Σε μείωση κατά περίπου 15% στις αποδοχές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ καταλήγει η κυβέρνηση, εξαιρώντας τες τελικά από τις μεγάλες περικοπές ακόμη και άνω του 50% που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο για το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό κατατίθεται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα εξαιρεί τις εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.ά) από την πρόβλεψη της επιβολής πλαφόν ύψους 1.900 ευρώ στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές του προσωπικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τροπολογία θα αναφέρει ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ανά εργαζόμενο στις εισηγμένες ΔΕΚΟ μειώνεται κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν την 1η Ιανουαρίου του 2010. Αυτό στην πράξη σημαίνει ένα επιπλέον κούρεμα της τάξης του 15% στις αποδοχές εργαζομένων των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα αυτών της ΔΕΗ, οι οποίοι κατά το 2010 είχαν ήδη υποστεί ένα γερό hair cut της τάξης του 21% (σε ορισμένες υψηλές κλίμακες μάλιστα η μείωση έφτανε κοντά και στο 50%).

Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι η ρύθμιση που θα προβλέπει η τροπολογία δεν θα αφορά τις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, αλλά το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων και αποζημιώσεων, μαζί με βάρδιες και υπερωρίες. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι από τις 4.235 ευρώ το μήνα που ήταν οι μέσες μεικτές απολαβές στη ΔΕΗ στις αρχές του 2010, αυτές θα υποχωρήσουν μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, στις 2.753 ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για μια περαιτέρω μείωση της τάξης των 590 ευρώ, αφού ήδη μέσα στο 2010 οι μέσες μεικτές αποδοχές είχαν μειωθεί κατά 21%, με αποτέλεσμα να κυμαίνονται σήμερα γύρω στα 3.346 ευρώ.

Της εξαίρεσης των εισηγμένων ΔΕΚΟ από το καθεστώς που ισχύει για όλο το υπόλοιπο Δημόσιο και το μαχαίρι κατά 50% είχαν προηγηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπου η πρώτη υποστήριξε με στοιχεία ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν ήδη υποστεί από πέρυσι σημαντικό κούρεμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, που κατόπιν επαφών με τον υπουργό Οικονομικών το Σάββατο, χθες συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ηλία Πλασκοβίτη, παρουσιάζοντάς του τα μισθολογικά στοιχεία της ΔΕΗ όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά τις περικοπές του 2010, που ανήλθαν σε περίπου 294 εκατ. ευρώ.