ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ στο ∆ιαδίκτυο των καταλόγων µε τα στοιχεία όλων των φορολογουµένων ως φυσικών προσώπων, συµπεριλαµβανοµένου του εισοδήµατος και τουφόρου που αναλογεί, τάσσεται ηΑρχή Προστασίας∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα, διατυπώνοντας αρνητική απάντησηστο σχετικό ερώτηµατου υπουργείου Οικονοµικών.

Με την υπ’ αριθµ.

1/2011 γνωµοδότησή της, η Αρχή, µε µία µόνο αρνητική ψήφο, εκτιµά ότι οι δυσµενείς επιπτώσεις που θα επέλθουν από τη δηµοσιοποίηση αυτή _ κυρίως ως προς τους ειλικρινείς φορολογούµενους _ δεν αντισταθµίζονται µε τον επιδιωκόµενο σκοπό, που εν προκειµένω είναι η είσπραξη φόρων και ασφαλώς η πάταξη της φοροδιαφυγής. Κι αυτό γιατί,όπως διευκρινίζει η Αρχή, η αποτελεσµατικότητα του µέτρου είναι λίαν αµφίβολη, καθώς το µέτρο είναι αλυσιτελές για την αποκάλυψη και τον περιορισµό των µη δηλουµένων εισοδηµάτων που προέρχονται από παράνοµες δραστηριότητες.

ΩΣ ΠΡΟΣΦΟΡΟΤΕΡΟΥΣ τρόπους για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής άλλωστε, η Αρχή αξιολογείτους ενδελεχείς ελέγχους από τιςαρµόδιες φορολογικές αρχές και τη διαµόρφωση ενός κατάλληλου θεσµικού πλαισίου. Ακόµη όµως και ανσυµφωνούσε µε τα προτεινόµενα από το υπουργείο Οικονοµικών, στη γνωµοδότηση επισηµαίνει ότι τα στοιχεία που επρόκειτο να δηµοσιοποιηθούν δεν θα οδηγούσαν στην ενίσχυση της διαφάνειας, δεδοµένου ότι σε αυτά δεν περιλαµβάνονται στοιχεία για τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του φορολογουµένου, ούτε γιατην ακριβή προέλευση των περιουσιακών του στοιχείων, ούτε καν για τον τρόπο φορολόγησής του.

Ετσι, εκτός τουότι η δηµοσιοποίηση κρίνεται ως απρόσφορο ηµίµετρο, ενέχει και κινδύνους εγκληµατικώνενεργειών (εκβιασµούς, κλοπές, ληστείες, απαγωγές), ενώ ειδικότερα για τους ειλικρινείς φορολογούµενους ενέχει τον κίνδυνο της αναίτιας έκθεσης των φορολογικών τους δεδοµένων στη βορά της απλής περιέργειας τρίτων ή µιας σειρά κακόβουλων ενεργειών.

ΜΕ ΤΗΝ Ι∆ΙΑ γνωµοδότησή της η Αρχή ανάβει το πράσινο φως για την ανάρτηση στο ∆ιαδίκτυο των στοιχείων µητρώου των φορολογουµένων,σκοπός της οποίας είναι η επαλήθευσή τους και ο περιορισµός των συναλλαγών µε πλαστά στοιχεία και παραστατικά. Επισηµαίνει ωστόσο ότι η εφαρµογή αυτή προϋποθέτει µια ρητή και σαφή νοµοθετική ρύθµιση για τα περιθώρια χρήσης, κάτι που ήδη εξετάζει το υπουργείο Οικονοµικών. Στους εν λόγω καταλόγους θα περιλαµβάνονται στοιχείαπου δεν καλύπτονται από το φορολογικό απόρρητο και θα έχουν πρόσβαση µόνο όσοι έχουν εύλογο ενδιαφέρον.