση φτάνει το 40%.

Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μέση τιμή ενός ψηφιακού βιβλίου στον κόσμο είναι 10,50 ευρώ. Εδειξε επίσης ότι από την άποψη της υιοθέτησης των ηλεκτρονικών βιβλίων από το κοινό, η Βρετανία είναι δύο χρόνια πίσω από τις ΗΠΑ και η Γερμανία και η Γαλλία τρία.

Η ανάπτυξη αυτή έχει να κάνει με τον βαθμό διείσδυσης του Ιντερνετ σε μια κοινωνία, της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, των φόρων, των τιμών, της παρουσίας μεγάλων εκδοτικών οίκων στον χώρο αυτό αλλά και της διαθεσιμότητας των βιβλίων. Εκδότες από τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ιταλία εκτιμούν ότι σε τρία χρόνια το ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρονικών βιβλίων στις χώρες τους σε σχέση με τις συνολικές πωλήσεις βιβλίων, θα φτάσει το 10%.