Και τι χρειάζεται η λογοτεχνία σε χαλεπούς καιρούς; Δίνει όνομα στην ανθρώπινη εμπειρία, την κάνει πλοκή. Δίνει στοχαστικό έρμα στη θερμή θυμική αντίδραση- πράγμα καθόλου αμελητέο σε ημέρες δύσκολες
Christos Τsiolkas

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ

ΜΤΦ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ ΕΚΔ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Η χρονιά ανήκει δικαιωματικά στον ομογενή από τη Μελβούρνη Χρήστο Τσιόλκα. Πολίτης του κόσμου, αριστερός και ομοφυλόφιλος, με το Χαστούκι ξεμπροστιάζει την οικογένεια του 21ου αιώνα. Πηγαίος, τολμηρός και γρήγορος, δίνει στη λογοτεχνία κινηματογραφικούς ρυθμούς τύπου Ρόμπερτ Αλτμαν και γράφει από καρδιάς ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί.

Ρedro Μairal

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

ΜΤΦ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΝΗΤΟΥ ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ

Η Μαρία αντικρύζει το χάος μιας βιβλικής καταστροφής. Η κοσμοχαλασιά ερημώνει τις πόλεις, διαλύει τον πολιτισμό. Σπασμένες βιτρίνες, ανθρώπινα θύματα. Μια πολιτική αλληγορία για την κρίση της Αργεντινής που σάρωσε τα πάντα. Γραμμένο με χιούμορ, μας αφορά, όσο κι αν κλείνουμε τα μάτια.

Richard Ford

Η ΧΩΡΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ

ΜΤΦ. ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΟΥΓΚΟΣ ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗΣ

Ενας πενηνταπεντάρης ήρωας.

Πρέπει να τα βγάλει πέρα με τον καρκίνο του προστάτη, την αποχώρηση της δεύτερης γυναίκας του, το δείπνο με την πρώτη γυναίκα και τα παιδιά του, τις προεδρικές εκλογές του 2000 στις ΗΠΑ. Ενας καθημερινός ήρωας που προσπαθεί να εννοήσει τη ζωή του. Ενας συγγραφέας που σκάβει βαθιά.

Ρhilip Roth

Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

ΜΤΦ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ

Ο Σάιμον Αξελ είναι ένας 60χρονος διάσημος ηθοποιός. Ομως πιστεύει πως έχασε το ταλέντο του. Οι κριτικοί τον χλευάζουν. Η σύζυγος και το κοινό του τον εγκαταλείπουν. Ενας έρωτας με μια σαραντάχρονη, που τη γνώρισε όταν ήταν ακόμη βρέφος, τον αναζωογονεί. Θα χρειαστεί να πληρώσει το τίμημα.

J.Μ. Coetzee

ΘΕΡΟΣ

ΜΤΦ. ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ενας νεαρός άγγλος βιογράφος σκοπεύει να γράψει ένα βιβλίο για τον, μακαρίτη πια, Κουτσί. Επικεντρώνεται στην περίοδο 1972-1977. Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων με ανθρώπους που γνώριζαν τον Κουτσί, ο βιογράφος καταλήγει στο πορτρέτο ενός αδέξιου και δύσκαμπτου ανθρώπου. Σπαρακτικό και ανελέητα αστείο.

Jonathan Coe

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΞΟΥΕΛ ΣΙΜ

ΜΤΦ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ

Ο 48χρονος Μάξουελ Σιμ έχει κατάθλιψη. Η γυναίκα του τον παράτησε, ο ίδιος εγκατέλειψε τη δουλειά του. Οι φίλοι του προέρχονται από το facebook. Κάνει μια νέα αρχή και ανακαλύπτει όσα μετ΄ επιμελείας έκρυβε από τον εαυτό του.

Νick Ηornby

Η ΤΖΟΥΛΙΕΤ ΓΥΜΝΗ

ΜΤΦ. ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ

Η Ανι και ο Ντάνκαν είναι δεκαπέντε χρόνια ζευγάρι. Ταξιδεύουν στην Αμερική για να θαυμάσουν την τουαλέτα που επισκέφθηκε ο μουσικός Τάκερ Κρόου, μονομανία του Ντάνκαν, προτού αποσυρθεί. Ενα μυθιστόρημα για τη γενιά των σαράντα και κάτι, τις εμμονές και τη ζωή με τους άλλους.

Laurence Cosse

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ

ΜΤΦ. ΡΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ

Υπάρχει Θεός; Η επιστολή που έφτασε στο γραφείο του μοναχού Μπερτράν του Τάγματος των Ιησουιτών δίνει την απάντηση. Ιδού η νέα Αποκάλυψη, δύο χιλιάδες χρόνια μετά την πρώτη. Τι λένε οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι; Τι φοβούνται οι πολιτικοί; Συμφέρει η επίγνωση ή η αμφιβολία;

William Βoyd

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

ΜΤΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ενας κλιματολόγος χάνει τα πάντα. Αιτία: μια τυχαία συνάντηση και μια στιγμιαία απόφαση. Τον καταδιώκουν. Γίνεται ένας από τους «εξαφανισμένους» του Λονδίνου. Μυθιστόρημα συνωμοσίας με θέμα την κοινωνική ταυτότητα.

Doris Lessing

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

ΜΤΦ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Σταλινισμός, Ψυχρός Πόλεμος, πυρηνική καταστροφή. Αγώνες των γυναικών για να θεωρούνται, επιτέλους, άνθρωποι. Εργασία, μητρότητα, πολιτική. Με το βλέμμα της λογοτεχνίας, αποτυπώνεται το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής σε βρασμό.

Leonid Αndreyev

Η ΣΚΕΨΗ

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

ΜΤΦ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗΡΟΥΚ, ΕΙΣΑΓ. RΙCΗΑRD DΑVΙΕS ΕΚΔ. ΑΓΡΑ

Ο Αντρέγιεφ ήταν απαγορευμένο όνομα στη Σοβιετική Ενωση επί Στάλιν. Οπως οι συγγραφείς της γενιάς του, ο Προυστ και ο Τζόις, είδε τη γέννηση ενός νέου κόσμου. Στη Σκέψη ένας γιατρός-δολοφόνος κλείνεται σε ψυχιατρείο και γίνεται αντικείμενο έρευνας.

Αntonio Scurati

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ

ΜΤΦ. ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΤΣΗ ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ

Ενα μυθιστόρημα για το «πνεύμα των καιρών» και την τυφλή βία. Ημέρα απολυτηρίων εξετάσεων σε ιταλικό λύκειο. Ενας μαθητής σκοτώνει όλους τους καθηγητές, εκτός από έναν. Στην πόλη ανάβει πόλεμος: δυο γενιές, η μια εναντίον της άλλης. Μια νεολαία που δεν έχει βρει ακόμα τη φωνή της.