Αν σας σφίγγει η πόλη γύρω, αν έχετε διάθεση να επικοινωνήσετε για το πρόβλημά σας, η κυρία Φοίβη Αθηναίου (που έχει τα νεύρα της από οκτώ ετών!) είναι εδώ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ρhoebe@dolnet.gr (με ένδειξη: Για Φοίβη) και στην ταχυδρομική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», «Ορίζοντες», Για κ. Φοίβη Αθηναίου, Μιχαλακοπούλου 80, 115 28 Αθήνα

Μπάτε σκύλοι, βουτήξτε και βουτηχτικά μη δώσετε


Κόπτονται, είπατε; Κόπτονται για την αρχαία ελληνική κληρονομιά μας; Για το αρχαίο μας κάλλος και κλέος; Ουουουουου.

Ιδού πόσο κόπτονται σεμνά και ταπεινά οι του εκ-Πολιτισμού μας για τα πολιτιστικά μας αγαθά και την αρχαία κληρονομιά:

Ιστοσελίδα με τον αγγλικό τίτλο Scuba diving in Greece/ diving in Greece underwater treasures καλεί τους απανταχού του κόσμου κυνηγούς ναυαγίων να επισκεφθούν την Ελλάδα και να βουτήξουν στα ελληνικά ύδατα εκεί που υπάρχουν πολύτιμα- και προστατευόμενα μέχρι πρόσφατα- αρχαία ναυάγια.

«Scuba divers from all over the world have waited for the elimination of scuba diving bans throughout Greece seas. Finally scuba diving in Greece is permitted everywhere, including numerous archaeological sites- ideal for today΄s treassure hunters» αναφέρει. Ήτοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, τόσον καιρό περίμεναν να αρθεί η προστασία (και απαγόρευση καταδύσεων σε συγκεκριμένες περιοχές) στην Ελλάδα για να έρθουν να αρπάξουν ό,τι βρουν από τα χίλια σχεδόν αρχαία ναυάγια.

Ακόμη και κατάλογος με τις θέσεις όπου εντοπίζονται τα πιο γνωστά αρχαία ναυάγια- τα περισσότερα μάλιστα είναι κηρυγμένα ως προστατευόμενα- υπάρχει στην εν λόγω ιστοσελίδα. Αναφέρεται δε ότι «σύντομα το ΥΕΝ θα αναγγείλει ειδικά καταδυτικά πάρκα».

Δίνονται και οδηγίες στους επίδοξους αυτοδύτες (βουτηχτάδες = αρχαιοκάπηλους) πού να ψάξουν για να βρουν χάλκινα αγαλματίδια, όπλα, αγγεία, νομίσματα κ.λπ., χρησιμοποιώντας μάλιστα φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Ποιος έδωσε άραγε το υλικό; Κάποιοι «αρχαιολόγοι» που άνοιξαν την κερκόπορτα στους σεμνούς και ταπεινούς κήνσορες που πέρασαν τον νόμο των καταδύσεων; Οι ίδιοι που ξεπέταξαν μετά βδελυγμίας τους τελευταίους που πραγματικά προστάτευαν και μελετούσαν, στο μέτρο του δυνατού, τα αρχαία ναυάγια ανά την Ελλάδα, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων;

Εύγε σε όποιον το έπραξε. Σειρά έχει τώρα η Ακρόπολη. Δεν θα ήταν θαυμάσια ως ντίσκο-κλαμπ; Με το ρουστικάκι της; Να έρθει να δείξει βρε παιδί μου. Να αξιοποιηθεί διεθνώς…

Φοίβη

Κι εσύ τέκνον Πλούτε;


Αγαπητή Φοίβη, Μπορώ να πιστεύω, με σεμνότητα, ότι κατέχω αρκετά καλά τη ρωμαϊκή ιστορία, αλλά ότι ο Βρούτος ήταν εύσωμος (κάτι σαν Σχορτσιανίτης, φαντάζομαι)

δεν το γνώριζα, ομολογώ. Εσείς το γνωρίζατε; Και αν λάβεις υπόψη ότι ο Καίσαρας ήταν λιπόσαρκος, να υποθέσω ότι τα ετερώνυμα έλκονται; Επίσης όπως διάβασα, ο Καίσαρ φορούσε δάφνινο στεφάνι για να κρύβει με τα φύλλα τη φαλάκρα του και για να μη χαλάει το χτένισμά του (με τις εναπομείνασες τρίχες) και έξυνε την κεφαλήν του μόνο με το ένα δάκτυλο, δίκην Κώστα (του τρίτου). Ήταν, ακόμα, πανηδονιστης και οι λεγεωνάριοι τού συνέθεταν κοροϊδευτικά τραγούδια. Όταν, μάλιστα, εξέδραμε στον Πόντο, φρόντισε εκτός από την περιοχή να «κατακτήσει και… τον βασιλιά της Βιθυνίας, Νικομήδη…» (θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου). Ελπίζω να μην τα πληροφορηθεί αυτά τα «κουσούρια» ο Αρχιεπίσκοπός μας, γιατί θα βγει απ΄ τα ράσα του!

Άντε, τώρα, να βολέψεις τον Ευάγγελο σ΄ ένα κουστουμάκι «Vroutos style».

Τώρα τον Μέτελλο και τον Κάσσιο ποιος θα τους υποδυθεί; Κάπου πάει το μυαλό μου, αλλά να καταλήξει εκτελεστής, δεν μου κάθεται.

Εύχομαι το «bras de fer» της Κυριακής να κυλήσει ομαλά υπό τη μουσική υπόκρουση γνωστών επιτυχιών όπως: «Ιt΄s now or never», «Let it be» και «Ρaint black» και όχι να οδηγηθεί σε ενδοκομματική «casus belli» και να ανακράξουμε: «Vae victis» (= ουαί τοις ηττημένοις). Πολύ «παίζει» το λατινικό, τελικά. Καλού- κακού, όμως, ας διασφαλίσουμε ότι το Ζάππειο θα μείνει κλειστό!

Φιλικά, Μάρα Σωτ., Κηφισιά Βλέπω κι εσείς αγαπητή Μάρα μου (τρο-Μάρα σας) τον πολιτικό σας τον διαλέγετε με βάση την αξία του, την αποφασιστικότητά του, τη σοβαρότητά του, τις γνώσεις και το εκ-Πολιτιστικό του επίπεδο. Και όχι από την εμφάνισή του (που δεν είναι και πολιτικώς ορθόν, άλλωστε). Αν δε κατάλαβα καλά, ο Καίσαρ είναι εκείνος που απέδειξε το εκ-πολιτιστικό του επίπεδο μη πηγαίνοντας στο Ζάππειο για να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών και ο Βρούτος εκείνος που απέδειξε το δικό του τολμώντας να διεκδικήσει (δημοκρατικώς) τα σκήπτρα.

Υποψίες του παραλόγου


Κυρία Φοίβη, Όλα καλά και άγια στο παράρτημα του υπουργείου Μεταφορών στο Μπουρνάζι. Ωραίο κτίριο, καλή εξυπηρέτηση.

Όμως όταν φθάνεις στο γκισέ για να ανανεώσεις, φερ΄ ειπείν, το δίπλωμά σου με όλα τα δικαιολογητικά, σου ζητούν επιπλέον ένα ντοσιέ. Για το οποίο πρέπει να ξαναβγεί και να το αγοράσει κανείς. Συμβαίνει με όλους. Γιατί δεν αναγράφουν λοιπόν και το εν λόγω ντοσιέ στο δελτίο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως και τη φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας και πρέπει στο παρά πέντε να τρέχουν οι ενδιαφερόμενοι στα απέναντι καταστήματα;

Βασίλης Κ., Πετρούπολη Περιμένετε λογική από το Δημόσιο του Ελλαδιστάν, αγαπητέ Βασίλη; Μήπως είναι λίγο σαν να περιμένετε από την Τάμτα να σας πει άριες; Επίσης, σκεφθήκατε μήπως έχουν ειδικές- εκτός επίσημων εγγράφων- συμφωνίες με τα «απέναντι καταστήματα»;