Αν στη Γαλλία οι μάχες εξουσίας δίδονται εντός των πυλών- με τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν απλώς το «αίμα να χύνεται» κατά την παραστατική διατύπωση ενός από αυτούς- στη Νορβηγία οι θεράποντες της ενημέρωσης παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και αναζητούν συμμάχους στο κοινό. Τουλάχιστον αυτή είναι η περίπτωση της νορβηγίδας δημοσιογράφου Πία Μπεάτε Πέντερσεν, η οποία είναι γνωστή στη χώρα της για το ειδησεογραφικό μαγκαζίνο που διατηρεί στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Νrk.

Πριν από μερικές ημέρες η Πέντερσεν μπήκε στο στούντιο, όπως έκανε κάθε μέρα, για να παρουσιάσει στους ακροατές του σταθμού τις ειδήσεις. Κάθησε στην καρέκλα της, έβαλε τα ακουστικά στα αυτιά της αλλά δεν έριξε ούτε μια ματιά στο δελτίο ειδήσεων που είχε μπροστά της.

Εκπλήσσοντας τους ακροατές, τον διευθυντή της και τους συναδέλφους της, πλησίασε στο μικρόφωνο για να αναγγείλει την παραίτησή της. Στα επόμενα δύο λεπτά που χρησιμοποίησε το βήμα του ραδιοφώνου, κατήγγειλε τους ανωτέρους της για τη συμπεριφορά τους και μίλησε για ένα καταπιεστικό εργασιακό περιβάλλον, που κατά την άποψή της θύμιζε περισσότερο κάτεργα. Ισως ακόμη πιο εντυπωσιακή από αυτήν την πρωτότυπη ανακοίνωση παραίτησης ήταν η φράση με την οποία η Πία Μπεάτε Πέντερσεν έκλεισε το σύντομο λογύδριο της: «Σήμερα δεν θα μεταδοθούν ειδήσεις. Ετσι κι αλλιώς δεν έχει συμβεί τίποτε το σημαντικό…».