Οι κορυφές του παρατάσσονται σε μια ευθεία φτάνοντας τα 2.224

μέτρα στον Ωλενό. Έλατα, πεύκα, δρύες και πλατάνια καλύπτουν τον ορεινό του όγκο, ενώ σπάνια λουλούδια, βότανα και το φημισμένο τσάι πλημμυρίζουν τα αλπικά λιβάδια του.


O Ερύμανθος, ο Πηνειός, ο Σελινούς και ο Βουραϊκός πηγάζουν από τα σπλάγχνα του. Σπάνια πτηνά, όπως ο χρυσαετός, φωλιάζουν στις δασωμένες ρεματιές και τις απάτητες πλαγιές του. Ορειβασία, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και αναρρίχηση είναι μερικές από τις δραστηριότητες που απολαμβάνουν οι φυσιολάτρες που επιλέγουν το πολύπλοκο ανάγλυφο του Ερυμάνθου. Το βουνό και το ομώνυμο ποτάμι πήραν το όνομά τους από τον Ερύμανθο, γιο του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα και περιλαμβάνονται σε πλήθος μύθων και θρύλων της αρχαιότητας. Σε αυτά τα φαράγγια κυνηγούσε η θεά Άρτεμις. Σε αυτά τα δάση, τις κορυφές και τις ρεματιές έτρεχε ο Παν με τις δρυάδες, τις αμαδρυάδες, τις ορειάδες και τις νύμφες. Εδώ έφερε η Άρτεμις τον τρομερό αγριόχοιρο με τα τεράστια δόντια, τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Το φοβερό θηρίο έπιασε ο Ηρακλής ολοκληρώνοντας τον τέταρτο άθλο του.

info

Οι κάτοικοι της Ψωφίδας ασχολούνταν κυρίως με την καλλιέργεια και το εμπόριο της περίφημης «πανάκειας», που θεράπευε όλες τις ασθένειες. Το φυτό, πήρε το όνομά του από την κόρη του Ασκληπιού Πανάκεια, ευδοκιμούσε στην περιοχή και αναφέρεται από τον Διοσκουρίδη.