Aν θέλετε να βυθιστείτε στο παρελθόν οικογενειών που έδωσαν το στίγμα τους στην ιστορική διαδρομή του τόπου, σας καλούμε να ξεφυλλίσετε το λεύκωμα «Αρχοντικά», με το οποίο κλείνει ο πρώτος κύκλος της σειράς «Οι θησαυροί της Ελλάδας».

«Αρχοντικά», σπίτια αστικά, νεοκλασικά, καπετανόσπιτα, πυργόσπιτα, σπίτια πλουσίων εμπόρων, κτισμένα από τον 15ο έως και τον 20ό αιώνα, είτε με τις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές καταβολές του κάθε τόπου είτε σύμφωνα με τις αναγεννησιακές αναζητήσεις του νεοκλασικισμού και του εκλεκτικισμού, συνθέτουν ένα παζλ που αναπαριστά τη δράση του νεώτερου κοινωνικού ιστού της χώρας μας. Οργανισμοί ζωντανοί, που φέρουν ακόμα τον απόηχο των ανθρώπων που τα πότισαν με τις δικές τους ιδιότητες, μας αφηγούνται ιστορίες αίγλης και παρακμής.

Η ξενάγηση αρχίζει με αρχοντικά αστικά, μνημεία της όψιμης περιόδου του ευρωπαϊκού νεοκλασικισμού- όπως το Μέγαρο Μαξίμου ή του Ζαφειρίου, στην Πλάκα, με τα αίθρια-καθιστικά του και επιρροές από τον εκλεκτικισμό. Επίσης το διατηρητέο Στρατήγη, που υπήρξε κατοικία του Δ. Γάσπαρη, προξένου της Γαλλικής Δημοκρατίας του Βοναπάρτη το 1802 και, τέλος, το μέγαρο Ζαβιτσιάνου. Στην πορεία θα θαυμάσετε αρχοντικά με τη σφραγίδα του κοσμοπολιτισμού, όπως της Αηδονοπούλου, μία απομίμηση κεντροευρωπαϊκής βίλας στην Κηφισιά, ενώ η Θεσσαλονίκη προσφέρεται με το νεοκλασικό Παπαϊωάννου, τη βίλα Μορντώχ- που συνταιριάζει σε έναν υφολογικό πλουραλισμό αναγεννησιακά, μπαρόκ και artnouveaux στοιχεία- και τέλος την πανέμορφη Casa Βianca, που μας αφηγείται την τραγική ιστορία των ενοίκων της.

Στο Ναύπλιο θα δείτε το νεοκλασικό κτίριο-παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και το διατηρητέο Κωστούρου, ενώ στην Ύδρα την οικία Κουντουριώτη, παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου σήμερα και χαρακτηριστικό δείγμα της υδραίικης αρχιτεκτονικής. Στις Σπέτσες θα γνωρίσετε το σπίτι του Καπετάνιου και στην Κέρκυρα δύο υπέροχα δείγματα αρχοντικών της υπαίθρου, του Φλαμπουριάρη και του Βούλγαρη. Στη Ρόδο και στη Λίνδο θα επισκεφθείτε το σπίτι του Sala και το αρχοντικό των Somare αντίστοιχα, με βυζαντινές και αραβικές προσμείξεις που χρονολογούνται από την εποχή του Τάγματος των Ιωαννιτών και στη Σύρο τα νεοκλασικά Νικολόπουλου και Φουστάνου, με τον περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο.

Στη συνέχεια θα μεταβείτε στην Πάτμο, στο νεοκλασικό Παλαιολόγου, και μετά στη Χίο, για να φιλοξενηθείτε στο φημισμένο Αργέντικο- ένα τριπλό οικοδόμημα με εμφανή τη γενοβέζικη τεχνοτροπία- όπως και στη Μυτιλήνη, για να συναντήσετε αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής όπως είναι η έπαυλη Αλεπούδη, ο πύργος Γιανέλλη, καθώς και πολυτελείς ξενώνες, όπως «Ο ζαχαρένιος πύργος» και η εξοχική έπαυλη Βουρνάζου.

Φεύγετε από τα νησιά και πηγαίνετε στα Σιάτιστα, στο αρχοντικό Πουλκίδη, με επιρροές από το Βυζάντιο, αλλά και πλούσια χρήση στοιχείων μπαρόκ και ροκοκό. Σειρά έχουν το αρχοντικό Νεράντζη- Αϊβάζη, που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, το αρχοντικό Σβαρτς, στα Αμπελάκια, ένα σημαντικό μνημείο της αστικής αρχιτεκτονικής του τόπου μας, και το αρχοντικό Τοσίτσα, στο Μέτσοβο, που έγινε Μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης. Το λεύκωμα κλείνει με δύο αρχοντικά του Πηλίου: το Δεσποτικό και το πυργόσπιτο Σπίτι του Μεταξιού.

ΙΝFΟ

Ο 16ος και τελευταίος τόμος του πρώτου κύκλου της σειράς «Θησαυροί της Ελλάδας» κυκλοφορεί το Σάββατο, στην τιμή των 6,90 ευρώ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.