ΑΝΑΝΕΩΣΗ στα στελέχη του Συνασπισμού με κύριο γνώμονα και την ηλικία τους προαναγγέλλει ο Αλέκος Αλαβάνος. Συγχρόνως, αφήνει να εννοηθεί ότι το θέμα της κατάργησης των τάσεων παραμένει ανοιχτό για τον ίδιο και θα τεθεί όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες στην Κουμουνδούρου.

Στο επικείμενο συνέδριο του Συνασπισμού αναμένεται να ανανεωθεί η θητεία σας στο αξίωμα του προέδρου του κόμματος. Θα σας ικανοποιούσε το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες;

Άλλο είναι το κεντρικό πρόβλημα. Η στελεχική ανανέωση του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ του προηγούμενου συνεδρίου, πριν από τρία χρόνια, είχε σε μεγάλο βαθμό άλλη κοινωνική βάση από τη σημερινή. Με τις δημοτικές εκλογές, με τον ρόλο μας στο άρθρο 16, με την ανάδειξή μας σε τρίτη δύναμη στις νεώτερες ηλικίες στις κοινοβουλευτικές εκλογές, είμαστε ένα κόμμα που θέλει η νεολαία χωρίς να είμαστε ένα κόμμα νεολαίας. Χρειάζεται να ανταποκριθούμε στους καρπούς που βγαίνουν από τον σπόρο που έριξε η τολμηρή πολιτική μας στη νέα γενιά. Λέγεται βέβαια ότι το σημαντικό είναι καινούργιες ιδέες, αντιλήψεις, γλώσσα, όχι η ηλικία. Ναι, αλλά για μένα – σε μια εποχή του Διαδικτύου, της σκληρής παγκοσμιοποίησης, της εργασιακής ανασφάλειας και όχι στις ρομαντικές μέρες της 17 Νοέμβρη- το κλειδί είναι η ηλικία. Έχετε πει ότι δεν επιθυμείτε τη λειτουργία τάσεων στο εσωτερικό του κόμματός σας. Η άποψή σας αυτή θα εκφραστεί και ως πρόταση στο 5ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ; Ως πολιτική άποψη, ναι. Πιστεύω στον διάλογο, πιστεύω στα ρεύματα ιδεών, προσωπικά δεν μπορώ όμως να συμφιλιωθώ με τις λογικές οργανωτικών μηχανισμών. Η μικρή χρονική απόσταση ανάμεσα στις εκλογές και το συνέδριο δεν δίνει άνεση χρόνου να είναι και καταστατικό το συνέδριο. Και σε μια χώρα που η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα, που άλλα κόμματα εφαρμόζουν όποιους κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας τούς καπνίσει, εμείς πρέπει να είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή των καταστατικών προθεσμιών. Επομένως το θέμα των τάσεων θα ανακύψει όταν έρθει η στιγμή. Από εκεί και πέρα τα μέλη του κόμματος έχουν σε μεγάλο βαθμό κατακτήσει μια κουλτούρα ενότητας χωρίς την οποία δεν θα πετυχαίναμε τα μεγάλα βήματα που κάναμε.