O Μπερτ Μπάκαρα έχει ένα μικρό θέμα με τους χαρακτηρισμούς. «Έχουν βάλει ετικέτα στη μουσική μου, την έχουν πει easy listening, αλλά δεν νομίζω ότι τα τραγούδια μου είναι “εύκολα και χαλαρά στο άκουσμα”. Αν θέλεις να τα βάλεις σε αυτή την κατηγορία, κανένα πρόβλημα, τουλάχιστον σημαίνει ότι έδωσες λίγη προσοχή. Είναι όμως το Αnyone who had a heart “χαλαρό” τραγούδι;», λέει ο πιο πετυχημένος, ίσως, συνθέτης στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής.

Τον απασχολούν τέτοια πράγματα, αλλά όχι και τόσο. Απολαμβάνει τον ωκεανό και τον ήλιο από το πανάκριβο σπίτι του στα προάστια του Λος Άντζελες- μάλιστα σε παρόμοιο περιβάλλον ο 80χρονος Μπάκαρα έχει γράψει τα περισσότερα από τα διάσημα τραγούδια του.

Ακόμη και ο Μπερτ Μπάκαρα όμως δικαιούται να ανησυχεί. Τα οικονομικά για παράδειγμα τον απασχολούν, όχι τόσο επειδή έχασε δικαιώματα κάποιων μεγάλων επιτυχιών του, όπως το «Look of love», αλλά μήπως λόγω οικονομικής κρίσης κλείσουν αίθουσες και δεν έχει πού να παίξει. Έχει ζήσει τα προσωπικά του δράματα (η 40χρονη κόρη του αυτοκτόνησε πριν από δύο χρόνια), έχασε αγαπημένους φίλους του και συνεργάτες, τον Μπάρι Γουάιτ, τον Άιζακ Χέιζ, τον Λούθερ Βαντρός. Σήμερα ζει με την Τζέιν, την τέταρτη και κατά 32 χρόνια νεώτερη σύζυγό του, με την οποία έχει δύο παιδιά, και ένα ακόμη από την προηγούμενη γυναίκα του.

Γιος Γερμανοεβραίου δημοσιογράφου από το Κάνσας, έπιασε νεαρός δουλειά ως πιανίστας, προτού αρχίσει να συνεργάζεται ως συνθέτης με τον στιχουργό Χολ Ντέιβιντ. Το 1961 συνάντησαν μια τραγουδίστρια με το όνομα Ντιόν Γουόργουικ. «Πολλά από τα τραγούδια που έγραψα, γράφτηκαν τελικά στις σωστές εκείνες εποχές. Ένα καλό τραγούδι, είναι καλό τραγούδι, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο σήμερα να το κάνεις να διαρκέσει».

Με τον Μπάκαρα έχει συμβεί το εξής περίεργο. Ενώ παρωδεί τον εαυτό του, σκιαγραφώντας μια κιτς εικόνα του, εμφανιζόμενος σε ταινίες του Όστιν Πάουερς και του Πίτερ Σέλερς, η αριστοκρατία του ροκ τον λατρεύει σαν θεό. Τραγούδια του έχουν ηχογραφήσει οι πάντες, από την Αρίθα Φράνκλιν ως τον Τομ Τζόουνς και από τους Βeatles ώς τους White Stripes. «Έχω γράψει και πολύ χάλια τραγούδια. Παράδειγμα; Το “Underneath the overpass”, αλλά αυτά δεν τα ακούς ποτέ», λέει ενώ ετοιμάζεται για νέα επίθεση στα ράφια των δισκοπωλείων, με το καινούργιο τριπλό μποξ-σετ που βγάζει η ειδική σε αυτά Rhino. Τίτλος; «Μagic moments: Τhe definitive Βurt Βacharach collection».