ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ο ανασχηματισμός τόσο εμπλουτίζονται οι ιδέες που εξετάζει ο Πρωθυπουργός ώστε να του προσδώσει χαρακτηριστικά που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ακόμη και το ενδεχόμενο της αναβολής του, για χρόνο μετά τις εκλογές, συμπεριλαμβάνεται σ΄ αυτές τις ιδέες- με λίγες πιθανότητες πάντως. Αλλά το πιο δυνατό χαρτί του ανασχηματισμού, λένε, δεν είναι τα χαρακτηριστικά του υπό διαμόρφωση νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι ότι στο εξής θα υπάρχουν… δύο Υπουργικά Συμβούλια! Εκτός από το κανονικό με τους υπουργούς, ο Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται να ανακοινώσει ότι θα θεωρήσει ως οιονεί Υπουργικό Συμβούλιο τους 13 περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν τον Νοέμβριο. Και ότι ο ίδιος θα προεδρεύει (ατύπως) σε κοινή συνεδρίασή τους- δίκην Συμβουλίου Περιφερειαρχών- όπως και με την κυβέρνηση. Είναι μια καινοτομία με την οποία θέλει να δείξει το βάρος που θα ρίξει εφεξής στην Περιφέρεια.

Οι απρόθυμοι…

Η ΙΔΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ εξηγεί και γιατί ο Πρωθυπουργός φαίνεται να καταλήγει οριστικά στην απόφαση να διεκδικήσουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τον ρόλο του περιφερειάρχη σε όλες τις περιφέρειες κεντρικά πολιτικά στελέχη. Ητοι βουλευτές και εν ενεργεία υπουργοί. Αυτό προς το παρόν προσκρούει στην απροθυμία όσων έχουν βολιδοσκοπηθεί από τον Θανάση Τσούρα , αλλά και στην αρνητική απάντηση που λένε πως είναι αποφασισμένοι να δώσουν και στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος οι περισσότεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες από πολλές πλευρές, τουλάχιστον δυο υπουργοί και ένας υφυπουργός έχουν αποσαφηνίσει ότι προτιμούν να χάσουν το αξίωμά τους παρά να εκτεθούν ως υποψήφιοι περιφερειάρχες. Και τουλάχιστον τρεις βουλευτές είναι αποφασισμένοι να πουν «όχι» μέχρι το τέλος, παρ΄ ότι οι δημοσκοπήσεις τούς φέρνουν να κερδίζουν με άνεση τον υποψήφιο της Ν.Δ.

… και οι πρόθυμοι

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ όμως υπάρχουν και πρόθυμα στελέχη γι΄ αυτόν τον ρόλο. Σ΄ αυτούς δεν περιλαμβάνεται κανείς υπουργός, αλλά τουλάχιστον τρεις υφυπουργοί το καλοβλέπουν. Ο ένας το θεωρεί σίγουρο, ο άλλος δηλώνει ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος με την ελπίδα ότι θα του το προτείνουν, και η τρίτη το περιμένει. Με την ίδια προθυμία θα έπαιρναν το χρίσμα αρκετοί βουλευτές, όπως επίσης και τουλάχιστον δυο νομάρχες. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, περιμένει τηλεφώνημα πρώην κορυφαίο κομματικό και κυβερνητικό στέλεχος. Και δεν είναι ο Κώστας Λαλιώτης, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Πλούσια δραστηριότητα του Πρωθυπουργού σήμερα. Το μεσημέρι συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και το βράδυ δεξιώνεται τους βουλευτές του Κινήματος που μετέχουν στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής.