Περασµένα µεσάνυχτα στο εκλογικό κέντρο του Γιώργου Καµίνη. Το συγκεντρωµένο πλήθος είχε πανηγυρίσει και για την ανατροπή στη Θεσσαλονίκη, την επικράτηση δηλαδή του Γιάννη Μπουτάρη, και οι περισσότεροι είχαν αρχίσει να αποχωρούν.

Ο νέος δήµαρχος Αθηναίων, σε ρόλο dj, πέρασε στα πλατό και έβαλε ένα τραγούδι (το «Εβγαλε βρώµα η Ιστορία ότι ξοφλήσαµε…») προσπαθώντας να αφήσει πίσω του την ένταση της µέρας. Κουρασµένος, δεν κατάφερε πάντως να αποφύγει τα «πηγαδάκια» φίλων του που συνεχίζουν να τον πολιορκούν. Οσοι βρίσκονταν στην Πλατεία Κλαυθµώνος ήθελαν να τον δουν, να του σφίξουν το χέρι, να ζητήσουν τις εκτιµήσεις του για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις προθέσεις του για τον δήµο. Ο Γιώργος Καµίνης ήταν προσεκτικός. Ηταν προφανές, δεν ήθελε να µιλήσει εκείνη την ώρα προγραµµατικά. Περισσότερο, εξοµολογούνταν, επιθυµούσε να εξοικονοµήσει λίγο χρόνο µακριά από τον δηµόσιο στίβο, να δει τους αγαπηµένους ανθρώπους του, σύζυγο και παιδιά. Οσο όµως καινα επιθυµεί τη θαλπωρή µερικών ιδιωτικών στιγµών, ένα δηµόσιο πρόσωπο που µάλιστα θριάµβευσε σε µια δύσκολη εκλογική διαδικασία είναι καταδικασµένο να ασχολείται συνεχώς µε τα δηµόσια πράγµατα. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, τρεις είναι οι προτεραιότητες του νέου δηµάρχου: 1Μια συνάντησή του µε τον απερχόµενο δήµαρχο. Στόχος της συνάντησης είναι η ενηµέρωση του Γιώργου Καµίνη για πολλές πτυχές των δραστηριοτήτων του δήµου που δεν µπορούσε ως σήµερα να γνωρίζει αλλά και να διαπιστωθεί η διάθεση συνεργασίας της απερχόµενης δηµοτικής αρχής µε την επερχόµενη. Η συνάντηση αυτή θα γίνει τις επόµενες ηµέρες, µέσα στην εβδοµάδα, αφού την επιθυµεί και ο Νικήτας Κακλαµάνης ο οποίος χθες το πρωί τη ζήτησε και επισήµως µε µέιλ που απέστειλε στον αντίπαλό του.

2Ο φόβος του Γιώργου Καµίνη και του επιτελείου του είναι ότι, στο διάστηµα που θα µεσολαβήσει µέχρι την ανάληψη καθηκόντων, µπορεί να «πειραχτούν» στοιχεία για την οικονοµική δραστηριότητα του δήµου. Χθες, όλη την ηµέρα έφταναν πληροφορίες ότι «εξαφανίζονται χαρτιά» και ότι γίνονται τοποθετήσεις της τελευταίας στιγµής σε υπηρεσίες της δηµοτικής αρχής. Για να γίνει δυνατή η διερεύνηση και η επαλήθευση ή µη αυτών των φηµών, η Επιτροπή Τεκµηρίωσης που προεκλογικά είχε ερευνήσει τις οικονοµικές δραστηριότητες στον δήµο θα συνεχίσει να λειτουργεί και να παρακολουθεί την πορεία της δηµοτικής αρχής Κακλαµάνη, η θητεία της οποίας τελειώνει µε το τέλος του έτους.

Παράγοντες πάντως του συνδυασµού Καµίνη έλεγαν χθες πως τους είναι αδιανόητο ότι η απερχόµενη δηµοτική εξουσία «δεν θα τηρήσει το fair play».

3Η δηµιουργία ενός νέου µηχανισµού, ενός καινούργιου στενού επιτελείου συνεργατών γύρω από τον καινούργιο δήµαρχο είναι η τρίτη µεγάλη προτεραιότητα.

Ως γνωστόν, προεκλογικά είχε λειτουργήσει η εξαµελής επιτροπή που πλαισίωσε τον Γιώργο Καµίνη (ο καθηγητής ∆ηµήτρης Χριστόπουλος, ο Κωστής Παπαϊωάννου της ∆ιεθνούς Αµνηστίας, ο Αλέξης Οικονοµίδης που έγραφετους λόγους του,η Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη κινητοποιήσεων, ο Γιάννης Μπουτσέλης, παλιός συνεργάτης του από τον Συνήγορο του Πολίτη και ο δηµοσιογράφος Τάκης Καµπύλης)

και, εκ του αποτελέσµατος, η δράση της κρίθηκε θετική. Η επιτροπή όµως θα διαλυθεί, τα πρόσωπα που την απάρτισαν πρέπει να γυρίσουν στις δουλειές τους. Ωστόσο, σηµειώνουν οι συνεργάτες του νέου δηµάρχου, πρέπει να φτιαχτεί µια καινούργια ανάλογη επιτροπή, διότι αποδείχθηκε ότι το σχήµα απέδωσε. Στόχος, αυτή η επιτροπή να εκφράσει την πολυσυλλεκτικότητα του σχήµατος που κέρδισε την εµπιστοσύνη των πολιτών. Χρειάζεται, λένε οι συνεργάτες του Καµίνη, οι πολλαπλές ιδεολογικές ταυτότητες µέσα στην παράταξη να διαφυλαχθούν – χωρίς, την ίδια στιγµή, να νιώσει µειωµένη η παράταξη του ΠΑΣΟΚ που και στο δηµοτικό συµβούλιο είναι η αριθµητικά µεγαλύτερη. Οπως χρειάζεται και η παράταξη να λειτουργεί ως ενιαίος οργανισµός, προσανατολισµένος στα προβλήµατα του ∆ήµου Αθηναίων, χωρίς εξαρτήσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Μία από τις ανησυχίες που προβληµάτισαν το επιτελείο Καµίνη ήταν τα έµπειρα πρόσωπα που να γνωρίζουν τις δοµές λειτουργίας του δήµου και στα οποία, κατ’ αρχάς, θα µπορούσε να στηριχθεί η νέα δηµοτική αρχή. Ο Τάκης Μπέης, ο Επαµ.

Λαµπρακάκης, ο Φώτης Προβατάς και η Αννα Φιλίνη, λένε όσοι ξέρουν, είναι τέσσερα πρόσωπα µε τέτοιου είδους εµπειρία που θα µετρήσει στην κατανοµή των αρµοδιοτήτων το πρώτο κρίσιµο διάστηµα, µετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δηµοτικής αρχής.

το στρατηγειο

Ο νέος δήµαρχος αναζητεί ήδη τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το επιτελείο του

Ο Τοµπάζης, η Φιλίνη και οι άλλοι…

Ενεργοποιηση ολων των στελεχών του συνδυασµού ζήτησε χθες ο νέοςδήµαρχοςτης Αθήνας Γιώργος Καµίνης. «Κερδίσαµε τη µάχη, αλλά ο πόλεµος για την Αθήνα τώρα αρχίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνάντηση που είχε µε δηµοτικούς και διαµερισµατικούς συµβούλους.

Ο κ. Καµίνης µίλησε για πολυκοµµατικό εγχείρηµα και δήλωσε πως στη µάχη της Αθήνας όχι µόνο «παραµερίστηκαν οι κοµµατικές ταυτότητες», αλλά και «καταφέραµε να χτίσουµε και ακόµη µία: του πολίτη που µπορεί να ξεπερνά τα παραδοσιακά στεγανά και να κινητοποιείται µαζί µε άλλους».

Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα, ο συνδυασµός του κ. Καµίνη εκλέγει 29 δηµοτικούς συµβούλους.

Οπως ανακοινώθηκε µε βάση την καταµέτρηση των σταυρών και ενώ υπολείπονταν ακόµη 200 εκλογικά τµήµατα, από το 1ο ∆ιαµέρισµαδηµοτικοί σύµβουλοι εκλέγονταν οι Αννα Φιλίνη, Ευφροσύνη ∆οξιάδη, Κατερίνα Αντωνοπούλου και Κατερίνα ∆ωρή. Από το 2ο ∆ιαµέρισµα εκλέγονταν οι Μαρία Κουβέλη, Γιώργος Αναγνωστόπουλος και Γιώργος Παπανδρέου, ενώ από το 3ο ∆ιαµέρισµα προηγούνταν οι Κυριακή ΜπιλιάνηκαιΝίκος Κόκκινος.

Από πέντε συµβούλους εκλέγουν τα λοιπά διαµερίσµατα και έτσι σύµφωνα µε την εξέλιξη της καταµέτρησης των ψήφων στο 4ο ∆ιαµέρισµα προβάδισµα είχαν οι Εύα Κοντοσταθάκου, Καλλιόπη Γιαννοπούλου, Γιώργος Μπρούλιας,Ελένη Κατσούλη και Ανδρέας Βαρελάς.Στο 5οδιαµέρισµα οι Αλέξανδρος Τοµπάζης,Αγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Σφακιανάκης, Σουλτάνα Σπυροπούλου και Νώντας Λαµπρακάκης. Στο 6ο ∆ιαµέρισµα οι Παναγιώτης Μπέης, Νέλη Παπαχελά, Φίλιππος∆ραγούµης, ΦώτηςΠροβατάςκαι Αννα Χατζηγιαννάκη, ενώ στο 7ο ∆ιαµέρισµα τη µάχη του σταυρού κέρδιζαν οι Ιωάννα Γεννηµατά, Ρέα Γαλανάκη, Παναγιώτα Ψαράκη, Τάσος Αβραντίνης και Σταυρούλα Αγγελίδου.