Η πόλη της Καρύστου διατηρεί τη δική της ατμόσφαιρα και περιλαμβάνεται με ευχαρίστηση στην ατζέντα των αγαπημένων προορισμών. Για τους πιο τολμηρούς οι διαδρομές μέχρι το ακρωτήρι του Κάβο Ντόρο, που φοβίζει ακόμη τους ναυτικούς και τους ταξιδιώτες, προσφέρουν συγκινήσεις και τα γύρω χωριά έχουν το δικό τους «μερίδιο» σε εικόνες και εκπλήξεις.
Ο Νότος της Εύβοιας εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Ελλάδας, παρά τις τελευταίες περιπέτειες με τις εφιαλτικές πυρκαγιές. Η Κάρυστος με τα νεοκλασικά σπίτια, τη μαγευτική περατζάδα στο λιμάνι, το Κοκκινόκαστρο και το Μπούρτζι. Οι εξορμήσεις στα καταπράσινα χωριά της Καρύστου με τα τρεχούμενα νερά. Το ακρωτήρι του Καφηρέα, το θρυλικό Κάβο Ντόρο και ο βράχος Αράπης. Το περπάτημα στο εκπληκτικό φαράγγι του Δημοσάρη, αλλά καιη ανάβαση στο βουνό της Όχης. Το καστανόδασος και τα σπάνια πετρώματα. Τα φαράγγια και τα σπάνια είδη φυτών και ζώων. Οι σπηλιές, τα δρακόσπιτα, τα αρχαία λατομεία, τα απομονωμένα χωριά, οι κοιλάδες. Οι εικόνες και οι μυρωδιές που κατεβαίνουν από τις γκρίζες πλαγιές ώς τη θάλασσα.

Εδώ έσμιξαν ο Δίας με την Ήρα, αν και η Ολύμπια θεά αντιστάθηκε στην αρχή λέγοντας το θρυλικό «όχι» από το οποίο προήλθε σύμφωνα με πολλούς το όνομα του βουνού. Με τα χρόνια η… αλήθεια αποκαταστάθηκε και η λέξη «οχεία» που σημαίνει σμίξιμο ερμηνεύει την ονομασία του.

info

Tα πρώτα οχυρά του

Κοκκινόκαστρου χτίστηκαν στα

1 030 από τους Βυζαντινούς

και πάνω σ΄ αυτά θεωρείται ότι

χτίστηκε το φρούριο (1209-

1 21 6). Αφού πέρασε και από τα

χέρια των Φράγκων κατέληξε

στους Ενετούς για 104

συναπτά έτη. Κατά την

οθωμανική περίοδο η οχύρωσή

του ενισχύθηκε από τους Τούρκους, ενώ η απελευθέρωσή του ήρθε το 1 833. Αυτήν την εποχή αναστηλώνεται.