Η Κ. ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» απαντά με κατηγορηματικό τρόπο στα σενάρια περί διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, η οποίασύμφωνα με τις φήμες- θα συμπαρασύρει σε διάσπαση και τα άλλα κόμματα: «Δεν βλέπω ούτε διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ ούτε ντόμινο διασπάσεων» λέει χαρακτηριστικά, ενώ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο στο μέλλον η εκλογή της ηγεσίας της Ν.Δ. να γίνει απευθείας από τη βάση του κόμματος, παρ΄ ό,τι- όπως εξηγείχρειάζεται «προσοχή και μελέτη γιατί μια τέτοια διαδικασία έχει θετικά και αρνητικά».

Συμμερίζεστε τα σενάρια περί ενδεχόμενης διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, η οποία με τη λογική του ντόμινο θα προκαλέσει αντίστοιχες κινήσεις στο κόμμα σας και ενδεχομένως στον ΣΥΝ;

Όχι, δεν βλέπω ούτε διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ, ούτε ντόμινο διασπάσεων. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι διακριτή η κρίση αντιπροσώπευσης για το πολιτικό σύστημα και ότι έχει επικρατήσει στην κοινωνία μια τάση απαξίωσης της πολιτικής. Είναι ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών να απαντήσουν σε αυτή την κατάσταση δίνοντας στους πολίτες λύσεις ουσίας, αποτελεσματικές πολιτικές, ελπίδα και προοπτική για το αύριό τους.

Ο τρόπος εκλογής του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση το κόμματος δεν είναι και για τη Ν.Δ. ένας μεγάλος πειρασμός; Όποτε και αν τεθεί θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ., είναι πιθανόν ο νέος αρχηγός να εκλεγεί με τον ίδιο τρόπο.

Ας μην παρασυρόμαστε, θέλει προσοχή και μελέτη γιατί είναι μια διαδικασία που έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Σίγουρα η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών σε μια κομματική διαδικασία είναι δύναμη. Ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά για τα οποία σάς μίλησα ήδη και πολύς λόγος γίνεται για το κατά πόσον τα κόμματα έχουν απήχηση στον κόσμο και ειδικά στη νεολαία. Όλη αυτή η ιστορία, πάντως, αναδεικνύει για άλλη μια φορά και τη σημασία που έχει η δημοκρατική εσωτερική λειτουργία των κομμάτων. Και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Από την άλλη μεριά η διαδικασία αυτή ενέχει έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο, που τον είδαμε στο ΠΑΣΟΚ: να προκληθεί βαθύ ρήγμα όχι πια σε επίπεδο στελεχών, αλλά στη βάση του κόμματος. Και ο διχασμός της βάσης είναι κάτι που αφήνει άσχημα σημάδια στον κορμό ενός κόμματος, σημάδια που παίρνουν πολύ χρόνο για να επουλωθούν.

Σε μια πρόσφατη ομιλία σας στο Λονδίνο είχατε πει ότι ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για Πρωθυπουργός γυναίκα. Εννοείτε ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν θα αργήσει πολύ; Απλώς κυριολεκτούσα, κύριε Πολίτη. Έχουμε Πρωθυπουργό, νέο, ικανό και με την πλατιά εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει σημασία για την εξέλιξη κάθε πολιτικού, είναι οι ικανότητές του και οι θέσεις του, όχι το φύλο του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από