# Οταν διάβασα την Κυριακή 2 του μηνός το άρθρο του Κώστα Σημίτη «Το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου» στην «Καθημερινή», ταράχτηκα από ξάφνιασμα. Εβλεπα κι εγώ την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σαν απίθανο ενδεχόμενο γιατί πλήττει την ίδια την Ενωση… Δεν είχα την αυταπάτη ότι έχουμε περιθώρια άρνησης των δυσβάσταχτων μέτρων, όμως πράγματι έβλεπα απίθανη την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Μολονότι γνώριζα αυτά τα περιεχόμενα, καθώς τα είχε αρκετές φορές δημοσιοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός, ξαφνιάστηκα και κλονίστηκα. Ισως το ασφυκτικό αδιέξοδο των ημερών τα ανέδειξε τόσο πειστικά.

# Σκιαγραφώντας την τεράστια καταστροφή στην οποία οδεύει η χώρα αν βγει από την ευρωζώνη, το άρθρο κρούει τον κώδωνα δύο μεγάλων κινδύνων. Ο ένας είναι χρονικός. Υπάρχει ακόμα «προοπτική ανάκαμψης» αλλά ο χρόνος είναι πλέον ελάχιστος. Ο άλλος είναι η γιγάντια αυταπάτη του «εφησυχασμού». Πολύ μεγάλο ποσοστό στελεχών του κυβερνώντος κόμματος λογαριάζει αποκλειστικά και μόνο το πολιτικό κόστος και «εθελοτυφλεί» μπροστά στο ενδεχόμενο της καταστροφής με την έξοδο από το ευρώ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μοναδικό στόχο να κυβερνήσει, ανευθυνότητα που ενδέχεται να γίνει σαρωτικό μπούμερανγκ, εάν και όταν αναλάβει μια ακυβέρνητη χώρα, διαλυμένη και βυθισμένη σε «φτώχεια χωρίς προηγούμενο».

# Τέλος η Αριστερά, όχι μόνο έχει κι αυτή μοναδικό στόχο τα ποσοστά της στις επόμενες εκλογές, όχι μόνο εθελοτυφλεί, αλλά επιπλέον τραγικά προδίδει τις αρχές της ιστορικής Αριστεράς. Για να αξιοποιήσει σε ψήφους τη δίκαια μεγάλη κοινωνική οργή για τα δυσβάσταχτα μέτρα, ασκεί πολιτική που ιστορικά ανήκει στην ακροδεξιά. Απευθύνεται στο συναίσθημα που παραμερίζει την πολιτική κρίση, καλλιεργεί την αγανάκτηση που εμποδίζει την επίγνωση των συνεπειών, ενώ οι ηγέτες της παλικαρίσια περιφρονούν το ευρώ και λεβέντικα δηλώνουν ότι «δεν πληρώνουν».

# Ας διαβάσουν όλοι οι πολιτικοί ταγοί το άρθρο του Σημίτη και ας αναλογιστούν αν έχουν σε όσα γράφει το οποιοδήποτε οικονομικό αντεπιχείρημα προτού μας οδηγήσουν στον γκρεμό μιας καταστροφής που θα διαρκέσει γενιές ολόκληρες. Ας το διαβάσουμε και οι πολίτες, όσο υπάρχει ακόμα καιρός.