Απόγευµα Δευτέρας. Ο 30χρονος δικηγόρος Τζάι Τσα βγαίνει από το κεντρικότερο και ένα από τα µεγαλύτερα και διασηµότερα βιβλιοπωλεία της Νέας Υόρκης, το Βarnes & Νoble απέναντι από το Λίνκολν Σέντερ, µε τα χέρια στις τσέπες – όπως κάνει σχεδόν κάθε εβδοµάδα. Δεν έχει αγοράσει κάποιο βιβλίο.

«Απλώς σκοτώνω τον χρόνο µου. Ερχοµαι και διαβάζω ένα κεφάλαιο τη φορά από το βιβλίο του Μπιλ Σάιµονς περί µπάσκετ», λέει. Αν θέλει να ολοκληρώσει την ανάγνωση χωρίς να το αγοράσει, όµως, θα πρέπει να βιαστεί. Διότι την ίδια ηµέρα ο µεγαλύτερος όµιλος λιανικής διακίνησης στον χώρο του βιβλίου στις Ηνωµένες Πολιτείες, η εταιρεία Βarnes & Νoble, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να κλείσει το κατάστηµα στο τέλος Ιανουαρίου. Και δεν πρόκειται για ένα τυχαίο κατάστηµα, αλλά για έναν χώρο που θεωρείται σηµείο αναφοράς στη γειτονιά του Λίκολν Σέντερ τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργίας του. «Είναι αλήθεια πως το κατάστηµά µας αποτελεί κοµβικό σηµείο στο Upper West Side από τότε που ανοίξαµε, στις 20 Οκτωβρίου του 1995», παραδέχεται η εκπρόσωπος της εταιρείας, Μαίρη Ελεν Κίτινγκ. «Ωστόσο η συγκεκριµένη µίσθωση λήγει και η αύξηση του ενοικίου που µας ζητήθηκε καθιστά αδύνατη την παράταση». Η χρονιά που πέρασε ήταν γεµάτη από κλυδωνισµούς για τους Βarnes & Νoble, που διαθέτουν 720 βιβλιοπωλεία. Και αυτό διότι µεγάλο µερίδιο της αγοράς του βιβλίου κινείται πλέον διαδικτυακά, όπου η Αmazon διατηρεί την πρωτοκαθεδρία. Τον περασµένο µήνα η εταιρεία Βarnes & Νoble βγήκε προς πώληση και τώρα µαίνεται πόλεµος για τον έλεγχό της ανάµεσα στον βασικό µέτοχό της και νυν πρόεδρό της Λέοναρντ Ρίτζιο, που διαθέτει µερίδιο 30% και επιθυµεί να αγοράσει την εταιρεία µαζί µε άλλους επενδυτές, και τον πολυεκατοµµυριούχο επενδυτή Ρόναλντ Μπαρκλ – επίσης µεγαλοµέτοχο της εταιρείας µε 19%, που θέλει να αυξήσει το µερίδιο του στο 37%.

Για το λουκέτο δεν θρηνούν µόνο οι βιβλιόφιλοι αλλά και οι φίλοι της µουσικής, καθώς στο τετραώροφο κτίριο εκτός από καφέ υπάρχει και µια πλούσια συλλογή CD, ενώ ήταν στέκι και για τους θεατρόφιλους, αφού στους χώρους του φιλοξενούνταν θεατρικά δρώµενα. Αρκετοί ωστόσο είναι εκείνοι που παραδέχονται πως τον τελευταίο καιρό δεν αγόραζαν όσα βιβλία αγόραζαν παλαιότερα και άλλοι δηλώνουν πως τους αρέσει να χαζεύουν στα ράφια, αλλά να αγοράζουν βιβλία µέσω Διαδικτύου. «Λυπάµαι πραγµατικά», λέει η 70χρονη Λίλιαν Κέλι. «Μου αρέσει να αγοράζω από εδώ ευχετήριες κάρτες». Παραδέχεται πως επισκέπτεται δύο φορές την εβδοµάδα το βιβλιοπωλείο για να πιει τον καφέ της και να διαβάσει περιοδικά...


Εκλεισαν άλλα τρία

Το λουκέτο στο βιβλιοπωλείο της Βarnes & Νoble δεν είναι το πρώτο. Εχουν κλείσει άλλα δύο καταστήµατα στη Νέα Υόρκη την τελευταία τριετία. Ωστόσο οι φίλοι του βιβλίου φαίνεται πως δεν θα µείνουν χωρίς στέκι, καθώς τον Ιούλιο του 2009 εγκαινιάστηκε ένα νέο Βarnes & Νoble εµβαδού 4.650 τ.µ. ενώ ένα δεύτερο στη συµβολή των οδών Μπρόντγουεϊ και 82η έγινε αιτία να κλείσει γειτονικό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από