Τελευταία σοδειά

Του Κώστα Ρεσβάνη


«Τώρα τα νερά µοιάζουν πιο γαληνεµένα· ο αέρας έχει κοπάσει· ακούγονται πιο δυνατά οι µηχανές και οι χτύποι της καρδιάς µου. Προπαντός αυτοί _ πώς αλλιώς. Κανένα λιµάνι δεν µας δέχεται πια. Είναι γεγονός. Η παλιά αδιαφορία έφτασε να γίνει εχθρότητα…».

(Λίγες γραµµές από το συγκλονιστικό βιβλίο του Οδυσσέα Ελύτη «Ιδιωτική Οδός» Εκδ.

Υψιλον)

Εχουµε και λέµε:

αυτή η στήλη, βασισµένη σε µια ιδέα του αείµνηστου Λέοντος Καραπαναγιώτη πριν από δέκα χρόνια, είναι η τελευταία. Θέλω να ευχαριστήσω θερµά τους διευθυντές και τους εργαζοµένους σε αξιοπρόσεκτες περιοδικές εκδόσεις απ’ όλη την Ελλάδα για τη συνεργασία τους. Εξακολουθώ να τους θαυµάζω για το κουράγιο τους.

Μια γρήγορη µατιά, τώρα, στην τελευταία µας σοδειά.

ΙΣΤΟΡΙΑ. Σε 447 σελίδες απλώνονται οι ιστορικές µελέτες του ετήσιου περιοδικού «Μνήµων» που εκδίδει η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισµού. Οι µελέτες επικεντρώνονται σε θέµατα της νεώτερης και σύγχρονης ελληνικής πολιτικής, κοινωνικής και οικονοµικής ιστορίας. Λίγοι τίτλοι θεµάτων: Η νεότερη ιστορία της Ελλάδας του Ιακωβάκη Ρίζου Νερουλού και η συµβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στη συγγραφή της. Η φυµατίωση, ο υποσιτισµός στον Μεσοπόλεµο και η οργάνωση των µαθητικών συσσιτίων. Οι σπουδές του Πρεβελάκη στην ιστορία της τέχνης.

ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ: Το περιοδικό «Γραφή» που εκδίδει ο Πολιτιστικός Οργανισµός Δήµου Λαρισαίων δηµοσιεύει µικρό αφιέρωµα στον σπουδαίο Αλµπέρ Καµύ. Με ευσύνοπτο τρόπο δίνεται από την Κική Κανάρη η πολυκύµαντη _ σύντοµη _ ζωή του. ΗΛΕΙΑ. Με λίγα µέσα και πολύ πείσµα η «Φολόη», που ασχολείται µε την ανάδειξη της ιστορίας και της λαογραφίας των χωριών του οροπεδίου Φολόης της Ηλείας, κυκλοφόρησε το 55ο τεύχος της. Να έλειπε και αυτό το ακατανόητο άρθρο «Το νόηµα της ζωής» που απειλεί και µε συνέχεια… ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Χρησιµοποιώντας δηµοσιευµένα και πρωτότυπα κείµενα, η τριµηνιαία «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» (Εκδόσεις Παπαζήση) δηµιουργεί δύο ενότητες. Πρώτη: «Τάξη και τιµωρία» στην ευρωζώνη; – Η δηµοσιονοµική κρίση και η Ελλάδα». Δηµοσιεύονται άρθρα του Γ. Παπανδρέου, του Κ. Σηµίτη, της Ντ. Μπακογιάννη, του Αλ. Παπαδόπουλου, του Γ. Στουρνάρα, του Γ. Βούλγαρη, του Ν. Μουζέλη, του Κ. Μποτόπουλου, του Π. Καζάκου και άλλων. Δεύτερη: Στην ενότητα «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσµος» διαβάζουµε κείµενα, µεταξύ άλλων, του επιτρόπου Ολι Ρεν, του Χρ. Ροζάκη και των δηµοσιογράφων Ρ. Σωµερίτη, Γ. Καρτάλη, Αλ. Κούρκουλα, Μ. Μορώνη και Αρ. Πελώνη.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: «Η τοπική ιστορία είναι µέσο εµπλουτισµού της Γενικής Ιστορίας», σηµειώνει στον πρόλογο του δοκιµίου του «Τοπική Ιστορία και Τοπική Βιβλιογραφία: Η Αιτωλία και η Ακαρνανία στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία» ο Ιωάννης Γ. Νεραντζής στο περιοδικό «Παρουσία», τριµηνιαία έκδοση της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών. Εχοντας αποκτήσει τρεις χιλιάδες τόµους βιβλίων και περιοδικών, που είναι στη διάθεση ερευνητών, ο Ι. Γ. Νεραντζής (σχολικός σύµβουλος φιλολόγων Νοµού Αιτωλοακαρνανίας και διδάκτωρ Πανεπιστηµίου Κρήτης) παρουσιάζει στο άρθρο του τα θεµατικά πεδία της τοπικής βιβλιογραφίας και ιστορίας. Μια κιβωτός που σώζει ό,τι µπορεί.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΜΝΗΜΩΝ: Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Ανακρέοντος 24-28, Αθήνα 162 31, τηλ. 210-7273.588 ΓΡΑΦΗ: Ρούζβελτ 59, Λάρισα 412 22, τηλ. 2410-621.203, e-mail: politistikos@ath. forthnet.gr ΦΟΛΟΗ: Τζων Κέννεντυ 5, Περιστέρι 121 31, τηλ. 6945.515275 «ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»: Νικηταρά 2 και Εµµ. Μπενάκη, Αθήνα 106 78, τηλ. 210-3822.496, e-mail: papazisi@otenet.gr «ΠΑΡΟΥΣΙΑ»: Λυκούργου 9, Αθήνα 105 51, τηλ. 210-3245.298, e-mail: ealog@freemail.gr