Τριάντα πέντε χρόνια από το πρώτο τους σκετς οι διαλυμένοι Μόντι Πάιθον ενώνονται για να φέρουν τη σάτιρά τους- ως μια επικερδή «επιχείρηση»- στο Ίντερνετ
Έχουν περάσει 25 χρόνια από την τελευταία φορά που η σάτιρά τους τα έβαλε με το χάος της κοινωνίας στην τελευταία κοινή ταινία τους «Το νόημα της ζωής». Κι εκεί που περίμενε κανείς ότι η κληρονομιά τωνδιαλυμένων πια- ξεκαρδιστικών Μόντι Πάιθον θα χαθεί, αποφάσισαν να επανενωθούν στο Διαδίκτυο. Δίνουν δε ραντεβού στη νέα, δική τους ιστοσελίδα που μεταφέρει πλέον στον κυβερνοχώρο μία από τις πιο επικερδείς «επιχειρήσεις» του ιδιότυπου και φλεγματικού βρετανικού χιούμορ.

Η διαδικτυακή πύλη επικοινωνίας των πέντε εν ζωή μελών τής (άλλοτε εξαμελούς) βρετανικής ομάδας θα έχει τον τίτλο Ρythonline. com και θα φιλοξενεί τα σκετς τους, τα τελευταία νέα τους, σκέψεις τους, κοινούς «τόπους», αλλά και απόψεις των επισκεπτών. Θα είναι δε η δικαίωση των ακάματων προσπαθειών του Έρικ Άιντλ, που προωθούσε την ιδέα για μια

LΙΝΚ

http://www.Ρythonline.com

ιστοσελίδα από το 1990.

«Μοιάζει με το Facebook και το ΜySpace. Ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να συμμετέχει, όχι μόνο να παρακολουθεί» λέει ο Σκοτ Πέιτζ, πρόεδρος της εταιρείας «Νew Μedia Βroadcasting Co.», συμβούλου του Έρικ Άιντλ.

«Προσπάθησα να σταματήσω για 10 ή 15 χρόνια, αλλά ένιωσα ότι δεν θα μπορούσα να ξαναρχίσω αργότερα. Ένας Πάιθον είναι σαν ένας Μπιτλ» λέει ο Έρικ Άιντλ για την προσπάθειά του να ξαναγράψει και να ανεβάσει στη σκηνή τα ευφάνταστα αστεία των Μόντι Πάιθον, όπως το 2000 με την περιοδεία του «Εric Ιdle exploits Μonty Ρython». Ακόμη, φροντίζει να κάνει εμφανή την παρουσία τους σε βιβλία, DVD, συναυλίες, παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ, παιχνίδια, ήχους στο κινητό. Και τώρα, όλες αυτές οι «μπίζνες» των Μόντι Πάιθον βρίσκουν θέση στον αχανή ιντερνετικό κόσμο.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Έρικ Άιντλ ήταν το «Spamalot» (βασισμένο στην ταινία τους «Οι ιππότες της ελεεινής τραπέζης»)- κέρδισε βραβείο Τόνι το 2005 ως το καλύτερο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και έβαλε στα ταμεία του θεάτρου 160 εκατομμύρια δολάρια- και η περιοδεία του υπό τον τίτλο «Ηe΄s not the Μessiah» βασισμένη στο «Life of Βrian». Αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα βιβλίο με ιστορίες από τις περιοδείες τους. Τα υπόλοιπα μέλη- Τζον Κλιζ, Μάικλ Πέιλιν, Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ – τι γνώμη έχουν; «Δεν ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τη συνέχιση του ονόματός μας, αλλά είμαστε ευγνώμονες στον Έρικ. Είναι απίστευτα βαρετό να γυρνάς 35 χρόνια πίσω» λέει ο Τζον Κλιζ, πρώην Πάιθον, την άποψη του οποίου συμμερίζονται και κάποιοι από τους παλαιότερους θαυμαστές τους. «Τους επισκέπτομαι μήνα παρά μήνα για να τους ενθαρρύνω, αλλά δεν αντέχω άλλο» απαντά με χιούμορ ο Έρικ Άιντλ.

Με μια ματιά


1969-1974: Παρουσιάζουν τηλεοπτικά σκετς υπό τον τίτλο «Μonty Ρython΄s Flying Circus» («Το ιπτάμενο τσίρκο των Μόντι Πάιθον») στο ΒΒC σε τέσσερις σεζόν και 45 επεισόδια 1971: Γυρίζουν την ταινία «Αnd Νow For Something Completely Different» 1975: Η διεθνής επιτυχία έρχεται με την ταινία «Οι ιππότες της ελεεινής τραπέζης» 1979: «Ένας προφήτης, μα τι προφήτης» 1982: Live στο Ηollywood Βowl 1983: «Το νόημα της ζωής», ενώ τα μέλη τους αρχίζουν σόλο καριέρες (με ταινίες όπως το «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα» και «Μπραζίλ»).

1989: Πεθαίνει ο Γκρέιχαμ Τσάπμαν και διαλύονται οριστικά.

1998: Τα πέντε εν ζωή μέλη, μαζί με τις στάχτες του εκλιπόντος Γκρέιχαμ Τσάπμαν, ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί ύστερα από 18 χρόνια.

2002: Συμμετέχουν σε συναυλία στη μνήμη του Τζορτζ Χάρισον.

2003: Εκδίδεται «Η κατά Πάιθον αυτοβιογραφία». 2005: Στην ψηφοφορία για τους καλύτερους κωμικούς όλων των εποχών τρεις βρίσκονται στο Τοπ 50 (Μάικλ Πέιλιν, Έρικ Άιντλ, Τζον Κλιζ).