Ο επαναστάτης πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ένας από τους σφοδρότερους κατήγορους της παγκοσμιοποίησης. Αλλά η χώρα του έχει γίνει παγκόσμιο κέντρο ξεπλύματος, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.


Η Ναόμι Κάμπελ ήταν καταγοητευμένη με «την αγάπη και την τόλμη» του οικοδεσπότη της. Φορώντας ένα «επαναστατικό και φίνο λευκό φόρεμα από τον διάσημο οίκο μόδας Fendi»- όπως έγραψε μια εφημερίδα της Βενεζουέλας- εξέφρασε τον θαυμασμό της για τους υπέροχους καταρράκτες της χώρας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, και αφού πέρασε ένα ολόκληρο 24ωρο με τον πρόεδρο Τσάβες, ο Σων Πεν δήλωνε ότι γνώρισε μια «μεγάλη χώρα». Η χώρα είναι βέβαια μεγάλη επειδή έχει έναν μεγάλο πρόεδρο. Και για τον λόγο αυτό, ετοιμάζεται στις 2 Δεκεμβρίου να εγκρίνει μια τροποποίηση του Συντάγματος που θα επιτρέπει την ανανέωση της θητείας αυτού του προέδρου για όσες φορές το επιθυμεί, αντί για τις δύο που είναι σήμερα. Ο Τσάβες έχει χωρίσει δυο φορές, και σήμερα δεν έχει μια σύζυγο διαθέσιμη για να εναλλάσσει μαζί της την εξουσία όπως συμβαίνει στην Αργεντινή. Καλύτερα λοιπόν να προχωρήσει μόνος του. Όπως σημειώνει η Αν Άπλμπομ στην Ουάσιγκτον Ποστ αναφερόμενη στην περίφημη ρήση του Λένιν για τους ξένους που υποστήριζαν τη Ρωσία, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι «χρήσιμοι ηλίθιοι» που θα τον χειροκροτούν. Αλλά αυτά έχουν γραφτεί και αναλυθεί πολλές φορές. Στο κάτω- κάτω, αν οι Βενεζουελανοί θέλουν έναν αυταρχικό πατερούλη, δικαίωμά τους. Υπάρχει όμως μια άλλη, πιο σκοτεινή πλευρά αυτής της ιστορίας που αφορά όλο τον κόσμο. Το 2003 βγήκαν από τα σύνορα της Βενεζουέλας 75 τόνοι κοκαΐνης. Φέτος, τα φορτία αναμένεται να φτάσουν τους 276 τόνους. Άλλοτε, ο βασικός προορισμός ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Καραϊβική. Σήμερα, είναι σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη (κάπου πρέπει να παίζουν και τα Ζωνιανά). Ανώτατο στέλεχος της ολλανδικής αστυνομίας έλεγε στον Βενεζουελανό οικονομολόγο Μοϊσές Ναΐμ, που διευθύνει το περιοδικό Foreign Ρolicy, πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του περνούν περισσότερο χρόνο στο Καράκας παρά στην Μπογκοτά και ότι πολλοί από τους «ιεράρχες» των καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος έχουν σήμερα έδρα τη Βενεζουέλα. Η τελευταία περιλαμβάνεται πλέον σε όλους τους καταλόγους των Παραδείσων του ξεπλύματος χρήματος. Και στη λίστα της οργάνωσης Τransparency Ιnternational καταλαμβάνει την τιμητική 162η θέση, σε σύνολο 179 χωρών.

Η Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες έχει γίνει επίσης κέντρο λαθρεμπορίου όπλων και διαμαντιών. Με πρόσφατη έκθεσή τoυς, οι οργανώσεις Global Witness και Ρartnership Αfrica ζητούν την αποπομπή της χώρας από τον μηχανισμό Κίμπερλεϋ, που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης των «ματωμένων διαμαντιών». Μπορεί βέβαια όλα αυτά να συνιστούν προπαγάνδα σκοτεινών κέντρων κατά της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Και τα χθεσινά ρεπορτάζ για πυρά εναντίον αντικυβερνητικών φοιτητών μάλλον στην ίδια συνωμοσία εντάσσονται.

LΙΝΚ:

http://diastaseis.blogspot.com