Με «επιφοίτηση» Πίτερ Μπρουκ


Ανήκει στους «Αποστόλους» του Πίτερ Μπρουκ. Γυρίζει όλο τον κόσμο και «κηρύσσει» τον λόγο του σπουδαίου θεατράνθρωπου και Δάσκαλου. Δεν είναι όμως ένας τυχαίος ο Σοτιγκί Κουγιατέ. Γεννημένος στο Μάλι, μεγαλωμένος στην Μπουρκίνα Φάσοπαλαιά την έλεγαν Άνω Βόλτα- ο Σοτιγκί Κουγιατέ είναι griot. Που σημαίνει μάγος, σύμβουλος του λαούπαλαιότερα σήμαινε άρχοντας. Που σε καιρό πολέμου συμβούλευε και ενθάρρυνε τους πολεμιστές, σε καιρό ειρήνης συμβούλευε τους βασιλείς και μιλούσε στον λαό. Ανήκει μάλιστα στην παλαιότερη οικογένεια griot της Αφρικής ο Κουγιατέ. Μουσικός, τραγουδιστής, χορευτής και πάνω απ΄ όλα παραμυθάς, έγινε ηθοποιός και πολύ νέος δημιούργησε θίασο δικό του, ο οποίος αποτέλεσε τον πυρήνα του Εθνικού Θεάτρου της χώρας του. Το 1984 τον «ανακάλυψε» ο Πίτερ Μπρουκ και τον κάλεσε κοντά του για να παίξει στην ιστορική «Μαχαμπχάρατά» του. Όσοι είδαμε την παράσταση θυμόμασταν τη μαύρη βιβλική φιγούρα του. Έκτοτε, επί είκοσι τρία χρόνια, συνεργάζεται με τον Πίτερ Μπρουκ. Έπαιξε σε πολλές παραστάσεις του- ανάμεσά τους, στο υπέροχο «Τιερνό Μποκάρ» που είδαμε πρόσφατα και στην Αθήνα-, αλλά παράλληλα κάνει και κινηματογράφο- έχει παίξει σε περισσότερες από σαράντα ταινίες-, ενώ έχει γράψει και σκηνοθετήσει πάνω από τριάντα έργα στο Παρίσι. Ο Σοτιγκί Κουγιατέ ξανάρχεται στην Αθήνα- 26 Νοεμβρίου με 16 Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά, καλεσμένος από την πολιτιστική εταιρεία «Κεντρική Σκηνή»- βλέπε δραματική σχολή της Μιμής Ντενίση- για ένα σεμινάριο που το έχει κάνει από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 σε όλο τον κόσμο. Για πληροφορίες και συμμετοχές μέχρι 5 Νοεμβρίου στα τηλ. 210-8660.890, 210-8821.780).

Ανέλπιστη επιτυχία…


Η συγκίνηση και η αξία ενός έργου μονομαχούν με τον χρόνο και να που το «Ξυπόλητο τάγμα», το πολεμικό δράμα του Γκρεγκ Τάλας- που το γύρισε πριν από 54 χρόνια και τώρα ξαναβγήκε σε μια αίθουσα στο «Φιλίπ»κάθε άλλο παρά αδιάφορο πέρασε στην ψηφιακή εποχή μας. Την πρώτη εβδομάδα προβολής του λοιπόν το «Ξυπόλητο τάγμα» έκοψε 1.100 εισιτήρια και συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του στο «Φιλίπ» για δεύτερη εβδομάδα. Η πανέμορφη αφίσα του είναι έργο του ζωγράφου Γιώργου Μπακιρτζή και το θέμα της έχει να κάνει με την αληθινή ιστορία 160 παιδιών που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν εκδιώχθηκαν από ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης από τους ναζί κατακτητές στα χρόνια της Κατοχής.

Διαβάζουμε λίγο


Οι Έλληνες διαβάζουν λιγότερο από τον μέσο Ευρωπαίο. Η στατιστική έρευνα της Εurostat μας μεταφράζει σε αριθμούς ποσοστών την εικόνα που βλέπουμε κάθε μέρα όταν κινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν είναι κάποιο δωρεάν έντυπο θα το πάρουν για να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν. Αν είναι βιβλίο που κυκλοφορεί μαζί με εφημερίδα, πολύ πιθανόν η εφημερίδα να κερδίσει μερικά φύλλα. Αν το βιβλίο γίνει σίριαλ στην τηλεόραση, τότε θα κάνει καριέρα μπεστ σέλερ. Και για να τα πούμε με αριθμούς, η εθνική μας αλλεργία προς τα βιβλία υπολογίζεται ως εξής: το 59% των Ελλήνων διάβασε τουλάχιστον ένα βιβλίο τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Στην Ευρώπη των «27» ο μέσος όρος είναι 71%. Και για να μη νομίσουμε ότι είμαστε άνθρωποι με πολιτιστικό επίπεδο που επισκέπτεται μουσεία και γκαλερί, το 25% ανάμεσά μας μέσα στη χρονιάέκανε και μια βόλτα για να δει μία έκθεση. Ενώ οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες που έπραξαν το ίδιο υπολογίζονται στο 41%.