Εν µέσω της µεγαλύτερης οικονοµικής ύφεσης των τελευταίων 40 χρόνων, οι νόµοι της νυχτερινής Αθήνας παραµένουν σταθεροί.


Oι µεγάλοι αοιδοί της θα βρίσκονται στα πόστα τους (έστω Παρασκευές και Σάββατα) και οι πίστες θα ακολουθήσουν τη µέθοδο των οργανωµένων χορών για να γεµίσουν.

Φέτος θα είναι δύσκολη χρονιά (λένε όλοι) αλλά οι τιµές θα παραµείνουν στα ίδια επίπεδα (έτσι τουλάχιστον µας ανακοίνωσαν).

Μεγάλα ανοίγµατα; Μπα. Εκπλήξεις;

Ούτε. Οι «συνασπισµοί» σε κοινά προγράµµατα (ντουέτα) εµπίπτουν στον απλό νόµο του µάρκετινγκ, που λέει «αν πάρεις ένα, θα έχει και δεύτερο δώρο», οπότε διόλου δεν µας παραξένεψε ο συνδυασµός (που έχει ξαναγίνει όµως) Αννας Βίσση – Σάκη Ρουβά στο «Αθηνών Αρένα» και ακόµη λιγότερο ο συνδυασµός Αντώνη Ρέµου – Ελενας Παπαρίζου στο «Diogenis Studio».

Υστερα από µία άκρως επιτυχηµένη σεζόν το 2009-2010, η γέφυρα που ένωσε πέρυσι στην «Ιερά Οδό» τον Δηµήτρη Μητροπάνο µε την Πέγκυ Ζήνα παραµένει σταθερή και φέτος – αν και απ’ ό,τι ακούσαµε έγιναν κρούσεις και σε άλλους (όπως στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου), δίχως όµως αίσιο τέλος.

Στο πρώην «Ωδείον» που θα µετονοµαστεί σε «Εναστρον» επί της οδού Πειραιώς θα δούµε τον Γιάννη Πλούταρχο.

Στην «Ανοδο» (Πειραιώς) θα δούµε τη Νατάσσα Θεοδωρίδου και τον Κώστα Μαρτάκη. Στο «Rex» τη Νίνα Λοτσάρη στο πρόγραµµα «Μάτα Χάρι» που θα στηρίζουν και οι Χάρης Ρώµας, Μέµος Μπεγνής και Τάνια Τρύπη.

Ο Νότης Σφακιανάκης θα είναι στον νέο χώρο «Ακρον» (στο τεράστιο κτίριο που ανεγέρθη επί της Ιεράς Οδού) και πιθανόν θα έχει µαζί του τις 48 Ωρες, από το «Χ-Factor». Φέτος πάντως ο νόµος για την απαγόρευση του τσιγάρου είναι επιπρόσθετο εµπόδιο. Πολλοί λένε ότι µετά τις δηµοτικές εκλογές θα δούµε οργανωµένη κίνηση των ιδιοκτητών κέντρων κατά της εφαρµογής του µέτρου.

Στην όχθη των µουσικών σκηνών – κύρια πηγή ανάδειξης νέων προσώπων και τάσεων – η κατάσταση είναι πιο ρευστή από ποτέ.

Στο club του «Σταυρού του Νότου» επιστρέφουν στο τέλος Σεπτεµβρίου δύο «παιδιά» του (εκεί έκαναν τα πρώτα τους βήµατα), ο Γιώργος Μυλωνάς και ο Πάνος Μουζουράκης (τις Δευτέρες).

Στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού» Παρασκευές και Σάββατα, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος. Τα Δευτερότριτα ενώνουν τις δυνάµεις τους δύο παλιοί γνώριµοι, φίλοι και συνεργάτες, ο Λάκης – Με Τα Ψηλά Ρεβέρ – Παπαδόπουλος και η Αρλέτα.

Από τις 15 Οκτωβρίου στον απέναντι χώρο του «Σταυρού» (στο «Ρlus») θα δούµε την Ελεονώρα Ζουγανέλη, τον Ησαΐα Ματιάµπα και τον Θάνο Αλευρά – πάλι σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα.

Η είσοδος (ελάχιστη κατανάλωση) µπορεί να αυξηθεί λιγάκι, ένα – δύο ευρώ – 15 στην κεντρική σκηνή και 12 στο club – αλλά η τιµή των ποτών θα παραµείνει σταθερή.

Στο «Γαία» της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται µέχρι τις αρχές Δεκεµβρίου η Νατάσσα Μποφίλιου. Κι εκεί θα τη διαδεχθεί (από τις 15/12) η Ρίτα Αντωνοπούλου και από Μάρτιο θα τις δούµε µαζί στο «Μετρό».

Για τη Θεσσαλονίκη («Stage») πηγαίνουν και οι Δήµητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ιmam Βaildi.

Από το «Gazarte» θα περάσουν µέσα στον χειµώνα η Σαββίνα Γιαννάτου και η πιανίστα Ευγενία Καρλάφτη σε ένα πρόγραµµα µε πολύ Τζόαν Μπαέζ και Λέοναρντ Κοέν.

Νέες εµφανίσεις ετοιµάζει στον ίδιο χώρο και ο (τζαζ, κλασικός και όχι µόνον) πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαµπρόπουλος.

«Εκδίκηση της Γυφτιάς» και παραµύθια


Πέρα από τις ακόµα δέκα παραστάσεις του «Μαρινέλλα – Το µιούζικαλ», σε σκηνοθεσία Σταµάτη Φασουλή, στο «Παλλάς» για τις αρχές Νοεµβρίου ετοιµάζεται αφιέρωµα στον Νίκο Ξυδάκη µε τους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μάρθα Φριντζήλα και Τάση Χριστογιαννόπουλο.

Από τον νέο χρόνο ο χώρος θα παραδοθεί στο ντουέτο Αλκηστις Πρωτοψάλτη – Μάριος Φραγκούλης.

Συζητήσεις γίνονται και για ακόµη µία σειρά παραστάσεων µε τον κύκλο τραγουδιών «Η Εκδίκησης της Γυφτιάς» (το καλοκαίρι παρουσιάστηκε στο Αττικόν Αλσος) µε τους Νίκο Ξυδάκη και Γιώτα Νέγκα. Ως πιθανός χώρος για τις παραστάσεις ακούγεται το Οξυγόνο Live.

Στις 28 και 29 Δεκεµβρίου στο πλαίσιο του Κύκλου «Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» ο Διονύσης Σαββόπουλος θα εµφανιστεί σε ρόλο παραµυθά, µετά µουσικής.