«Είμαι ρακοσυλλέκτρια» λέει αυθόρμητα η Λούσι Λιου, καθώς κοιτάζει τα έργα της που κρέμονται σε τοίχους της γκαλερί Salon Vert στο Λονδίνο.

«Εάν δω ένα αντικείμενο παραμορφωμένο, ακόμη κι ένα κομμάτι μέταλλο, και μου εγείρει τη φαντασία, θα το πάρω ακόμη και από τα σκουπίδια για να δημιουργήσω κάτι με αυτό» λέει η αμερικανίδα ηθοποιός που παρουσιάζει την πρώτη της έκθεση στη Βρετανία με τίτλο «Εβδομήντα δύο», που αποτελείται από 72 έργα με μαύρο μελάνι σε λευκό χαρτί και άλλα από σπασμένο γυαλί, ξύλο, τσαλακωμένο χαρτί, φτερά πεταλούδας.

Το ενδιαφέρον της για την τέχνη ξεκινά από τα φοιτητικά της χρόνια. «Ακόμη κι όταν βρισκόμουν σε γυρίσματα ταινιών, στα διαλείμματα ζωγράφιζα ή έραβα» λέει στην εφημερίδα «Guardian» η Λούσι Λιου, γνωστή από ταινίες όπως «Οι Αγγελοι του Τσάρλι» και «Kill Bill».

Πριν από επτά χρόνια πήρε το μέχρι τότε χόμπι της στα σοβαρά. Αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα γλυπτικής, ζωγραφικής και σχεδίου στο New York Studio School. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε Νέα Υόρκη, Λος Aντζελες, Σκοτία, Μόναχο.

Μέσα από τα έργα της καταθέτει τις απόψεις της γύρω από ζητήματα όπως η σεξουαλικότητα, η ταυτότητα, οι φυλετικές διακρίσεις, η Ιστορία. Η ίδια η ζωή είναι πηγή έμπνευσης. Εχει να πει πολλά για τους σκληρά εργαζόμενους γονείς της που από το Πεκίνο και τη Σαγκάη βρέθηκαν μετανάστες στις ΗΠΑ. Αλλά και για τον ρατσισμό στη διανομή των ρόλων στον κινηματογράφο.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν βιώνεις τον ρατσισμό αν το δέρμα σου είναι λευκό. Αυτό είναι λάθος» λέει η ηθοποιός που μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα για την ταινία «The Man with the Iron Fists» στο πλευρό του Ράσελ Κρόου.

Πηγή έμπνευσης για τα έργα, τα 72 ονόματα του Θεού του Βιβλίου της Εξόδου σύμφωνα με τους Εβραίους. Αυτά τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά του καθενός αποτελούν για κάποιους υποστηρικτές της Καμπάλα – όπως η Λούσι Λιου – μια ευκαιρία για πνευματικό διαφωτισμό. «Μπορεί κανείς να σκεφτεί καθένα από αυτά και να γεμίσει τη ζωή του με ευημερία, γονιμότητα ή να θεραπευθεί. Υπάρχουν 72 διαφορετικές πιθανότητες. Το βρήκα συναρπαστικό» λέει.