Η νεοσύστατη ομάδα Βlind Spot κάνει την είσοδό της στη θεατρική μας ζωή με μια παράσταση- πρόταση. Με τον τίτλο «Τhe Fall», προσεγγίζει σκηνικά το αριστουργηματικό έργο του Αλμπέρ Καμύ «Ηπτώση», δημιουργώντας ένα «ολικό» θέατρο.

Το νέο πρότζεκτ συνδυάζοντας νέες τεχνολογίες και αξιοποιώντας τους ηθοποιούς ανασυνθέτει το πεζό κείμενο και ενεργοποιεί όλα τα στοιχεία τέχνης. Ο λόγος, η δράση, οι εικόνες, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, ο ήχος, συνδιαλέγονται μεταξύ τους ισότιμα, εστιάζοντας στο ποιητικό θέατρο.

Πώς όμως ο παραληρηματικός λόγος του βασικού ήρωα του Καμύ, Ζαν Μπατίς Κλαμάνς, μπορεί να αποκτήσει σκηνική δράση; Στην πρώτη παράσταση της ομάδας Βlind Spot, που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κωνσταντάτος, η ιστορία του βασικού προσώπου του κειμένου του Καμύ ξεδιπλώνεται μέσω τριών ηθοποιών. Κάθε ηθοποιός μεταμορφώνεται σε Κλαμάνς και στα πρόσωπα που τον περιβάλλουν. Τελικά, ο νεαρός σκηνοθέτης ενορχηστρώνοντας τις σκέψεις, τις εξομολογήσεις, τους στοχασμούς του ήρωα του Καμύ γράφει ένα «σενάριο», όπου το υποσυνείδητο του Κλαμάνς κινεί τα νήματα και η ιστορία του δραματοποιείται με σκηνές δράσης, οι οποίες εναλλάσσονται με αυτές της προσωπικής του εξομολόγησης. Ακολουθώντας τη διαδικασία του κινηματογραφικού decoupage, δηλαδή του σπασίματος του έργου σε σκηνές, όπου προδιαγράφονται όλα τα στοιχεία του έργου όπως στο κείμενο, ο σκηνοθέτης δημιουργεί μια νέα, σύγχρονη δραματουργία.

«Σε αυτή την παράσταση όπου η κινηματογραφική γλώσσα συνδυάζεται με τη θεατρική και τη λογική της εγκατάστασης (installation), οι σκηνές είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν και αυτόνομα. Οι αποσπασματικές εικόνες και οι απόκοσμοι ήχοι της παράστασης δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μεταξύ ψευδαίσθησης και πραγματικότητας, η οποία ξεδιπλώνει τις σύγχρονες σχέσεις και καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας», λέει ο σκηνοθέτης.

«Ο Κλαμάνς σήμερα τριγυρίζει μέσα σε ένα αεροδρόμιο, σαν έτοιμος να φύγει ή σαν μόλις να έφτασε. Κοιτάζει πίσω στη ζωή του και διατυμπανίζει τον νέο του εαυτό. Ενσαρκώνει τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο που όταν η διττή φύση του ξεσκεπάζεται, η απλή παραδοχή των αδυναμιών και των λαθών του νομιμοποιεί τις αρνητικές πράξεις, προθέσεις και δράσεις του χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά τίποτα».

Τα σκηνικά- κοστούμια είναι της Μαργαρίτας Χατζηιωάννου, η μουσική του Γιώργη Σακελλαρίου, οι φωτισμοί του Γιάννη Φώτου, το βίντεο των Μιχάλη Κωνσταντάτου και Μηνά Ν. Μηλιαρά. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώτα Αργυροπούλου, Μαρία Πανουργιά.

ΙΝFΟ

Η «Πτώση» θα παίζεται από 13/11 έως τις 17 Ιανουαρίου, στο Βios Μain (Πειραιώς 84, τηλ.

210-3425.335).