Ο Στάιν στην Αθήνα


Ενώ ο Νίκος Κούρκουλος νοσηλεύεται, ο Πέτερ Σ τάιν βρίσκεται από χθες στην Αθήνα. Τ ο ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο, προκειμένου να προχωρήσει στη διανομή της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή, η οποία θα είναι συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τ ο μελαγχολικό είναι ότι η πρόσφατη και πιο φιλόδοξη ενέργεια του διευθυντή του Εθνικού, να καλέσει τον διάσημο Γ ερμανό σκηνοθέτη για μια παράσταση στην Επίδαυρο, τον βρίσκει στο νοσοκομείο. Αλλά η παραγωγή πρέπει να οργανωθεί και οι διαδικασίες να συνεχιστούν. Ήδη σήμερα ο Σ τάιν συναντά ηθοποιούς για τους ρόλους, ώστε να σχηματίσει μια άποψη ως προς τις προσωπικότητες και τις δυνατότητές τους. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ακροάσεις για νέες ηθοποιούς, που θα απαρτίσουν τον Χορό των Μυκηναίων γυναικών. Οι ακροάσεις θα γίνουν αύριο και την Πέμπτη στις 1 0.00 το πρωί, στο θέατρο «Κάππα» (πληροφορίες στο τηλ.

2 1 0-5224.27

1).

Ε.Δ.Χ.

Τα σπάνια του Γ κίκα


Με κάποια καθυστέρηση έφθασε στα χέρια μας το ημερολόγιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής, που φέτος είναι αφιερωμένο σε κάποια δυσεύρετα έργα, με μυθολογικά θέματα, του αείμνηστου Νίκου Χατζηκυριάκου- Γ κίκα. Σχέδια με μολύβι, μελάνια, ακουαρέλες αλλά και μικρά γλυπτά και ανάγλυφα από μέταλλο με θέματα που αντλούνται από κοινή βάση, από τον κύκλο της ζωής του Ηρακλή. Σχέδια όπου συμπλέκονται η εξυπνάδα κι η ζωώδης δύναμη, ο κοινός νους και τα μυθολογικά τέρατα, οι ανθρώπινες και οι υπερφυσικές δυνάμεις· συγκρούσεις αιώνιες που ενέπνεαν πάντα τον δαιμόνιο ζωγράφο, γλύπτη και διανοούμενο. Πέρυσι μόλις το Μουσείο Μπενάκη γιόρτασε με μια μεγάλη έκθεση τα 1 00 χρόνια από τη γέννησή του και του χρόνου θ΄ ανοίξει τις πύλες της για το κοινό ως παράρτημα του ίδιου μουσείου η Πινακοθήκη Γ κίκα (και όλης της γενιάς του ΄30) στην πολυκατοικία της οδού Κριεζώτου που ανακατασκευάζεται τώρα και όπου βρίσκονταν η κατοικία και το εργαστήριο του καλλιτέχνη. Έτσι το ημερολόγιο- συλλεκτικό θα το χαρακτηρίζαμε, αφού τα έργα που το κοσμούν δεν βρίσκονται εύκολα- προλειαίνει το έδαφος και καλύπτει το κενό μέχρι το άνοιγμα της μόνιμης στέγης των έργων του.

Χ.

Φιγούρες του μόχθου


Είναι τόσο μικρές και όμως είναι αδύνατον να μην τις προσέξεις. Αυτές τις εκφραστικές φιγούρες που ζωγράφισε με λίγη μπογιά διαλυμένη σε νερό, με ακουαρέλες , η Μαρίνα Βασίλογλου και τις παρουσιάζει στην Γ καλερί Ιmage (γωνία Αλωπεκής και Λουκιανού). Γ νωστή στους παλαιότερους από ένα λαμπρό ξεκίνημα και μεγάλες εκθέσεις στις Νέες Μορφές τα τελευταία χρόνια, η ζωγράφος περιορίστηκε στα δικά της. Αυτά έχει η ζωή. Όμως δεν σταμάτησε. Όπου σταθεί, στους δρόμους, το πάρκο, την Αρχαία Α γορά, τα λαϊκά παζάρια, παρατηρεί και σκιτσάρει τους ανθρώπους σε μικρά μπλοκάκια και μετά στην ησυχία του ατελιέ ρίχνει με γρήγορες κινήσεις τις σκυφτές σκιές που πέρασαν στο χαρτί, το νερό και το χρώμα που απλώνουν- λίγο σκόπιμα και λίγο τυχαία- σαν ζαριά. Όλοι σαν κάτι να περιμένουν, κάτι να ψάχνουν. Κουρασμένος εργάτης που επιστρέφει ή μετανάστης με τις πλαστικές σακούλες. Όλα σαν να αχνίζουν ακόμα από την υγρασία του σώματος που κινείται.

Π.Κ.