Η ΑΣΣΙΑ ΟΥΕΒΙΛ ΗΤΑΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΥ
ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΟΝ 20όΑΙΩΝΑ. ΤΟΥ ΤΕΝΤ ΧΙΟΥΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΛΒΙΑ
ΠΛΑΘ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Στα έξι χρόνια της σχέσης της με τον Τεντ Χιουζ, η Άσσια απέκτησε και μια κόρη, τη Σούρα, που φρόντισε να την «πάρει» μαζί της αυτοκτονώντας με τον ίδιο τρόπο που αυτοκτόνησε και η Σύλβια Πλαθ, η αντίζηλος, η γυναίκα που την καθόρισε όχι μόνο στη ζωή αλλά και στον θάνατο. Και όμως η Άσσια, η εξωτική κοσμοπολίτισσα και καλλιεργημένη ερωμένη του Τεντ Χιουζ, παρέμεινε μια ζωή στο περιθώριο, διαγραμμένη, εξαφανισμένη και μάλιστα προσχεδιασμένα όπως αποκαλύπτουν οι δύο συγγραφείς του βιβλίου.

Η Άσσια γεννήθηκε το 1927. Οι ρίζες της από την πλευρά του εβραίου πατέρα της ήταν ρωσικές και γερμανικές από την πλευρά της μητέρας της. Η οικογένεια Γκούτμαν ζούσε στο Βερολίνο το 1933, όταν οι απειλές των ναζιστών την εξανάγκασε να φύγει στην Πίζα της Ιταλίας και από εκεί να μετακομίσει στο Τελ Αβίβ για πιο σιγουριά, παρά το γεγονός ότι ο γιατρός Γκούτμαν δεν αισθανόταν δεμένος με τον ιουδαϊσμό.

Η Άσσια, που μιλούσε τέσσερις γλώσσες και αισθανόταν διχασμένη φυλετικά, από μικρή είχε ξεσπάσματα οργής και ο πατέρας της την ηρεμούσε με ενέσεις.

Πανέμορφη και θαρραλέα, κέρδισε την καρδιά των Βρετανών αξιωματικών που βρίσκονταν στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τζον Στιλ ήταν ο εφηβικός της έρωτας και η ελπίδα της να ξεφύγει στη Βρετανία.

Γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών το Λονδίνου και το 1952 συνάπτει τον πρώτο της γάμο με τον Τζον Στιλ, σε μια δύσκολη οικονομικά συμβίωση. Όταν ο Στιλ αποφασίζει να εργαστεί στον Καναδά η Άσσια κάνει την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας, τον ακολουθεί στον Καναδά για να τον εγκαταλείψει για τον Ντικ Λίψι, τον δεύτερο σύζυγό της.

Γοητεία

Η Άσσια κέρδιζε γάμους και διαζύγια, προκλητικά, εγωκεντρικά, χωρίς να χάνει την απέραντη γοητεία της. Μέσα στο γκριζωπό Λονδίνο εκείνη ξεχώριζε με τα κόκκινα και μοβ ρούχα της, εκθαμβωτική, χόρευε ανατολίτικους χορούς και τραγουδούσε κερδίζοντας εντυπώσεις. Στη Βρετανία παραμέρισε τις παλαιότερες εθνικές και κοινωνικές ταυτότητές της και υιοθέτησε τη βρετανική. Διάβαζε με μανία, παρίστανε την πλούσια και εξακολουθούσε να προσελκύει τους άντρες, όπως ο Ντέιβιντ Ουέβιλ που, βλέποντάς την πάνω σε ένα πλοίο, θαμπώθηκε από την ακτινοβολία της. Ο Ντέιβιντ ήταν ποιητής και η Άσσια ένιωθε πιο καλλιτεχνικά κοντά του, διατηρώντας πια ένα ερωτικό τρίγωνο εν γνώσει και του συζύγου της.

Ώσπου η Άσσια, διαζευγμένη πια, ακολούθησε τον Ντέιβιντ Ουέβιλ στη Βιρμανία, όπου εργαζόταν, και τον παντρεύτηκε στη Ρανγκούν το 1960. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία και μάλιστα πολύ πετυχημένα. Συνεργάτες και φίλοι της τότε ήταν οι συγγραφείς Φέι Ουέλντον και ο Ουίλιαμ Τρέβορ. Άρχισε όμως να γίνεται επιθετική και παράλογη. Κάποια στιγμή αποπειράθηκε να μαχαιρώσει τον πρώτο της σύζυγο με ένα βιρμανικό μαχαίρι. Την εποχή εκείνη ο Τεντ Χιουζ και η Σύλβια Πλαθ αποφάσισαν να ζήσουν στο Ντέβον και θέλησαν να υπενοικιάσουν το διαμέρισμά τους στο Λονδίνο. Το ζεύγος Άσσια- Ντέιβιντ πήγε τυχαία να δει το σπίτι και έτσι άρχισε η μοιραία διάλυση των δύο σπιτικών. Ο Χιουζ και η Πλαθ είχαν αποκτήσει το δεύτερο παιδί τους και εκείνη ταλανιζόταν ανάμεσα στον ρόλο της επιφορτισμένης συζύγου και της χαρισματικής ποιήτριας. Ο Χιουζ μαγεύτηκε από την Άσσια, που θύμιζε κάτι από τη Σοφία Λόρεν και την Ελίζαμπεθ Τέηλορ. Τα δυο ζευγάρια ξαναβρέθηκαν στο σπίτι των ΧιουζΠλαθ στο Ντέβον, μια φιλική επίσκεψη που κατέληξε σε τραγωδία.

Η Πλαθ κατέγραφε στα ημερολόγιά της το χρονικό της μοιχείας και πάνω στην υστερία της έκαψε τις επιστολές του Χιουζ. Ο Ντέιβιντ επίσης, απατημένος από την Άσσια, αγρίεψε παρά τον μειλίχιο χαρακτήρα του και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Το κουαρτέτο σπαρασσόταν από έρωτα και οργή και μάλλον ο Τεντ Χιουζ έδειχνε περισσότερο αλώβητος. Εγκατέλειψε την Πλαθ και άφησε έγκυο την Άσσια. Ακολούθησε η τραγική

Υ. Κoren, Ε. Νegev

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ

Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΑΣΣΙΑ ΟΥΕΒΙΛ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΝΤ ΧΙΟΥΖ

ΜΤΦ. ΜΑΡΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ, ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ, 2007 ΣΕΛ. 448

αυτοκτονία της Σύλβια Πλαθ, χωρίς όμως να βρεθούν ποτέ τα ημερολόγιά της αφού ο Χιουζ φρόντισε να τα εξαφανίσει. Η Άσσια μετακόμισε στο διαμέρισμα όπου έζησε η Σύλβια και άρχισε να ζει τον ρόλο της Ρεβέκκας.

Η ζωή με τον Τεντ κυλούσε με βίαιο έρωτα εκ μέρους του, με πολύ διάβασμα και ζωγραφική από την πλευρά της, αλλά το πνεύμα της Σύλβια περιφερόταν παντού, η Lady Lazarus ανασταινόταν στους εφιάλτες της. Η Άσσια διάβαζε τα βιβλία της, υπέγραφε κάτω από τη δική της υπογραφή, κοιμόταν στο κρεβάτι της. Ο Χιουζ, ο μεγάλος κυνηγός και γητευτής, δεν παραμέλησε – ούτε τότε- τις παράλληλες ερωτικές σχέσεις.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.