Ο πολιτιστικός χάρτης του χειμώνα δεν χωράει σε πέντε σελίδες. Χωράνε όμως οι επιλογές των καλύτερων παραστάσεων, ταινιών, συναυλιών, βιβλίων και εικαστικών εκθέσεων. Οι συνεργάτες του «Νσυν» επιλέγουν ό,τι δεν πρέπει να χάσετε

Ο θριαμβευτής του «Κυνόδοντα» Γιώργος Λάνθιμος μετράει τις δυνάμεις του για πρώτη φορά στο θέατρο, σκηνοθετώντας «Πλατόνοφ» του Τσέχωφ στο Εθνικό και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης του κινηματογράφου και της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής εμπνέεται από τον Ρομάν Πολάνσκι στην ομότιτλη παράσταση του «ΒΙΟS». Ο Νίκος Ξυδάκης επιστρέφει στο μουσικό Κάιρο του 1950, ο Διονύσης Σαββόπουλος αποχαιρετά το 2010 με παραμύθια, η Μόνικα, ο Rous και ο Lolek αλώνουν το Μέγαρο Μουσικής. Ο τελευταίος μοιράζεται για μία εβδομάδα το «Ηalf Νote» με τον ηλεκτρονικό νταλκαδιάρη του Μπρίστολ, Ματ Ελιοτ, ενώ το «Παλλάς» περιμένει τη μεγάλη στιγμή του κορυφαίου ίσως εν ζωή σαξοφωνίστα, Σόνι Ρόλινς. Η περίφημη Σκάλα του Μιλάνου κατεβαίνει στην Αθήνα και εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το Μέγαρο Μουσικής, με μια παράσταση που έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις: τη «Μaria Stuarda» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι.

Λίγο πριν από την έξοδο στις αίθουσες των ελληνικών ταινιών «Χώρα προέλευσης» (Σύλλας Τζουμέρκας), «Μαχαιροβγάλτης» (Γιάννης Οικονομίδης) και «Αttenberg» (Αθηνά Τσαγκάρη) ξαναζεσταίνεται η συζήτηση για τη «χαμένη άνοιξη του ελληνικού σινεμά». Μια πραγματική άνοιξη της τέχνης, από την άλλη, αναβιώνει στην έκθεση «Παρίσι- 1900: Αρ Νουβό και Μοντερνισμός», που φιλοξενείται στις αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης. Ισως την επισκεφθείτε με ένα από τα καινούργια βιβλία υπό μάλης: το «Πρωτότυπο της Λόρα» του Ναμπόκοφ ή το «Τerra nostra» του Κάρλος Φουέντες. Ενώ οι λάτρεις του χορού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ξανά δύο αγαπημένους του ελληνικού κοινού: τη Σιλβί Γκιγιέμ, με τις χορογραφίες της «Ρush», «Solo», «Shift» και «Τwo» με τον Ράσελ Μάλιφαντ, και τους θεαματικούς Μomix, με την υπεράνθρωπη πλαστικότητά τους.

Τα highlights της περιόδου που μόλις τώρα αρχίζει δεν τελειώνουν εδώ. Οι συνεργάτες του «Νσυν» επιλέγουν ό,τι καλύτερο θα δούμε, θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε τους επόμενους μήνες. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή.