Αλλον Αυστραλό περιµέναµε και άλλος εµφανίστηκε στη short list (βραχεία λίστα) των φετινών Βooker. Το αυτί της κριτικής επιτροπής δεν φάνηκε να ιδρώνει ούτε µε τη λαϊκή απαίτηση – ήταν το πιο δηµοφιλές βιβλίο της long list µε τα 13 βιβλία που είχαν αρχικά επιλεγεί – ούτε µε τον ορυµαγδό των δηµοσιευµάτων στον αγγλόφωνο Τύπο για το «Χαστούκι» του ελληνικής καταγωγής αυστραλού συγγραφέα Χρήστου Τσιόλκα (θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από την «Ωκεανίδα»), και παρόλο που όλοι θεωρούσαν περίπου αυτονόητη τη συµπερίληψη του οµογενούς συγγραφέα στη σχετική λίστα, το όνοµά του απουσιάζει. Αντίθετα, ο επίσης Αυστραλός Πίτερ Κάρεϊ είναι εκεί, παρόλο που έχει ήδη πάρει δύο φορές το Μan Βooker Ρrize. Ο Κάρεϊ επελέγη για το µυθιστόρηµά του «Ρarrot and Οlivier in Αmerica». Το βιβλίο περιγράφει την αναχώρηση του Ολιβιέ, ενός γάλλου αριστοκράτη, για τις ΗΠΑ, τον 19ο αιώνα, φαινοµενικά για να µελετήσει το σύστηµα των φυλακών εκεί, στην πραγµατικότητα όµως για να σώσει το κεφάλι του από µία αναµενόµενη εξέγερση.

Ο Πάροτ είναι ο γιος ενός πλανόδιου άγγλου τυπογράφου, που τον έστειλαν να κατασκοπεύει και ταυτόχρονα να προστατεύει τον Ολιβιέ.

Ο Κάρεϊ είχε κερδίσει για πρώτη φορά το Μπούκερ το 1998 µε το βιβλίο του «Οσκαρ και Λουσίντα», για να επαναλάβει την επιτυχία του το 2001 µε το «Η αληθινή ιστορία της συµµορίας Κέλι» (στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν από τα Ελληνικά Γράµµατα).

Στην εξάδα της βραχείας λίστας είναι επίσης οι συγγραφείς Αντρεα Λίβι, Εµα Ντόναχιου, Ντέιµον Γκάλγκουτ, Χάουαρντ Τζάκοµπσον και Τοµ ΜακΚάρθι. Στην Ελλάδα έχουν µεταφραστεί παλιότερα ένα βιβλίο του Τοµ ΜακΚάρθι («Ανθρωποι στο διάστηµα», Εκδ. Πάπυρος), ένα της Αντρεα Λίβι («Μικρό νησί», Εκδ. Μίνωας)

και ένα της Εµα Ντόναχιου («Κόκκινη κορδέλα», Εκδ. Αλεξάνδρεια), ενώ οι άλλοι συγγραφείς της βραχείας λίστας παραµένουν αµετάφραστοι. Το νέο βιβλίο της Λίβι «Τhe long song» έρχεται ύστερα από έξι χρόνια σιωπής – το «Μικρό νησί» είχε πάρει βραβεία Whitbread και Οrange – ενώ το «C» του Τοµ ΜακΚάρθι είναι προς το παρόν το µυθιστόρηµα στο οποίο ποντάρουν περισσότερο οι µπουκµέικερ ότι θα λάβει το βραβείο.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 12 Οκτωβρίου και το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηµατικό έπαθλο ύψους 50.000 λιρών (60.000 ευρώ).