ΓΙΑΤΡΟΙ δεν είναι, κοντεύουν όμως να γίνουν ψυχίατροι στο ΠΑΣΟΚ. Ακούω ότι οι ασχολούμενοι με τις σχέσεις κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συμπολίτευσης έχουν διαγνώσει ένα νέο σύνδρομο. Το έχουν μάλιστα ονομάσει «σύνδρομο Κουσελά». Ελαβε το όνομά του από τον βουλευτή Ηλείας γιατί αυτός το εμφάνισε πρώτος. Το σύνδρομο περιγράφεται ως εξής: «Βουλευτής που ήταν στην κυβέρνηση, αλλά έχασε τη θέση του στον ανασχηματισμό, ευρισκόμενος υπό πίεση, στρέφεται εναντίον του υπουργείου από το οποίο επαύθη και προχωρά σε «αποκαλύψεις» που εκθέτουν αυτούς που τον διαδέχθηκαν».

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, ο Κουσελάς είπε ότι έχασε τη θέση του ως υφυπουργός Οικονομικών γιατί ήθελε να δημοσιοποιήσει λίστα με επώνυμους φοροφυγάδες. Μετά, όταν του διεμηνύθη ότι ο Πρωθυπουργός έχει εξοργιστεί μαζί του, ο Δημήτρης τα έκανε γαργάρα. Δεν ξέρω αν θα συμβεί το ίδιο με τη Λούκα Κατσέλη. Ωστόσο, η βουλευτής Β’ Αθηνών έχει ενοχλήσει με τις βολές της κατά του διαδόχου της στο υπουργείο Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Αφορμή οι κλαδικές συμβάσεις, των οποίων θεωρεί ότι υπεραμύνθηκε η Λούκα απέναντι στην τρόικα, ενώ τώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου υποχωρεί όπως φαίνεται από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η συμπεριφορά της Κατσέλη εκνευρίζει εμφανώς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ούτως ή άλλως, η Λούκα έχει διαγνωστεί με το «σύνδρομο Κουσελά». Μένει να φανεί αν της επιφυλάσσεται η ίδια θεραπεία με του Δημήτρη.

Εξήντα υπογραφές

ΣΕΡΝΕΤΑΙ στους διαδρόμους της Βουλής κείμενο προς συλλογήν υπογραφών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αφορά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία, που θα καλύπτει την περίοδο 2000-2009. Η πρωτοβουλία έχει πράσινο φως από το Μαξίμου και διεκπεραιώνεται κεντρικά. Ωστόσο, είναι πολλοί οι βουλευτές – όλων των τάσεων – που αρνούνται να υπογράψουν. Πάντως, το επιτελείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συμπολίτευσης επιμένει ότι έως την Παρασκευή θα έχουν συλλεγεί οι 60 υπογραφές που χρειάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Μουρμούρα

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ για τον Ηλία Μόσιαλο. Του προσάπτεται από ενδοκυβερνητικούς «φίλους» ότι, πρώτον, δεν έδειξε ετοιμότητα να απαντήσει στη Βάσω Παπανδρέου μετά τα όσα είπε για τους 77 νέους φορείς που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση. Βεβαίως, σε ποιον να πρωτοαπαντήσει ο άνθρωπος; Στους δημοσιογράφους, στα ξένα δημοσιεύματα περί «παραίτησης» του Πρωθυπουργού, στην αντιπολίτευση – ή στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Δεύτερον, ότι η πρωτοβουλία για τη δημοσιοποίηση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Τύπου από το 2004 και μετά έβαλε ιδέες στην αντιπολίτευση. Κάπως έτσι, βγήκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει στοιχεία για την αστρονομική αύξηση των κονδυλίων του ΥΠΕΞ από το 2009 και μάλιστα με υπουργό Εξωτερικών τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Η ακρίβεια των ποσών υποδηλώνει ότι υπάρχει «βαθύ λαρύγγι» στο Γενικό Λογιστήριο, κάτι που αναστάτωσε περαιτέρω την κυβέρνηση. Απαξ όμως και έσπασε ο Ηλίας το διακομματικό ταμπού των μυστικών κονδυλίων, θα τον ακολουθούσαν κι άλλοι…