«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δεχθούμε τις προσωπικές επιθέσεις, όταν ζητούσαν μέχρι τελευταία στιγμή την υποστήριξή μας…». Το είπε η Άννα Διαμαντοπούλου στον Πέτρο Ευθυμίου στο περιθώριο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας την Πέμπτη. Η Άννα δεν είναι μέλος αυτής της Επιτροπής- ανήκει στην Οικονομικών- αλλά προσέρχεται στις συνεδριάσεις της.

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ αναφέρεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υποστηρικτές του, οι οποίοι έχουν βάλει στο σημάδι τα μεγάλα στελέχη που συνετάχθησαν με τον Γιώργο, ιδίως δε τη Διαμαντοπούλου. Όλη την περασμένη εβδομάδα η Άννα συγκρατήθηκε- ας μην πω: μετά βίας- και δεν απάντησε δημοσίως. Ξέρω, πάντως, ότι έστειλε κάποια e-mails σε κάποιους Βενιζελικούς.

ΚΑΤΑΤΑ ΛΟΙΠΑ, η Άννα εκτονώθηκε περνώντας αρκετές ώρες στη Βουλή, όπου βρέθηκε σε πολλά και διαφορετικά «πηγαδάκια» με πολλούς: Πάγκαλο,Μπεγλίτη,Σγουρίδη,Μανιάτη,Γιαννα- κά και άλλους.

Ρακές και ροδοπέταλα

ΣΚΗΝΕΣΡΟΚ στην Κρήτη στις περιοδείες του Γιώργου Παπανδρέου. Στα Μάλια, αμέσως μετά το αεροδρόμιο, όπου έκανε παραδοσιακά το πρώτο του «στοπ» και ο Ανδρέας, οι νεολαίοι είχαν κλείσει τον δρόμο και οι γιαγιάδες είχαν βγει στα παράθυρα κι έριχναν ροδοπέταλα. Στο Αρκάδι, ο νομάρχης ευχήθηκε να πάνε όλα καλά την Κυριακή. Και του είπε πως «όποιος επισκέπτεται το Αρκάδι, τον επόμενο χρόνο εκλέγεται Πρωθυπουργός». Ίσχυσε, λέει, και για τον Κώστα Καραμανλή που είχε πάει εκεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να εκπληρωθεί η προφητεία, θα πρέπει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να πάει σε πρόωρες εκλογές του χρόνου.

ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ Ιεράπετρας, το νοτιότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε μια προσωπική στιγμή η Φώφη Γεννηματά, που περιόδευσε μαζί με τον Γιώργο. Την περίμενε ένας μηχανικός που την είχε συναντήσει ως οκτάχρονο κορίτσι. Είχε πάει με τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά, όταν ως μηχανικός είχε επισκεφθεί την Ιεράπετρα για έργα της Αγροτικής. «Τότε σου έδωσε σοκολατάκια, τώρα τσουγκρίζουμε ρακή», της είπε.

Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα

ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ να ψηφίσουν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή; Η συμμετοχή είναι από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι, πάντως, ακράδαντα πεπεισμένος πως όσο περισσότεροι εμφανιστούν στις κάλπες τόσο το καλύτερο για το Κίνημα.

Γεύσεις και μελωδίες

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ το βράδυ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πήγε μόνο στο Αιγάλεω. Πήγε και στο Μουσείο Μπενάκη όπου κάθησε σε παραλληλόγραμμο τραπέζι με μπλόγκερς για μια συζήτηση έξω από τα συνηθισμένα. Τους είχε απευθύνει πρόσκληση για μία εκ του σύνεγγυς γνωριμία μέσω του δικού του μπλογκ- και αρκετοί την αποδέχθηκαν. Μετά ο Βενιζέλος είχε συνεστίαση- με πολλά κομματικά στελέχη- στην ταβέρνα «Γεύσεις και Μελωδίες» στα δυτικά προάστια, όπου έχει αναπτύξει τις τελευταίες ημέρες έντονη κινητικότητα.

Μαζί στα αμφιθέατρα

ΣΤΟΜΕΤΑΞΥ, η εσωκομματική προεκλογική πε ρίοδος έφερε στον αφρό μια ιστορία από την γνωριμία- προ τριάντα ετών- Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου. Γνωρίστηκαν στα αμφιθέατρα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Λοβέρδος- παρότι μικροδείχνει- ήταν στο επόμενο έτος.

ΤΟ 1975, ως αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής, ο Ανδρέας εισέβαλε στο γραφείο του Νίκου Παπαντωνίου. Ο επιφανής αστικολόγος, που κατέβηκε μετά στη Νομική Αθηνών, ήταν τότε πρόεδρος του Νομικού Τμήματος. Προοδευτικός δημοκράτης και ήπιος, ο Παπαντωνίου είχε χιούμορ και πάθος με το κάπνισμα. Κάπνιζε Άσσο σκέτο, που έκοβε στη μέση το τσιγάρο και το έβαζε στην πίπα του. Αυτό ακριβώς έκανε όταν ο Ανδρέας- πομπώδης όπως πάντα- του είπε: «Κύριε καθηγητά, ήρθα να καταλάβω το γραφείο σας…». Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ σηκώθηκε και πήρε μια στοίβα γραπτά που διόρθωνε, για να συνεχίσει στο σπίτι του. «Μια και είστε εδώ», είπε, «πρέπει να σας πω ότι μόλις τελείωσα τη διόρθωση του γραπτού του συμφοιτητή σας Ευάγγελου Βενιζέλου. Του έβαλα δέκα- γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός…».

Αεροπλάνα και πούλμαν

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ μεταφοράς αξιοποιήθηκαν για να γεμίσουν το «Παλέ ντε Σπορ» και το κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» χθες το βράδυ. Τα επιτελεία των δύο μονομάχων ήξεραν πως οι τελευταίες εντυπώσεις είχαν σημασία. Έτσι, είχαμε αερομεταφορά οπαδών του Ευάγγελου στη Θεσσαλονίκη. Πιο παραδοσιακή η πλευρά Παπανδρέου χρησιμοποίησε πούλμαν για να έχει παλμό η συγκέντρωση στο Περιστέρι.

Μέχρι τελευταία στιγμή

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, η προεκλογική καμπάνια σταματά την Παρασκευή.

Τούτο δεν ισχύει στην εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Το εκμεταλλεύεται ο Κώστας Σκανδαλίδης. Θα συνεχίσει να περιοδεύει ανά την Ελλάδα μέχρι την τελευταία στιγμή. Σήμερα, παρά τη βαρυχειμωνιά, ο Κώστας θα βρεθεί σε Κοζάνη και Καστοριά.