Το άνυδρο- τα τελευταία χρόνια- τοπίο της ελληνικής τζαζ έρχεται να «ποτίσει» ένα φεστιβάλ που στοχεύει σε διεθνικές συνεργασίες και ηχογραφήσεις
Aν μιλήσουμε για τζαζ στην Ελλάδα, θα πρέπει να διηγηθούμε μια μάλλον σκοτεινή ιστορία. Οι προσπάθειες να δοθεί δισκογραφικό διέξοδο σε μουσικούς που δεν… συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις (και είχαν το όνειρο να παίξουν αυτό που είχαν σπουδάσει ή αυτό που απλώς τους άρεσε) ναυάγησαν στα τέλη του 1990, όταν η μεγάλη κρίση της δισκογραφίας παρέσυρε τα πάντα κι άφησε άνυδρο το ήδη αφυδατωμένο τοπίο.

Σαν αντίδραση σ΄ αυτή την «κατάρα» για την ελληνική τζαζ δημιουργήθηκε η ιδέα του Μuse Festival, που φέτος διοργανώνεται για τέταρτη φορά στον «Ιανό», 7-12 Δεκεμβρίου. Δύο γνωστοί μουσικοί από την εγχώρια τζαζ σκηνή, ο Βασίλης Ρακόπουλος και ο Αντώνης Λαδόπουλος, ξεκινώντας από την επιθυμία τους να φέρουν σε επαφή όλον αυτόν τον κόσμο της ελληνικής τζαζ «που υπάρχει, αλλά δεν έχει τρόπο να βγει προς τα έξω», έστησαν ένα φεστιβάλ που λειτουργεί ως υποστηρικτής της ανεξάρτητης μουσικής δημιουργίας. Στη διάρκειά του δε προγραμματίζονται μουσικές συμπράξεις και ηχογράφηση των κοινών προσπαθειών-και με χαρακτήρα σεμιναρίου.

«Πέρυσι καταφέραμε και φέραμε το David Ηolland Quintet», λέει στα «ΝΕΑ» ο Βασίλης Ρακόπουλος. «Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό κάθε χρόνο, γιατί το κόστος είναι μεγάλο…».

ΙΝFΟ

3ο Μuse Festival «Jazz of the Future & Τhe Future of Jazz», 7-12 Δεκεμβρίου στον «Ιανό» (Σταδίου).

Έχοντας στο πλευρό τους την ΕΒU (Εuropean Βroadcasting Union- Ένωση των Ευρωπαϊκών Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων) έκαναν έναν κύκλο ανοικτών ηχογραφήσεων τις οποίες παρακολουθούσε πρώτη φορά και το κοινό, κι εκεί σχηματίστηκε ένας πυρήνας μουσικών «και όχι μόνο από τον χώρο της τζαζ», όπως εξηγεί ο Βασίλης Ρακόπουλος, «που άρχισαν να πιστεύουν και να ελπίζουν σ΄ αυτή την ιστορία. Αλλά το πιο σημαντικό», λέει, «ήταν η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε».

Οι συναυλίες ηχογραφούνται ζωντανά σε πολυκάναλη ψηφιακή μορφή και προωθούνται στην ψηφιακή τράπεζα της ΕΒU για δορυφορική αναμετάδοση σε όλον τον κόσμο, συν του ότι παράγεται και δισκογραφικό υλικό. «Από εκείνες τις ανοικτές ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν 4 CDs. Οι Τακίμ έκαναν το δεύτερο CD τους, ο Χάιγκ Γιαζιτζιάν επίσης, οι Μode Ρlagal… Το υλικό όλο το κράτησε η ΕΒU στα αρχεία της».

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετοχών είναι κάτω από 25 ετών!

Φέτος το Μuse δίνει περισσότερη προσοχή στους νέους. «Το κάνουμε συνειδητά», υποστηρίζει ο Βασίλης Ρακόπουλος. «Υπάρχει πολύ ταλέντο, όρεξη για δουλειά, ελπίδα σε όλα αυτά τα παιδιά που είναι μαθητές των Μουσικών Λυκείων. Παιδιά 18-20 ετών που είναι ήδη εξαιρετικοί μουσικοί». Γι΄ αυτό η κεντρική μέρα του Φεστιβάλ (Κυριακή 9 Δεκεμβρίου) είναι αφιερωμένη σε εκείνους: από τις 17.00 έως τις 20.30 θα παρουσιάσουν την δουλειά τους τέσσερα μουσικά σύνολα από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης (θα ακουστούν από παραδο σιακά και μικρασιάτικα τραγούδια μέχρι μουσικά θέματα από τη Λατινική Αμερική). «Για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν έχουμε αμφιβολίες. Μας έχει εκπλήξει πολλές φορές».

Την έναρξη (7/12) θα σημάνει ο Διονύσης Σαββόπουλος με τον «Πυρήνα» του (και τους Γιώτη Κιουρτσόγλου και Σταύρο Λάντσια στο πλευρό του). Η ενότητα Μaster class / συναυλίες περιλαμβάνει διαλέξεις και συναυλίες που θα δώσουν οι Θανάσης Ζέρβας (σαξοφωνίστας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης, ο Richard Karpen (διευθυντής του κέντρου For Digital Αrts and Εxperimental Μedia και καθηγητής σύνθεσης με υπολογιστές), ο Μike Vaughan (από το Πανεπιστήμιο του Νottingham) και η Γεωργία Σπυροπούλου (συνθέτις και μουσικός με υπολογιστές).

Μια θάλασσα από έθνικ «μπλε νότες»


Στο Φεστιβάλ Μuse θα ακουστούν μουσικές τζαζ από το τρίο του Deodato Siquir από την Μοζαμβίκη, συνθέσεις του σαξοφωνίστα και λέκτορα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Δήμου Δημητριάδη και του γκρουπ του «Τhe Game Ρroject», συνθέσεις του Γιώργου Κοντραφούρη και των μουσικών του (Αντώνης Λαδόπουλος, Γιώτης Σαμαράς και Jakko «Jaska» Lukkarinen), ενώ θα δοθεί η παράσταση «Η θάλασσα ανάμεσά μας…» από το γκρουπ του Γιώργου Καλκάνη (έθνικ τζαζ). Θα παρουσιαστεί ακόμη το βιβλίο «Αγγίζοντας ορίζοντες» για τη μουσική της περίφημης γερμανικής δισκογραφικής εταιρείας ΕCΜ (με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα και παραγωγό Steve Lake).