Τα βιβλία έχουν όλα σχεδόν µοιραστεί, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, και µην ανησυχείτε, θα µπορέσουν να αρχίσουν τα µαθήµατα κανονικά. Μόνο κάτι τετράδια ασκήσεων έχουν αποµείνει, θα µοιραστούν κι αυτά. Ολα θα γίνουν κανονικά, γιατί µπορεί να περνάµε κρίση και να κόβονται δαπάνες, αλλά τα δωρεάν σχολικά βιβλία δεν θα κοπούν ποτέ. Πώς θα µπορούσε δηλαδή να χρειαστεί ένα βιβλίο ασκήσεων ο µαθητής και να πεταχτεί να το αγοράσει από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς δίνοντας 3 ευρώ; (Γιατί τόσο κάνουν κατά µέσον όρο τα βιβλία του Οργανισµού).

Οχι, αυτό δεν γίνεται.

Οι γονείς µπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα, αλλά όχι και τα σχολικά βιβλία. Εκτός αν τα εκδίδει ο φροντιστής, οπότε µπορεί να κάνουν και 60 ευρώ, αλλά αυτό είναι άλλο. Τότε αγοράζονται αυτοστιγµεί και δεν ακούγεται κιχ. Γιατί µε αυτά το παιδί θα ξεχωρίσει από τη µάζα, που είναι µε τα βιβλία των 3 ευρώ. Κι όταν καταφέρει να µπει στο πανεπιστήµιο, θα έχει και δωρεάν συγγράµµατα, που σίγουρα κοστίζουν κάτι παραπάνω. Αλλά να µην απολαύσει η οικογένεια τους καρπούς των κόπων της που πέρασε το παιδί;

Πλήρωσε τόσα λεφτά στα φροντιστήρια, στα ιδιαίτερα, στα φροντιστηριακά βιβλία, οπότε δικαιούται όλα τα προνόµια των φοιτητών.

Αν και ανήκει συνήθως στα ανώτερα κοινωνικά στρώµατα, του φέρονται σαν να είναι άπορος. Αλλά αυτό δεν θίγει κανέναν.

Φαντασιακά οι φοιτητές είναι ακόµα στη δεκαετία του 1930 ή του 1950, όταν κατέβαιναν από τα χωριά και έµεναν σε δωµάτια χωρίς θέρµανση σπουδάζοντας µε χίλιες στερήσεις. Το κλισέ είναι παντοδύναµο, γι’ αυτό συνεχίζουµε ως φορολογούµενοι να πληρώνουµε τα βιβλία των προνοµιούχων παιδιών, ενώ τα µη προνοµιούχα πρέπει να βάζουν τα πάντα από την τσέπη τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από