Σχεδόν ούτε μία εβδομάδα δεν περνάει χωρίς να υπάρξει μια νέα μελέτη που να συνδέει τη διατροφή με τις καρδιοπάθειες. Ωστόσο, οι πληροφορίες για την ίδια τροφή είναι συχνά αντιφατικές- μερικές δείχνουν επιβαρυντικές επιδράσεις ενώ άλλες προστατευτικές- και αυτό συχνά δημιουργεί σύγχυση. Η αυξημένη, λ.χ., κατανάλωση καφέ από υγιείς έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για εμφράγματα, ενώ άλλες μελέτες δεν έδειξαν αρνητική επίδραση από μέτρια κατανάλωση καφέ- ίσως μάλιστα να έχει και προστατευτική δράση. Ο καφές περιέχει περισσότερες από 1.000 διαφορετικές βιολογικά δραστικές ουσίες. Ορισμένες, όπως η καφεΐνη, είναι επιζήμιες για την καρδιά, ενώ άλλες, όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι προστατευτικές. Φαίνεται ότι το συκώτι δεν μεταβολίζει σε όλους τους ανθρώπους ομοιόμορφα την καφεΐνη και αυτό τροποποιεί τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Η μέθοδος παρασκευής του καφέ φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Ο καφές φίλτρου σε αντίθεση με τον μη φιλτραρισμένο δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη, διότι οι παραγόμενες κατά τον βρασμό ουσίες που αυξάνουν τη χοληστερόλη συγκρατούνται από το φίλτρο. Επίσης ο καφές ίσως προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη. Θέμα υπάρχει και με τα αυγά, που αντιπροσωπεύουν την πιο πλούσια πηγή διατροφικής χοληστερόλης, αφού μόνο ο κρόκος περιέχει 50-250 mg χοληστερόλη. Παρ΄ ότι θεωρείται ότι συμβάλλουν στην πρόκληση της αθηροσκλήρωσης, νέες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η φήμη είναι αβάσιμη.

Σήμερα θεωρείται πως ένα αυγό την ημέρα δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο, ενώ πιστεύεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους. Ένα άλλο θέμα αφορά τα ω-3 λιπαρά οξέα. Το 1970 μελέτες έδειξαν ότι οι Ινουίτες της Γροιλανδίας που κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια σε ιχθυέλαια είχαν εξαιρετικά χαμηλή συχνότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων, που αποδόθηκε στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα (ένα είδος λίπους). Αυτά υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια (λ.χ. άγριος σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί) και σε φυτικές τροφές (λ.χ.

καρύδια). Πιστεύεται πλέον ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιαρρυθμικές, αντιθρομβωτικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες και γι΄ αυτό συνιστάται κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως.

Ο Κωνσταντίνος Τσιούφης είναι υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών