«Εμπνεύστηκα τα «Μυστικά της Εδέμ» ακούγοντας το «Dust in the Wind» των K ansas» λέει η Έλενα Ακρίτα για τη νέα καθημερινή σειρά που θα συνυπογράφει με τον Γιώργο Κυρίτση στο Μega
Ύστερα από «διακοπές» ενός έτους, η Έλενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης με την ομάδα τους επανακάμπτουν με καθημερινή σειρά, αυτή τη φορά νεανική. Τα είπαμε γρήγορα γιατί ήθελε στην αρχή της σχολικής χρονιάς να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τον έφηβο γιο της, τον Παύλο. Κι όμως, εκείνος και οι παρέες του δεν την «τροφοδότησαν» με ιδέες για το νέο εγχείρημα στο Μega. «Όσο και να φαίνεται αστείο άκουγα το «Dust in the Wind» των Kansas. Ξέρεις, σε όλους έχει συμβεί ακούγοντας ένα τραγούδι, ξανά και ξανά, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, να έχουν διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Κυρίως οι στίχοι μού ξεκλείδωσαν μια ιδέα στο μυαλό μου. Μια ιδέα για τα όνειρα που κάναμε μικροί και δεν πραγματοποιήσαμε ή όνειρα που κάναμε και συνειδητοποιήσαμε, μεγάλοι πια, ότι ήταν λάθος. Αυτό άρχισε να δρομολογεί ραγδαία την ιστορία που συζητήσαμε με τον Γιώργο Κυρίτση και τους συνεργάτες μας. Όπως συνέβη και με τη «Βέρα στο δεξί», έτσι και τώρα, δεν αρχίσαμε με το «τι θέλει η αγορά». Δεν έχουμε σούπερ μάρκετ. Μοιράστηκα το τραγούδι και το τι μου γέννησε».

«Απ΄ ό,τι έχω κάνει έως τώρα, ξεχωρίζω και αγαπώ πιο πολύ την εκπομπή «Φώτα πορείας» στην ΕΡΤ και τη «Βέρα στο δεξί» στο Μega»

Σας έχει απασχολήσει η προσμονή από πλευράς του τηλεοπτικού κοινού που δημιούργησε η επιτυχία της «Βέρας στο δεξί»;

Πάρα πολύ. Το στοίχημα που βάλαμε ήταν η σειρά να μην είναι σαν τη «Βέρα». Αν θα είναι καλύτερη ή χειρότερη θα δείξει. Ούτε και εμείς γνωρίζουμε, διότι αυτό που έχουμε είναι ακόμη στο χαρτί. Δεν μας απασχολεί το υπόλοιπο περιβάλλον, ο ανταγωνισμός. Έχουμε να αντιπαλέψουμε τον μύθο της «Βέρας στο δεξί», την οποία- μπορεί να ακούγεται κοινότοπο- αγαπήσαμε πολύ. Και το σχιζοφρενικό τής υπόθεσης είναι ότι αυτό που αγαπάς είναι ο κυριότερος αντίπαλός σου. Πώς έχετε καταφέρει να λειτουργείτε σε ένα, όπως λέτε, σχιζοφρενικό περιβάλλον;

Με έχει βοηθήσει η θητεία μου στη δημοσιογραφία. Ο Γιώργος, επίσης, έρχεται από το θέατρο, άλλο σχιζοφρενικό περιβάλλον, οπότε μας ήρθε φυσικά. Δεν λειτουργούμε δομημένα, όπως γνωρίζουμε ότι δουλεύουν στην Αμερική. Είμαστε πιο χύμα στο κύμα. Το καθημερινό σίριαλ είναι σαν να βρίσκεσαι στα χαρακώματα· ένας διαρκής πόλεμος. Διορθώνεις καθημερινά τα λάθη σου, πρέπει να έχεις σε διαρκή επαγρύπνηση τα ανακλαστικά σου, να προλαβαίνεις, να διορθώνεις, να μαθαίνεις και όταν κά

ΙΝFΟ

«Τα μυστικά της Εδέμ», καθημερινά από το τέλος του μήνα στο Μega. Με τους Παναγιώτη Μπουγιούρη, Φαίη Ξυλά, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, Γεωργία Γεωργώνη, Δάνη Κατρανίδη, Κώστα Αρζόγλου, Βάνα Πεφάνη.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Βασιλειάδης, Ευγενία Οικονόμου, Γιώργος Σιούγας.

νεις λάθη τουλάχιστον να μην είναι τα ίδια.

Αντιλαμβάνομαι πως μάλλον δεν σας αφήνει χρόνο για κάτι άλλο…

Τώρα πέτυχες την αχίλλειο πτέρνα μου. Εννοείς αν μου μένει χρόνος εκτός της εφημερίδας και της τηλεόρασης; Όχι. Θα ήθελα να ξαναγράψω ένα θεατρικό έργο, ένα μυθιστόρημα. Αλλά η καθημερινή σειρά είναι χοάνη που σε καταπίνει κι αυτό έχει μέγα ψυχικό κόστος. Πρέπει να δοθείς και να είσαι απίκο από το πρώτο επεισόδιο ώς το τελευταίο, όποτε κι αν είναι αυτό. Και δεν είναι μόνο το κόστος της πιθανής δημιουργίας αλλά και στα μικρά καθημερινά πράγματα. Τι εννοώ; Πέρσι που γράφαμε το σενάριο για το «Αν υπήρχες θα σε χώριζα», ακριβώς επειδή ήταν εβδομαδιαία θυμήθηκα τι πάει να πει σινεμά, ότι υπάρχουν φίλες, ταξίδια.

Έχετε σε μια άκρη του μυαλού να επανέλθετε μπροστά στις κάμερες με μια εκπομπή;

Κατά καιρούς μού το λένε. Σ΄ εκείνα τα χρόνια, τις συνεντεύξεις με πρόσωπα που ήθελα να συνομιλήσω, τις έκανα. Άλλωστε δεν υπάρχουν στις μέρες μας πολλές προσωπικότητες στην Ελλάδα.

Έχετε εντοπίσει γιατί συμβαίνει αυτό;

Πιστεύω ότι πάει χέρι χέρι με την εποχή κι επειδή διάγουμε μια περίοδο εκπτώσεων δεν έχουμε και ανθρώπους με ανάλογο εκτόπισμα· ή ίσως να υπάρχουν και να μην τους ξέρουμε. Ακόμα χειρότερα.

Προέρχεστε από μια πολιτική οικογένεια. Πώς και δεν έχετε ασχοληθεί με σενάριο πολιτικής σειράς, όπως η «Δυτική πτέρυγα»;

Μμμ, θα σας «κλέψω» την ιδέα… Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως δεν θα μπορούσε να κάνει κάποιος εύκολα μια τέτοια σειρά χωρίς να πέσει σε λογοκρισίες. Κι αν είναι να κάνει μισές δουλειές, καλύτερα να μην τις κάνει. Έπειτα ο Έλληνας έχει σιχαθεί τους πολιτικούς και την πολιτική. Εμένα μ΄ ενδιαφέρει να βλέπω ανθρώπους σε καταστάσεις. Μ΄ αρέσει η μυθοπλασία. Μ΄ εκνευρίζει ότι δεν βλέπουν απλές νόρμες οι άνθρωποι. Στην Ελλάδα όταν πεθαίνει κάτι αναγνωρίζεται. Έτσι είχε συμβεί και με τη «Βέρα στο δεξί». Αρχικά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις, μετά γκρίνιες και εκ των υστέρων θετικά σχόλια, χαρές.

Μάνα «σχισμένη» στα δύο


Μόλις επέστρεψε από ταξίδι στα νορβηγικά φιορδ, όπου είχε πάει με τη μητέρα της και τον γιο της. Θα ήθελε από κάποια στιγμή να ταξιδεύει μόνο. Για την ώρα την απασχολούν τα «Μυστικά της Εδέμ» και η παρέα της φεγγαρόπετρας τη νύχτα των Λεοντιδών.

Περισσεύει χρόνος για τον γιο της; «Έχω την πολυτέλεια να εργάζομαι στο σπίτι. Οι υπόλοιποι μαζεύονται και γράφουν σε ένα γραφείο. Ανέκαθεν ο γιος μου ήταν πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μου και ουδέποτε ήθελα να είμαι απούσα από τη διαδρομή του.

Θέλω να είμαι παρούσα σε ό,τι καλό ή πρόβλημα του προκύψει.

Απλώς επειδή είναι στην εφηβεία είμαι μια μάνα «σχισμένη» στα δύο. Χαίρομαι να τον βλέπω να θέλει να δοκιμάσει τα φτερά του και από την άλλη βγάζω, ως μάνα, τον γνωστό υπερπροστατευτισμό».