ΜΕ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ, Η
ΝΕΝΗ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΓΙΑ
ΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ
ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
ΜΑΣ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ
ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ»
Ο Μπίλυ Μπλου ούτε αντικοινωνικός ήταν ούτε αδιάφορος. Ακολουθούσε τη ζωή του ήσυχα, φροντίζοντας το μέλλον. Δεν προβλεπόταν μακρύ το μέλλον αυτό, αφού είχε κλείσει τα 69 του, λίγοι όμως καταλήγουν αιωνόβιοι ερήμην τους και εγκαταλείπουν σαν φυτά τον κόσμο; Πρώην ακροβάτης με διεθνή καριέρα, ο Βασίλης Μπλουμιόπουλος (λίγο δύσκολο το όνομα για το διεθνές προφίλ του) δεν έμελλε να έχει το τέλος φυτού. Την ήσυχη καθημερινότητά του, που περνούσε αργά και αδιάφορα στην πάλαι ποτέ ένδοξη βίλα του έξω από την Αθήνα, θα τάραζε η άφιξη ενός απρόσμενου επισκέπτη. Ο 20χρονος Άγγελος Αγγέλου θα του συστηθεί ως γιος του και θα τον αποκαλέσει πάραυτα «μπαμπά». Παρά τους δισταγμούς του, ο Μπίλυ Μπλου θα τον δεχθεί, θα του δώσει κατάλυμα στην παλιά αποθήκη του κτήματός του και θα κοιτάζει από τη... χαραμάδα της ευαισθησίας του αυτό το ιδιόρρυθμο- πολλοί υποπτεύονται και καθυστερημένοπαιδί να ταράζει σιγά σιγά τα λιμνάζοντα ύδατα της ζωής του και της τοπικής κοινωνίας. Ο μικρός είναι περίεργος αλλά συμπαθής. Έχει μια πραότητα και μια παιδική αγνότητα που ξενίζει, αλλά και συγκινεί όσους τον συναντούν. Θα εργαστεί ως κηπουρός στα γύρω κτήματα, θα φέρει σε επαφή τους... αποκλεισμένους (στα σπίτια τους) γείτονες και τελικά, χωρίς να το θέλει, θα γίνει ο βασικός καταλύτης για να ξεσκεπαστεί η επίπλαστη ηρεμία μιας ζωής που ενώ επιφανειακά μοιάζει «κανονική», έχει υπόγεια ύδατα που την αλλοιώνουν εκ των έσω. Τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται. Κανένας από τους ήρωες του βιβλίου δεν μοιάζει υποψιασμένος για τις πλευρές της ζωής που δεν συμβαδίζουν με τις αυτονόητες αλήθειες της μικρής αφυδατωμένης κοινωνίας.

Και εδώ βλέπουμε μια συγγραφέα που ενδιαφέρεται περισσότερο να σχολιάσει (να καυτηριάσει, να σαρκάσει) τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την εξουσία, τις αντιδράσεις της υπναλέας νοοτροπίας μας, παρά μια συγγραφέα που βαδίζει στα χνάρια μιας τυπικά νουάρ ιστορίας. Το μυστήριο και η δράση είναι το μέσο. Οι ανατροπές, ένας καλός τρόπος να μη μας αφήσει να χαλαρώσουμε. Και όλα αυτά με ένα υποδόριο, αιχμηρό χιούμορ- που κρατάει απόσταση από τους ήρωες

Νένη Ευθυμιάδη

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥΜΠΙΛΥ ΜΠΛΟΥ

ΕΚΔ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 2007

Τα πάντα θα πάρουν απροσδόκητη τροπή όταν ο «περίεργος» γιος θα διαδώσει γραπτώς ότι η περιοχή παρακολουθείται. Οι κάτοικοι θα αναστατωθούν, περίεργοι τύποι θα τριγυρνούν στο κτήμα, μπράβοι θα χτυπούν τις πόρτες νύχτα και θα ψάχνουν, ενώ ο Μπίλυ Μπλου (που θα έχει αποδεχθεί πλέον την πατρική φλέβα του) θα προσπαθεί να σώσει τον «γιο» του και να ανακαλύψει την αλήθεια. Όλη η περιοχή στο πόδι. Υστερία... ντετεκτιβισμού, καχυποψία, φόβος. «Υπήρχαν ελαφρυντικά για την κατάργηση της λογικής» γράφει η Νένη Ευθυμιάδη. «Σε τελευταία ανάλυση, η αθωότητα έγινε στίγμα σήμερα, η ανθρωπότητα διαιρέθηκε σε βλάκες και σε εγκληματίες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από