«Είμαι Σμυρνιά και είμαι περήφανη γι΄ αυτό. Κάποτε στη Σμύρνη ζούσαν Έλληνες και Τούρκοι μαζί. Εμείς κρατάμε από τότε τη φιλία και την ειρήνη στις καρδιές μας», λέει η Φιντέ Κόκσαλ, ένα όμορφο ψηλόλιγνο κορίτσι 26 χρόνων, που ζει εδώ και δυόμισι χρόνια στην Ελλάδα, είναι η μόνη Τουρκάλα η οποία συμμετέχει στο σίριαλ «Ματωμένα Χώματα» του Αlpha.

«Διάβασα τα «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου. Μου άρεσε που μιλάει για τον πόνο και το δράμα και των δύο λαών, και των Ελλήνων και των Τούρκων», λέει στα «ΝΕΑ» η Φιντέ Κοσκάλ. «Όσα συνέβησαν στη Σμύρνη το 1922 ήταν μια πληγή και για τις δύο χώρες. Στενοχωριέμαι όμως που ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι και στην Τουρκία και στην Ελλάδα που κουβαλούν αυτό το μίσος. Ελπίζω κάποια στιγμή να σβήσει από τις καρδιές τους. Είμαστε ίδιοι άνθρωποι. Δεν έχουμε διαφορές. Διασκεδάζουμε μαζί. Έχουμε πολλές κοινές λέξεις. Στο μόνο που διαφέρουμε είναι η θρησκεία».

Η Φιντέ γεννήθηκε στη Σμύρνη, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και μουσική επειδή αγαπάει το τραγούδι. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά πριν από δυόμισι χρόνια για να παίξει στο «Fame Story» και… κόλλησε. «Ήταν ωραία εμπειρία που τη βίωσα την κατάλληλη στιγμή».

Από τότε τραγουδάει επαγγελματικά. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, τα Χανιά. Μιλάει καλά ελληνικά, τα οποία έμαθε δίχως να καθήσει σε θρανίο. «Αν πραγματικά αγαπάς κάτι, το κατορθώνεις. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο μιλούσα μια χαρά».

Στα «Ματωμένα Χώματα» υποδύεται μια Τουρκάλα τραγουδίστρια, τη Σελίν. «Έμαθα ότι αναζητούσαν ηθοποιούς που μιλούν τούρκικα και έτρεξα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που συνάντησα στη ζωή μου τον Κώστα Κουτσομύτη και τον Βασίλη Δημητρίου, ο οποίος μου έδωσε τις μουσικές για δύο τραγούδια στα οποία εγώ έγραψα στίχους- «Ιzmirli Υarim» και «Dertli Τopraklar» – και τα τραγουδώ στο σίριαλ».

Ελπίζει κάποια στιγμή τα «Ματωμένα Χώματα» να προβληθούν και στην Τουρκία. «Εκτός από την «Πολίτικη κουζίνα», κανένα άλλο ελληνικό έργο δεν έχει προβληθεί. Θα ήθελα να έρχονται στην Ελλάδα- και αντίστροφα- περισσότεροι Τούρκοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, αλλά και νέοι που θα συζητούν μεταξύ τους». Οι γονείς σας αντέδρασαν όταν αποφασίσατε να εργαστείτε στην Ελλάδα;

Στην αρχή, όταν με επέλεξαν για το Fame Story, με στήριξαν. Όταν όμως αποφάσισα να μείνω ανησύχησαν, επειδή θα εργαζόμουν νύχτα ως τραγουδίστρια. Δεν μου το αρνήθηκαν, αλλά πάντα νιώθω ότι ανησυχούν επειδή ζω μόνη. Αν και στην Τουρκία πήγα σε καλά σχολεία και θα είχα μια πιο… στρωμένη ζωή, ήθελα να το παλέψω μόνη μου. Μέρα με τη μέρα κάτι έχτισα και προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου.

Και αν η καρδιά σας χτυπήσει για κάποιον Έλληνα;

Το έχουμε συζητήσει με τους γονείς μου. Δεν έχουν πρόβλημα. Αρκεί να με δουν ευτυχισμένη.

ΙΝFΟ

«Ματωμένα Χώματα» κάθε Πέμπτη στις 22.30 από τον Αlpha. Η Φιντέ τραγουδά ελληνικά και τουρκικά στον «Βοτανικό» με τους Θεοδωρίδου, Μαζωνάκη, Τάμτα.

Στην ουρά για την άδεια παραμονής


«Δεν είναι τα 150 ευρώ που πληρώνεις με κάθε αίτηση για να βγάλεις στον Δήμο Αθηναίων την άδεια παραμονής, ούτε η ταλαιπωρία της ουράς», μας λέει η Φιντέ Κόκσαλ. «Εκείνο που σε ταλαιπωρεί περισσότερο είναι ότι σου δίνουν μια βεβαίωση και μέχρι να εκδοθεί η άδεια παραμονής, για την οποία περιμένεις έως και οκτώ μήνες, έχει λήξει. Και πάλι από την αρχή. Με τη βεβαίωση μπορείς να ταξιδέψεις στη χώρα σου, αλλά για να επιστρέψεις χρειάζεσαι βίζα που είναι αδύνατον να βγει σε δύο μέρες. Έτσι νιώθεις φυλακισμένη. Έτυχε να μπει στο χειρουργείο ο αδελφός μου και δεν μπορούσα να ταξιδέψω…»