«Ήθελα να γράψω πως η δουλειά μου αποτελείται από δυο μέρη: το ένα είναι αυτά που γράφω εδώ και το άλλο όσα δεν έχω γράψει. Και ακριβώς αυτό το δεύτερο μέρος είναι το σημαντικό», σημειώνει ο Βιττγκενστάιν στο Τractatus LogicoΡhilosophicus , αυτό το υβριδικό πολυσυζητημένο βιβλίο. Γιατί, ενώ συντάσσεται ως πραγματεία στη λογική, την ίδια αυτή στιγμή εκφράζει μια βαθιά μυστικιστική οπτική. Ο Βιττγκενστάιν ορίζει τη σιωπή ως ηχηρό- και νοήμονα- λόγο.

Σε αυτό το σημείο, όπως και στη σπουδή της γλώσσας, στην ακονισμένη, ακριβόλογη έκφραση, αλλά και στην αντίληψη ότι η φιλοσοφία θα πρέπει

Ray Μonk

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΙΤΤΓΚΕΝΣΤΑΪΝ

ΜΤΦ. Δ. ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΙΤΗΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ.Μ. ΚΩΒΑΙΟΣ, ΕΚΔ.
ΠΑΤΑΚΗ, 2007, ΣΕΛ. 164

να γράφεται σαν ποιητική σύνθεση, θα πρέπει να αναζητήσει κανείς ένα μέρος της ισχυρής αναγνωστικής γοητείας που ασκεί ο φιλόσοφος. Άλλωστε, μια από τις διάσημες ρήσεις του, «Τα όρια της γλώσσας μου σημαίνουν τα όρια του κόσμου μου», αφορά το μέγα θέμα της γλώσσας.

Κανείς δεν το έχει πει καλύτερα. Η γλώσσα είναι τρόπος πρόσληψης του κόσμου. Δεν σκεφτόμαστε έξω από αυτήν. «Η φιλοσοφία είναι μια μάχη ενάντια στη μαγεία που η γλώσσα ασκεί στη διάνοιά μας», σημειώνει ο Βιττγκενστάιν. Ναι. Μόνο που αντιμετωπίζει τη γλωσσική μαγεία, με τα ίδια της τα όπλα. Και αυτό αποτελεί μέρος της ανεξίτηλης γοητείας του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από