Όλοι βιώνουμε με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της βαθιάς πολιτικής, πολιτιστικής και ηθικής κρίσης στη δίνη της οποίας βρίσκεται η χώρα.

Σε αυτές τις συνθήκες, πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως, είναι επιτακτικό οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού να τοποθετηθούν, να μιλήσουν, να δράσουν. Οι ίδιοι οι δημιουργοί, αλλά και οι αναγνώ- στες και θεατές, ένα κοινό από το οποίο επίσης υπάρχει η αξίωση να είναι κριτικό και να έχει άποψη για ό,τι συμβαίνει στον χώρο του πολιτισμού αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα μας και στον κόσμο.

Το σημαντικότερο βέβαια για έναν δημιουργό είναι η άποψή του να αντανακλάται στην τέχνη του, άρα και στο αξιακό εποικοδόμημα που συνδιαμορφώνει. Όμως η κριτική στάση του ενεργού πολίτη είναι σήμερα επίσης ζητούμενο.

Αυτό το νόημα έχει η έκκληση 300 και πλέον ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών με τον τίτλο «Θυμωμένη τέχνη», οι οποίοι καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πορεία προς το υπουργείο Πολιτισμού. Μια έκκληση που καταλήγει: «Μιλάμε με την τέχνη μας για όλα αυτά που μας θυμώνουν. Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους θέλουν έναν κόσμο διαφορετικό. Όλοι μαζί έχουμε πολύ πιο δυνατή φωνή. Να ακουστεί η φωνή μας!».

Η Νάντια Βαλαβάνη είναι συγγραφέας.