Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή χονδρικής που πουλούν σήμερα την τσιπούρα οι ανά την Ελλάδα ιχθυοπαραγωγικές μονάδες και τις τιμές λιανικής είναι εντυπωσιακά μεγάλη: ενώ τα ιχθυοτροφεία πουλούν το κιλό της τσιπούρας περίπου 4,50 ευρώ, στον πάγκο του ιχθυοπωλείου της γειτονιάς, αλλά ακόμη και στον υποτιθέμενο φθηνό πάγκο της λαϊκής, το κιλό της τσιπούρας πωλείται μέχρι και 9 ευρώ.


Όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς πηγαίνει στις τσέπες των χονδρεμπόρων και το υπόλοιπο στα ταμεία των μικρών και μεσαίων λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως οι ουκ ολίγοι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές δεν δείχνουν ικανοποιημένοι με τα σημερινά επίπεδα χονδρικής τιμής της τσιπούρας που μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο του 2009- πριν αρχίσει να ανακάμπτεικυμαίνονταν λόγω υπερπροσφοράς στα 3,8 ευρώ το κιλό.

Η κατάσταση πάντως για τους ιχθυοκαλλιεργητές φαίνεται να αλλάζει το τελευταίο διάστημα και λόγω του περιορισμού της παραγόμενης ποσότητας για να εξισορροπήσει με τη ζήτηση. Η τιμή της τσιπούρας αρχίζει ξανά να «τσιμπάει» προς τα πάνω, αλλά να παραμένει μακριά ακόμη από τα υψηλά επίπεδα του 2007. Το 2008 η χονδρική τιμή του ψαριού είχε κατρακυλήσει μέχρι και 2,75 ευρώ (στο τελευταίο τρίμηνο του έτους) με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής πώλησης του ψαριού να κυμαίνονται μεταξύ 6 και 7 ευρώ. Στελέχη της ελληνικής αγοράς ιχθυοκαλλιεργειών αναφέρουν πως η χονδρική τιμή της τσιπούρας κινείται πλέον σε επίπεδα άνω των 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ στα ιχθυοπωλεία πωλείται μέχρι και 9,5 ευρώ το κιλό.

Ελληνική πρωτιά

Από τους 110.000-120.000 τόνους που εκτιμάται ότι φθάνει σήμερα η εγχώρια παραγωγή – στους 208.700 τόνους ανέρχεται η ευρωπαϊκή παραγωγή- το 80% διοχετεύεται στο εξωτερικό και κυρίως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία.

Η Ελλάδα κατέχει το 52% της μεσογειακής παραγωγής (τσιπούρα και λαβράκι), ενώ αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό τσιπούρας. Πριν από οκτώ χρόνια, οι βασικότεροι παίκτες του κλάδου εξήγαγαν στην αγορά της Αγγλίας 5 τόνους ψάρια, ενώ σήμερα διοχετεύουν στην ίδια χώρα 250-280 τόνους τσιπούρα και λαβράκι.

ΟΙ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΙ

Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς πηγαίνει στις τσέπες των χονδρεμπόρων και το υπόλοιπο στα ταμεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Οι μεγάλοι παίκτες


ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ του λέοντος της ελληνικής παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας κατέχει ο όμιλος Νηρέας, ο οποίος το 2008 πραγματοποίησε συνολικές πωλήσεις 170 εκατ. ευρώ από τις οποίες τα 110 εκατ. αφορούν εξαγωγές σε 40 χώρες του κόσμου. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο όμιλος Σελόντα με πωλήσεις 128 εκατ. ευρώ, την τρίτη η Διάς Ιχθυοκαλλιέργειες με πωλήσεις 94 εκατ. ευρώ και την τέταρτη η εταιρεία Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες με πωλήσεις 54 εκατ. ευρώ (2007).

Πάντως επειδή το 2008 οι δανειακές επιβαρύνσεις πολλών μικρομεσαίων, αλλά και κάποιων μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων αυξήθηκαν σημαντικά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη στήριξη των «υγιών» εταιρειών του κλάδου.