Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό θετικό βήμα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την οικονομική συνοχή της ευρωζώνης. Θεωρώ δε ότι η έκδοση ευρωομολόγου είναι πλέον ζήτημα χρόνου. Για την Ελλάδα παρέχεται επαρκής χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο και με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, που σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μειώνει αρκετά και την παρούσα αξία του ελληνικού χρέους καθιστώντας το βιώσιμο. Το βάρος τώρα πέφτει σε εμάς. Πρέπει να αποδείξουμε ότι μας αξίζει να είμαστε στην ευρωζώνη διορθώνοντας τα λάθη των προηγούμενων ετών και κυρίως σταματώντας τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Πρέπει να ξεφύγουμε από την Ελλάδα των εξαιρέσεων και να εισέλθουμε στην Ελλάδα των προοπτικών, που άλλωστε ενισχύονται αναπτυξιακά με το νέο σχέδιο Μάρσαλ που εκπονούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας συνεπάγεται, μεταξύ των άλλων, την ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Το τραπεζικό σύστημα της χώρας πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: είτε μέσω των παλαιών μετόχων, είτε με αναζήτηση σημαντικών στρατηγικών συμμαχιών με τραπεζικούς ομίλους του εξωτερικού, είτε με προσφυγή στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μπορεί να γίνει και με συνδυασμό και των τριών αυτών παραγόντων.Η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής έχει ένα μόνο αρνητικό στοιχείο. Οτι εξαιρεί την Ελλάδα από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του χρέους. Αυτό δυστυχώς είναι το τίμημα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των τελευταίων αρκετών ετών. Ωστόσο, με τις πρόνοιες της άποψης του Συμβουλίου Κορυφής και με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και των χωρών μελών της ευρωζώνης ότι ουσιαστικά θα παρέχουν όσες καλύψεις χρειάζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το τίμημα αυτό είναι μόνο συμβολικό και όχι ουσιαστικό.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών