Επτά νέες γυναίκες παρουσιάζουν τις πρώτες ιντερνετικές εκπομπές στην Ελλάδα με θέματα τεχνολογίας, πολιτικής, σπορ και πολιτισμού
Η Βάλια μιλά για τα νέα γκάτζετ, η Μαριλιάννα με τη Γιώτα και τη Φαίη θα παρουσιάζουν ταινίες, η Τζωρτζίνα στρέφεται προς τα πολιτιστικά δρώμενα, η Έλια είναι φαν των σπορ και η Κατερίνα προτιμά τις συνεντεύξεις με πολιτικούς. Οι επτά γυναίκες είναι οι πρώτες παρουσιάστριες στο ελληνικό Ίντερνετ, δημιουργώντας τις δικές τους διαδικτυακές εκπομπές που απευθύνονται στη γενιά του Facebook και του ΜySpace.

Η λέξη vidcast (βίντκαστ) προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις video και broadcast (εκπομπή). Είναι η νέα τάση στο Διαδίκτυο και ακόμη ένα παράδειγμα δημιουργίας περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες. «Η καθιέρωση του βίντεο στο Ίντερνετ είναι ένας κρίκος σε μία αλυσίδα εξελίξεων. Μετά τα έντυπα, και η τηλεόραση προβληματίζεται από το νέο web. Τα vidcasts είναι μία πρόγευση των εξελίξεων που θα συμβούν στην τηλεόραση. Κείμενο, εικόνα, ήχος και βίντεο ενοποιούνται και μεταλλάσσονται στο Διαδίκτυο, το οποίο κερδίζει πλέον σημαντικό έδαφος στον χρόνο των πολιτών», εξηγεί ο Μιχάλης Ναυπλιώτης, ένας από τους ιδιοκτήτες του zoo.gr, το οποίο φιλοξενεί

Η λέξη vidcast (βίντκαστ) προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις video και broadcast (εκπομπή)

LΙΝΚS

http://allsportsblog.gr/?cat=25
http://www.neolaia.gr/wordpress
/index.php/neolaiatv
http://www.wiggler.gr/?cat=14
http://politikoblog.gr/?cat=70
http://www.zoo.gr

στο στούντιό του τα γυρίσματα μερικών εκπομπών.

Την περισσότερη εμπειρία την έχει η Κατερίνα Στεφοπούλου, 24 ετών, η οποία έχει συμπληρώσει 11 επεισόδια στο vidcast της ιστοσελίδας politikoblog. gr με θέματα πολιτικού περιεχομένου. «Η εκπομπή περιλαμβάνει σχολιασμό και ανάλυση της επικαιρότητας, καθώς και συνεντεύξεις με γνωστούς πολιτικούς, όπως οι Μπακογιάννη, Διαμαντοπούλου, Μητσοτάκης, Αλαβάνος κ.ά. Η ανάγκη να υπάρξει μία εναλλακτική πρόταση ενημέρωσης του κοινού μάς οδήγησε στην υλοποίηση του vidcast. Διακρίνεται από μία ελευθερία που δεν υπάρχει στην τηλεόραση. Δεν υπάρχουν κανόνες, ούτε πρέπει. Οτιδήποτε γίνεται αυθόρμητα αποδεικνύεται και καλύτερο», λέει στα «ΝΕΑ» η 24χρονη παρουσιάστρια. Στις συνεντεύξεις της μάλιστα, η Κατερίνα κάνει και ερωτήσεις που έχουν στείλει οι χρήστες. «Οι θεατές δεν παρακολουθούν παθητικά ό,τι ακούγεται. Ο καθένας γίνεται ένας μικρός δημοσιογράφος που μπορεί να εκθέσει ελεύθερα τις απόψεις του».

Το συγκρότημα Locomondo ήταν οι καλεσμένοι της πρώτης εκπομπής του Νeolaia ΤV, την οποία παρουσιάζει η 26χρονη Τζωρτζίνα Κουρκουτά. «Σκοπός μου είναι να παρουσιάσω νέα πρόσωπα του μουσικού και γενικότερα καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και πολιτιστικά δρώμενα, καθώς και αφιερώματα σε πόλεις του εξωτερικού. Στην παρουσίαση δεν θέλω να αντιγράψω τις τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά να έχω μια πιο εναλλακτική ματιά. Το vidcast, ως μορφή εκπομπής, απευθύνεται σε ένα κοινό με περισσότερες αναζητήσεις. Το Ίντερνετ προϋποθέτει μια διάθεση ανακάλυψης. Μπορείς να έρθεις σε επαφή με πρόσωπα και ιδέες που δεν διαθέτουν παρουσία στον στενό- συχνά μονοδιάστατο και συντηρητικό- τηλεοπτικό χώρο».

Στο site του allsportsblog.gr, η 23χρονη Έλια Καραχάλιου έχει την τιμή να παρουσιάζει το πρώτο αθλητικό vidcast στην Ελλάδα. Το κεντρικό θέμα στο πρώτο επεισόδιο ήταν το τουρνουά Ακρόπολις στο σκάκι, μια που η ίδια έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το σπορ. «Θέλουμε να παρουσιάζουμε μία φορά τον μήνα αθλήματα, αθλητές και αγώνες που δεν παρουσιάζονται συχνά σε μία τηλεοπτική εκπομπή, αλλά υπάρχει κοινό και γι΄ αυτά. Οι θεατές στο πρώτο επεισόδιο ξεπέρασαν τους χίλιους σε δύο ημέρες. Μία τηλεοπτική εκπομπή προβάλλει θέματα που αφορούν το ευρύ κοινό. Εμείς δεν ελεγχόμαστε από κανέναν κι έτσι μπορούμε να προβάλλουμε θέματα που δεν φιλοξενούνται στον πολύ ακριβό τηλεοπτικό χρόνο».

Αυτές τις ημέρες ξεκινούν στο zoo. gr οι προβολές δύο vidcast που θα παρουσιάζουν οι Μαριλιάννα Μιχαλιτσιάνου, Φαίη Λαλαούνη και Γιώτα Παπαγιαννοπού- λου, με θέμα τις νέες ταινίες στον κινηματογράφο και το λάιφ στάιλ. Η Μαριλιάννα είναι ερασιτέχνις ηθοποιός και συμμετέχει από την αρχή στην παραγωγή της εκπομπής. «Η διαδικασία είναι πολύ χαλαρή και φεύγουμε συχνά εκτός σεναρίου. Δεν έχει καμία σχέση με τις στυλιζαρισμένες τηλεοπτικές εκπομπές». Ο αυθορμητισμός, η ευχάριστη διάθεση και το καυστικό χιούμορ είναι η υπογραφή της μπροστά στην κάμερα. «Στα μελλοντικά σχέδια είναι και οι “ζωντανές” εκπομπές για να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού».


«Η διαφορά είναι στην αλληλεπίδραση»

Νέες τεχνολογίες, υπολογιστές και γκάτζετ είναι τα θέματα της εκπομπής των δημιουργών του Wiggler.gr, που παρουσιάζει η 22χρονη Βάλια Καϊντάρη (φωτό). «Λόγω φοιτητικών υποχρεώσεων, τα επεισόδια (εννιά έως σήμερα) βγαίνουν κάθε τρίμηνο.

Συμμετέχω ενεργά στην παρουσίαση, εμπλουτίζοντας με διάφορα σχόλια το σενάριο. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη από τους θεατές που μας στέλνουν παρατηρήσεις για να βελτιωθούμε. Η διαφορά ενός vidcast από μία τηλεοπτική εκπομπή είναι η αλληλεπίδραση με το κοινό. Όλοι μάς στέλνουν σχόλια για το περιεχόμενο και την παρουσίαση. Ο καθένας μπορεί να κατεβάσει το επεισόδιο και να το δει όποτε θέλει. Το vidcast είναι σίγουρα μια πιο άμεση μορφή επικοινωνίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από