Στον τομέα της μαρτυρίας ή, καλύτερα, της λογοτεχνίας του ντοκουμέντου ξεχωρίζουν οι θρυλικοί πιαΑνθρωποφύλακες (τελευταία έκδοση, Εκδ. Ηλέκτρα) του Περικλή Κοροβέση, ένα βιβλίο σοκ για το καθεστώς των βασανιστηρίων επί χούντας που μεταφράστηκε σε όλη την Ευρώπη και απέσπασε παντού διθυραμβικές κριτικές. Κλασικό βιβλίο- αυτή τη φορά για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου- είναι τοΧρονικό των τριών ημερών(Κέδρος)

της Κωστούλας Μητροπούλου, ένα βιβλιαράκι που καταφέρνει, με τον ιδιαίτερο τρόπο και τις κοφτές φράσεις της συγγραφέα, να μεταδώσει τον πυρετό των ημερών. Σημαντική μαρτυρία είναι και τοΜπουμπουλίνας 18(Θεμέλιο) της Κίττυς Αρσένη, η οποία συνελήφθη τον Αύγουστο του 1967, πέρασε από Έκτακτο Στρατοδικείο και έναν χρόνο μετά το έσκασε από την Ελλάδα και κατέθεσε ως μάρτυρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την περίοδο της χούντας δίνει και η αυτοβιογραφία της Μελίνας ΜερκούρηΓεννήθηκα Ελληνίδα(Χριστάκης), της οποίας ο τίτλος προέρχεται από τη γνωστή φράση της «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα» όταν ο Παττακός ανήγγειλε την αφαίρεση της ελληνικής της ιθαγένειας. Γραφή ανάλογη του εκρηκτικού ταμπεραμέντου της Μελίνας και πληροφορίες από πρώτο χέρι για τα συμβαίνοντα στην πολιτική σκηνή της χώρας και τους φυλακισμένους ή εξόριστους εκπροσώπους της.