Επειδή με την πρόσφατη κρίση που μας ταλανίζει μιλάμε συνέχεια για ανάπτυξη και αναπτυξιακή πολιτική, μπορώ να πληροφορήσω τους αναγνώστες ότι το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα ζει μια περίοδο ανάπτυξης όσο λίγοι άλλοι κλάδοι στην Ελλάδα. Ο,τι λείπει από την οικονομία υπάρχει στο αστυνομικό
Γιώργος Γλυκοφρύδης 10 ΩΡΕΣΔΥΤΙΚΑ

ΕΚΔ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Το μυθιστόρημα του Γιώργου Γλυκοφρύδη δεν είναι καθαρόαιμο αστυνομικό, έχει όμως πολλά εγκλήματα. Και δεν ψάχνει κανείς τον δολοφόνο γιατί είναι γνωστός από παλιά: ένας αδίστακτος δωσίλογος που θέρισε στη Θεσσαλονίκη μέσα στην Κατοχή και ο οποίος γυρίζει ύστερα από εξήντα τρία χρόνια για να βρεθεί αντιμέτωπος με τα θύματα και τους συγγενείς τους, οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη. Το10 ώρες δυτικάείναι ένα τολμηρό μυθιστόρημα, που θυμίζει τον τίτλο της ιστορικής μελέτης του Μαρκ Μαζάουερ Θεσσαλονίκη, Πόλη των Φαντασμάτων.

Λάκης Δόλγερας ΜΙΑΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

ΕΚΔ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ Για το μυθιστόρημα του Λάκη Δόλγερα έχω μιλήσει ήδη διεξοδικά (βλ. «Βιβλιοδρόμιο»). Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημαντοκουμέντο, που βασίζεται στα πρακτικά μιας πραγματικής δίκης. Είναι εξαιρετικά χτισμένο και διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Γιάννης Καρβέλης Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥΑΣΩΤΟΥ

ΕΚΔ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ Ο Γιάννης Καρβέλης έχει γράψει ένα μαθηματικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά αυτό ας μην τρομάξει τους αναγνώστες γιατί η ουσία του μυθιστορήματος δεν είναι οι αριθμοί. Το αντίθετο μάλιστα, Η Παραβολή του Ασώτου ταιριάζει πολύ στις μέρες μας γιατί ο συγγραφέας του ασχολείται με τα παιχνίδια που στήνουν οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια, και δείχνει τη διαπλοκή ανάμεσα στην κυκλοφορία του χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα.

Κλασικοί και ντίβες

Georges Simenon Ο ΓΑΤΟΣ

ΜΤΦ. ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΚΑΡΩΦ, ΕΚΔ. ΑΓΡΑ Γραμμένο το 1966 «Ο Γάτος» ανήκει στα «μυθιστορήματα του πεπρωμένου» του Σιμενόν. Ο επιθεωρητής Μειγκρέ δεν εμφανίζεται στο μυθιστόρημα. Εμφανίζονται δύο ηλικιωμένοι, η Μαργκερίτ, ετών 71, και ο Εμιλ, ετών 73, είναι παντρεμένοι οκτώ χρόνια, αλλά έχουν πάψει να μιλάνε μεταξύ τους τα τελευταία τέσσερα. Ενα σκληρό μυθιστόρημα, του οποίου η σκληρότητα δεν πηγάζει από τη δράση αλλά από τον ψυχισμό και τη συμπεριφορά των χαρακτήρων του. «Ο Γάτος» έχει γίνει ταινία το 1971 από τον Πιερ Γκρανιέ-Ντεφέρ.

Ruth Rendell ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ

ΜΤΦ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ, ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Η μία από τις δύο μεγάλες κυρίες του βρετανικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Το βάρος στα μυθιστορήματά της δεν πέφτει στην πλοκή, αλλά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την κοινωνική ψυχολογία των χαρακτήρων της. Από την άποψη αυτή, το Πορτομπέλο είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της τεχνικής της. Το Πορτομπέλο είναι μια τρελή περιοχή. Το ίδιο φευγάτοι είναι και οι κάτοικοί του. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς ο Γιουτζίν Ρεν βρίσκει ένα φάκελο με χρήματα και, αντί να τον παραδώσει στην αστυνομία, προτιμάει να γνωστοποιήσει το εύρημά του με ένα σημείωμα σε μια κολόνα.

Ρ.D. James ΘΑΝΑΤΟΣΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗΚΛΙΝΙΚΗ

ΜΤΦ. ΤΟΥΛΑ ΤΟΛΙΑ, ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Η δεύτερη από τις μεγάλες κυρίες του βρετανικού αστυνομικού. Η Π. Ντ. Τζέιμς είναι πιο πολύ μέσα στην κλασική παράδοση του αγγλικού αστυνομικού, με την αγγλική ύπαιθρο και τις επαύλεις της. Εδώ ο μόνιμος ήρωάς της, ο επιθεωρητής Νταλγκλίς, ερευνά μία σειρά από εγκλήματα που διαπράττονται σε μια κλινική πλαστικής χειρουργικής. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, τώρα που και εμείς ασχολούμαστε επισταμένως με τα νοσοκομεία μας, έστω και για διαφορετικούς λόγους.

Μichael Conelly ΕΚΟΠΑΡΚ

ΜΤΦ. ΝΙΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ, ΕΚΔ. ΒΕLL Ο Κόνελι είναι από τα πιο γνωστά ονόματα του αμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Εχει μια σίγουρη τεχνική και ρυθμό που σε παρασύρει. Επιπλέον ο ήρωας του, ο Χάρυ Μπος, είναι ένας σύνθετος χαρακτήρας. Εδώ ερευνά μια εξαφάνιση που έγινε πριν από δεκαπέντε χρόνια, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Οταν βρει την άκρη του νήματος η ανακάλυψη θα είναι οδυνηρή και για τον ίδιο.

John Grisham Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

ΜΤΦ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ, ΕΚΔ. ΒΕLL Ο Γκρίσαμ είναι ο Γκρίσαμ. Δηλαδή, δικηγορικά γραφεία με ενθουσιώδεις δικηγόρους, οι οποίοι απογοητεύονται όταν ανακαλύπτουν τα κυκλώματα γύρω από το επάγγελμά τους. Στην ουσία διαβάζεις πάντα το ίδιο μυθιστόρημα, αλλά ο Γκρίσαμ είναι μάστορας του σασπένς και σε αναγκάζει να τον διαβάζεις σαν να είναι η πρώτη φορά.

John Le Carr ΕΝΑΣΤΕΛΕΙΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ

ΜΤΦ. ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΗΣ, ΕΚΔ. ΒΕLL Το μυθιστόρημα είναι επανέκδοση, αλλά σε όσους δεν το έχουν διαβάσει συνιστώ να μην το χάσουν. Μαζί με τα Και ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλ, Μικρή Τυμπανίστρια και το Ο Επίμονος Κηπουρός ανήκει στα αριστουργήματα του Λε Καρέ.

Γνωστοί και μη εξαιρετέοι

Francesco Αbate- Μassimo Carlotto ΣΟΥΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

ΜΤΦ. ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΤΣΗ, ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Ο Μάσιμο Καρλότο είναι γνωστός και από προηγούμενα μυθιστορήματά του στην Ελλάδα. Ο Φραντσέσκο Αμπάτε εμφανίζεται πρώτη φορά, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Το δίδυμο γράφει ένα βιβλίο για κάποιον Τζίτζι Βιανέλο, που νομίζει ότι είναι πια ασφαλής και αποδεκτός ως «καθαρός» πολίτης. Ολοι όμως έχουμε ένα παρελθόν και το παρελθόν αυτό, τουλάχιστον στα αστυνομικά μυθιστορήματα, είναι σκοτεινό και ύποπτο. Αυτό ανατρέπει τη ζωή του Βιανέλο.

Lesley Glaister OΙΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣΝΙΝΑΤΟΝΤ

ΜΤΦ. ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ, ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Οι φρόνιμες γυναίκες πρέπει να ζουν φρόνιμα και να έχουν αφανή ζωή. Η ηρωίδα της Λέσλι Γκλάιστερ τηρεί αυτό τον κανόνα, αλλά πέφτει θύμα μιας εξαίρεσης, δηλαδή μιας βραδιάς. Το επόμενο πρωί η Νίνα Τοντ αναρωτιέται αν της έτυχε κάτι πιο μόνιμο, ενώ ο περιστασιακός σύντροφός της αναρωτιέται αν ήρθε η ώρα της εκδίκησης. Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.

Μichael Gregorio Η ΟΨΗΤΟΥΣΚΟΤΟΥΣ

ΜΤΦ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ, ΕΚΔ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Μετά τους Αμπάτε- Καρλότο, άλλο ένα δίδυμο συγγραφέων. Μόνο που αυτοί είναι ζεύγος, δηλαδή αντρόγυνο. Ο Μάικλ Τζέικομπ και η Ντανιέλα ντε Γκρεγκόριο γράφουν ιστορικά αστυνομικά. Ο σύζυγος είναι Αγγλος, η σύζυγος Ιταλίδα και ο ήρωάς τους Χάνο Στιφένιις Γερμανός. Ωραίος συνδυασμός. Ωραία είναι και η πλοκή, τοποθετημένη στα παράλια της Βαλτικής την εποχή του Ναπολέοντα, με μία σειρά από φόνους γυναικών. Dean Κoontz ΕΝΑΣΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΜΤΦ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ ΕΚΔ. ΒΕLL ΣτοΠορτομπέλοτης Ρουθ Ρέντελ κάποιος βρίσκει ένα φάκελο με λεφτά. Στο μυθιστόρημα του Κουντς κάποιος δίνει στον ήρωά του ένα φάκελο με λεφτά νομίζοντας ότι είναι «συμβασιούχος δολοφόνος», κατά το contract killer. Μπορείτε να φανταστείτε τι ακολουθεί. Στο αστυνομικό μυθιστόρημα οι καλύτερες πλοκές και οι καλύτερες λύσεις είναι πάντα οι απλές. Το πρόβλημα αρχίζει όταν τα όρια του απλού και του κοινότοπου μπερδεύονται.

Celil Οker ΕΓΚΛΗΜΑΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΜΤΦ. ΣΤΕΛΛΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Τον Τζελίλ Οκέρ τον γνωρίσαμε με το μυθιστόρημά τουΤο Πτώμα με τα Ποδοσφαιρικά Παπούτσια. Ο ήρωάς του, τέως αλκοολικός και τέως πιλότος, Ρεμζί Ουνάλ είναι ένας εξαιρετικά συμπαθής ιδιωτικός ντετέκτιβ. Στο Εγκλημα στο χρηματιστήριο αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας χρηματίστριας και καταλήγει, όπως και ο Γιάννης Καρβέ λης, στις σκευωρίες και τα παιχνίδια που παίζονται στο χρηματιστήριο. Ετσι όπως πάμε με το χρηματιστήριο, σε λίγο οι μαφιόζοι θα μας φαίνονται κλεφτοκοτάδες. James Ρatterson Ο 5οςΙΠΠΕΑΣ

ΜΤΦ. ΝΙΚΟΣ ΑΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΕΚΔ. ΒΕLL Πάλι τα νοσοκομεία, πάλι φόνοι και πάλι συγκάλυψη. Μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη «Γυναικεία Λέσχη Φόνων» και με έναν καταιγιστικό ρυθμό δράσης, «σήμα κατατεθέν» του σύγχρονου αμερικανικού αστυνομικού. Αν μη τι άλλο, σου κόβεται η ανάσα.

Graig Russell ΤΟΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥΤΡΟΜΟΥ

ΜΤΦ. ΠΑΛΜΥΡΑ ΙΣΜΥΡΙΔΟΥ, ΕΚΔ. ΒΕLL Συνήθως είμαι πολύ επιφυλακτικός με συγγραφείς που τοποθετούν τις ιστορίες τους σε χώρες έξω από τη δική τους. Τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον αμφίβολα. Ο Ράσελ τα καταφέρνει όμως μια χαρά με τον γερμανό ήρωά του Γιαν Φάμπελ. Ακόμα και το καρναβάλι της Κολωνίας το περιγράφει αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. Και η ιστορία του έχει ενδιαφέρον, γιατί δεν μπλέκει μόνο Γερμανούς αλλά και Ουκρανούς.

Wilbur Smith ΑΣΕΓΚΑΪ

ΜΤΦ. ΣΑΜΑΝΘΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΑ, ΕΚΔ. ΒΕLL Ο Σμιθ δεν είναι ούτε Τζον Λε Καρέ ούτε Ερικ Αμπλερ. Τα κατασκοπικά μυθιστορήματά του διαβάζονται ωστόσο με μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ανήκει στη γενιά των βρετανών συγγραφέων που είναι μάστορες της πλοκής. Αν δεν υπήρχε η νοσταλγία του για το χαμένο μεγαλείο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, θα ήταν ακόμα καλύτερος. Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά του με τον κυνικό Λε Καρέ.

Πρώτη γνωριμία

Νigel ΜcCrary ΚΡΥΦΟΣΚΗΠΟΣ

ΜΤΦ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Οι αστυνομικοί που παρατάνε την αστυνομία για να γίνουν συγγραφείς αστυνομικών δεν είναι σπάνιο είδος στις μέρες μας. Το πιο γνωστό δείγμα είναι η Ρωσίδα Αλεξάντρα Μαρίνινα. Και ο Νάιτζελ ΜακΚρέρι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο αστυνόμος του, ο Μαρκ Λάπσλι, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ψυχρή και μεθοδική εγκληματία. Αυτή είναι πρόσθετη επιβάρυνση για τον Λάπσλι που πάσχει από σύγχυση των αισθήσεων.

Donato Carrisi ΥΠΟΒΟΛΕΑΣ

ΜΤΦ. ΕΦΗ ΚΑΛΛΙΦΑΤΙΔΗ, ΕΚΔ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ Ο Ντονάτο Καρόζι, γνωστός σεναριογράφος στην Ιταλία, παρουσιάζει το πρώτο μυθιστόρημά του με ήρωα έναν εγκληματολόγο, τον Γκόραν Γκάβιλα. Ο Καρόζι αφηγείται μία αλυσίδα φόνων που λειτουργούν σαν το Κουτί της Πανδώρας. Κάθε φόνος που αποκαλύπτεται κρύβει πίσω του και ένα πιο φρικτό έγκλημα. Είναι οι παγίδες που στήνει ένα σατανικό μυαλό. Τα σατανικά μυαλά ήταν πάντα από τα αγαπημένα θέματα του αστυνομικού μυθιστορήματος. Τα ογκώδη αστυνομικά είναι όμως πρόσφατο απόκτημά του και το χρωστάμε εν πολλοίς στον Στιγκ Λάρσον.

Μatt Rees ΦΟΝΟΙΣΤΗΒΗΘΛΕΕΜ

ΜΤΦ. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ, ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Και μόνο για τον ήρωά του αξίζει να διαβάσει κανείς το μυθιστόρημα του Ρις. Ο Παλαιστίνιος Ομάρ Γιούσεφ είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο Ματ Ρις τοποθετεί στο φόντο τον πόλεμο των Ισραηλινών με τους Παλαιστινίους και την πλοκή του στην πόλη της Βηθλεέμ. Για όσους βαρέθηκαν την Αμερική και την Ευρώπη ως χώρο δράσης του αστυνομικού μυθιστορήματος, τους περιμένει μια καλογραμμένη και συναρπαστική ιστορία.