Τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων τείνουν να αποτελέσουν το νέο πολιτικό παράδοξο. Και δεν είναι η απώλεια στήριξης της κυβέρνησης που εκπλήσσει. Εκείνο που περισσότερο προκαλεί το ενδιαφέρον είναι ότι από την αναμενόμενη κυβερνητική φθορά δεν ωφελείται, όπως συνηθίζεται, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά αντίθετα, κερδίζουν τα μικρότερα λεγόμενα κόμματα.

Η πραγματική είδηση, ωστόσο, από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων βρίσκεται αλλού. Στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα, επιμένοντας όμως… κεντροαριστερά. Που σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιμένει και σήμερα να κινείται στην περιοχή που οριοθετείται μεταξύ Δεξιάς και κομμουνιστικής Αριστεράς. Στον χώρο δηλαδή που σήμερα εκφράζεται πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητα από τους, για την τιμή των όπλων, λεονταρισμούς του νέου αρχηγού του ΣΥΝ και τις φοβικές και γι΄ αυτό ατυχείς εναντίον του επιθέσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ, τα δύο κεντροαριστερά κόμματα θα πρέπει να ξεπεράσουν γρήγορα τον ψηφοθηρικό μεταξύ τους ανταγωνισμό. Και θα πρέπει άμεσα να σταθμίσουν το γεγονός ότι διαμορφώνεται σήμερα μια νέα κοινωνική πλειοψηφία. Σε μια σύγχρονη κεντροαριστερή κυβερνητική προοπτική, που απαλλαγμένη από τα συμπλέγματα απέναντι στα πλεονεκτήματα της οικονομίας της αγοράς θα πολιτευτεί με κοινωνική και οικολογική ευαισθησία.