Οι µικροί και µεγάλοι ήρωες του µεταναστευτικού κύµατος του ’60, ανέστιοι και µετέωροι µεταξύ δύο πατρίδων, πρωταγωνιστούν στο κινηµατογραφικό αφιέρωµα του Ινστιτούτου Γκαίτε
Εννιά βραβευµένες στην Ελλάδα και τη Γερµανία ταινίες µυθοπλασίας και ντοκιµαντέρ ελλήνων σκηνοθετών – µε εξαίρεση τον Fassbinder και την ταινία του «Ελληνας γείτονας» που προβλήθηκε χθες – που έζησαν στη Γερµανία ή ζουν ακόµα εκεί, προβάλλονται, ρίχνοντας το δικό τους βλέµµα στο τεράστιο µεταναστευτικό ρεύµα και τις υποφωτισµένες του στιγµές. «Οι εικόνες µπορούν καλύτερα να διηγηθούν την Ιστορία», σηµειώνει στα «ΝΕΑ» η Σοφία Μιχαηλίδου, υπεύθυνη κινηµατογραφικού προγράµµατος του Ινστιτούτου Γκαίτε και ψυχή του αφιερώµατος. «Το σκεπτικό ήταν να δώσουµε βήµα στο ελληνικό βλέµµα πάνω στη µετανάστευση και επιλέξαµε τις καλύτερες ταινίες ανάµεσα σε δεκάδες», συµπληρώνει.

Οι Γιώργος Καρυπίδης, Νίκος Λυγγούρης, Κώστας Μαχαίρας, Αγγέλα Μυλωνάκη, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Φίλιππος Τσίτος, γνώρισαν στη Γερµανία από κοντά την πρώτη, αλλά και τη δεύτερη γενιά των γκασταρµπάιτερ και αποδίδουν µε τη δική τους κινηµατογραφική γλώσσα την Οδύσσεια χιλιάδων ελλήνων µεταναστών στις «φάµπρικες της Γερµανίας», όπως τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης και λατρεύτηκε από εκείνους.

Ειδικά όµως σήµερα, που η Ιστορία θέλει και την Ελλάδα χώρο υποδοχής µεταναστών (αν και όχι µε τους όρους του ‘60), τι σηµαίνει ένα τέτοιο αφιέρωµα; «Θα βοηθήσει εµάς ως χώρα υποδοχής και τους άλλους, αυτούς που έρχονται. Γι’ αυτό και το αφιέρωµα θα κλείσει µε τις «Μικρές Οδύσσειες» του γάλλου κινηµατογραφιστή και πολιτογραφηµένου Ελληνα Γκαστίν. Τέσσερα επεισόδια µε την ιστορία ενός έλληνα µετανάστη στη Γερµανία και ενός µετανάστη στην Ελλάδα», καταλήγει η κ. Μιχαηλίδου. Το αφιέρωµα όµως δεν εξαντλείται στην προβολή κινηµατογραφικών ταινιών και ντοκιµαντέρ. Ανιχνεύοντας την πενηντάχρονη ιστορία της ελληνικής µετανάστευσης, το Γκαίτε δίνει την ευκαιρία, την Πέµπτη (21/10), σε Ελληνες που έζησαν και εργάστηκαν στη Γερµανία να καταθέσουν, από το βήµα, τις εµπειρίες τους από την ξένη χώρα, που για πολλούς αποτελεί µια δεύτερη πατρίδα. Ακολουθούν στο φουαγέ τα εγκαίνια της έκθεσης «Ξενιτεµός, µετανάστευση, γυρισµός – αναµνήσεις από την πρώτη και δεύτερη πατρίδα»: ενθύµια παλιννοστούντων µεταναστών από τη Γερµανία» που θα διαρκέσει µέχρι τις 18/12.

Προβολές και συζήτηση


Απόψε: «Τελευταίος σταθµός Κρόιτσµπεργκ» (20.00), ντοκιµαντέρ του Γιώργου Καρυπίδη. «Ερεβος» (20.30), µυθοπλασία του Νίκου Λυγγούρη µε τους Χρυσούλα Διαβάτη, Δηµήτρη Πουλικάκο, Ρia Ρodgornik, Βernd Vollbrecht, Ντόρα Βολανάκη κ.ά.

20/10: «Η ελληνική κοινότητα της Χαϊδελβέργης» (19.00) και «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα», ντοκιµαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου. «Δεύτερη πατρίδα – Ο Γιώργος από τη Χαϊδελβέργη» (20.30), ντοκιµαντέρ του Κώστα Μαχαίρα. «Στο πέρασµα του χρόνου – Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα», πρεµιέρα του ντοκιµαντέρ (παραγωγή 2009) του Λευτέρη Ξανθόπουλου. Στο ντοκιµαντέρ εναλλάσσονται αποσπάσµατα από την πρωτότυπη ταινία «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» µε σύγχρονες λήψεις από το θεατρικό έργο του Ακύλα Καραζήση «Ο χορός της µοναχικής καρδιάς», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο µετανάστης από τα Σωτηριάνικα της Μάνης Γιώργος Κοζοµπόλης.

21/10: Συζήτηση µε το θέµα: «Μετανάστευση και γυρισµός. Ιστορίες ζωής από τη µακρινή και την εγγύτερη πατρίδα» (19.00). Παρουσίαση: Ελένη Τορόση. Συµµετοχή: Θεόδωρος Γαβράς, Γιώργος Μαντζουράνης, Σάκης Πορίχης, Ελένη Ηλιάδου, Κώστας Πετρογιάννης. Θα διαβαστούν «γράµµατα από τη Γερµανία», αλλά και κείµενα όπως από το βιβλίο «20 και 20» του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού ο οποίος θα είναι παρών και στην εκδήλωση.

25/10: «Ελληνικές σπεσιαλιτέ» (20.30), ντοκιµαντέρ του Φίλιππου Τσίτου. «Μπαχ και µπουζούκι», µυθοπλασία της Αγγέλας Μυλωνάκη.

ΙΝFΟ

Στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Οµήρου 14-16, τηλ. 210-

3661.000