Άκαρπη ήταν η συνάντησηπου είχαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, με στόχο να βρεθείλύση,κοινά αποδεκτή, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προκαλούν στην αγορά οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης αναμένεται να αποφασίσουναύριο-αφούενημερωθούν και οι άλλοι εννέα πρόεδροι των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα-αν θα δεχτούν ή όχι τηνπρόταση του εμπορικού κόσμου της χώρας να προχωρήσουν σε εβδομαδιαία αναστολή των κινητοποιήσεών τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς.

Οι έμποροι πρότειναν να «ανασάνει» για μία εβδομάδα η αγορά και να μεσολαβήσουν οι ίδιοι προς την κυβέρνηση για να συνεχιστεί ο διάλογος με τους μεταφορείς και να αποσαφηνιστούν επίμαχα σημεία ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορώνκ.Γιώργος Τζωρτζάτος δήλωσε: «Προχωρούμε δυναμικά. Θέλουμε η Πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημά μας».

Προειδοποιήσεις Εμπόρων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνουκαι προειδοποίησε ότι η αγορά θα νεκρώσει εάν η κατάσταση δεν εκτονωθεί.

Δεσμεύτηκε πάντως ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να επιλυθούν τα αιτήματα των μεταφορέων. «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να απελευθερώσουμε τους δρόμους και όχι το επάγγελμα των μεταφορέων», τόνισε.

Οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ παραμένουν παρατεταγμένοι με τα φορτηγά τους σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διέλευση οχημάτων. Η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο διεξάγεται ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Στον αντίποδα, μικρής έκτασης επισόδια σημειώθηκαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στα διυλιστήρια Καλοχωρίου, με πρωταγωνιστές απεργούς, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την έξοδο επιταγμένων βυτιοφόρων. Τα οχήματα τελικά μπορεσαν να εξέλθουν από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ με τη συνοδεία περιπολικών, αλλά οι μεταφορείς-απεργοί τα ακολούθησαν, προκειμένου να τα σταματήσουν στα διόδια Μαλγάρων.

Τελικά, με την παρέμβαση της αστυνομίας, πέρασαν από τα διόδια και κατευθύνθηκαν στην Κατερίνη, όπου ήταν και ο τελικός προορισμός. Οι απεργοί κατήγγειλαν ότι τα συγκεκριμένα βυτιοφόρα ήταν υπέρβαρα και γι’ αυτό τα ακολούθησαν μέχρι τα διόδια, όπου υπάρχει πλάστιγγα για μεγάλα οχήματα.

Εν τω μεταξύ, ακινητοποιημένα φορτηγά παραμένουν στην Πύλη 16 του Λιμανιού, στον κόμβο της Λαχαναγοράς, στο χωριό Γέφυρα και στο Δερβένι.

Υπενθυμίζεται ότι ένταση επικράτησε και το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου αυτοκινητιστές έστησαν μπλόκο σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να εμποδίσουν συναδέλφους τους να μεταφέρουν προϊόντα.