Ο Φρόυντ θα έχει δουλειά για πολλά χρόνια ακόμη…


Είναι προφανές πως όταν το 1956 η «Νέα Εστία» δημοσίευσε αφιέρωμα στην ψυχανάλυση, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Σίγκμουντ Φρόυντ, το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Ήταν πάντως μεγάλης σημασίας για την ψυχανάλυση στη χώρα μας.

Σήμερα, μισό αιώνα μετά, το περιοδικό επανέρχεται με αφορμή πλέον τα εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννηση του Φρόυντ.

Ας διαβαστεί στην αρχή το κείμενο του Θανάση Τζαβάρα, μια αναφορά στο παλιό αφιέρωμα, στις απαρχές δηλαδή του «ελληνικού ψυχαναλυτικού κινήματος».

Τ α κείμενα ειδικών επιστημόνων που απαρτίζουν το σύγχρονο αφιέρωμα (190 σελίδες) κυκλώνουν ποικιλοτρόπως το θέμα Ψυχανάλυση- Φρόυντ.

Δειγματοληπτικά: Ο Θάνος Λίποβατς γράφει για την ψυχανάλυση και τη θρησκεία, με βάση έργα και απόψεις, κυρίως του Φρόυντ .

Ο Θανάσης Χατζόπουλος χειρίζεται το θέμα «Λογοτεχνία και ψυχανάλυση: από τη μια όχθη στην άλλη», με έναν τρόπο θαυμαστό. Μεταδίδει τις γνώσεις του και τις επιστημονικές του απόψεις, δημιουργώντας κάτι σπάνιο: αναγνωστική απόλαυση. Ο Βένος Μαυρέας θα συγκρίνει την ψυχανάλυση με άλλες ψυχοθεραπείες και θα καταλήξει ότι «το ψυχαναλυτικό οικοδόμημα παραμένει η μόνη μέχρι σήμερα ολοκληρωμένη προσπάθεια κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, φυσιολογικής και παθολογικής. (…) Ο Φρόυντ φαίνεται πως θα έχει δουλειά για πολλά χρόνια ακόμη». Πολλοί οι συγγραφείς, ο χώρος μας μικρός . Να σημειώσω, τέλος , την πολλαπλώς ενδιαφέρουσα συνομιλία του Άγγελου Χάλαρη και του Θανάση Τζαβάρα για την ψυχανάλυση και την αμερικανική ψυχιατρική.

Ποικίλα ενδιαφέροντα

ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ. Πρώτο τεύχος για τον «Κλήδονα» που εκδίδει η Υπερρεαλιστική Ομάδα Αθήνας (υπεύθυνος Διαμαντής Καράβολας). Επειδή η Ομάδα πιστεύει ότι εσκεμμένα αγνοείται από τους σύγχρονους μελετητές η μετά Μπρετόν εποχή, δημοσιεύει, μεταξύ άλλων, θεμελιώδη κείμενα από μέλη υπερρεαλιστικών ομάδων της ΤσεχίαςΣλοβακίας, του Λιντς, του Παρισιού και του Σικάγου. Στις πρώτες έξι σελίδες του νέου περιοδικού, η Διακήρυξη της Ομάδας, για όσους ενδιαφέρονται.

ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ. Το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» δημοσιεύει το τελευταίο μέρος του αφιερώματος για τους αυτόχειρες και την αυτοχειρία από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Ο Ιωάννης Νηματούδης απαντάει, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα αν η αυτοκτονία και η απόπειρα αυτοκτονίας έχουν κοινά χαρακτηριστικά ή είναι διαφορετικά φαινόμενα. Ο Τάσος Γουδέλης εξετάζει το φαινόμενο της αυτοκτονίας στον ελληνικό κινηματογράφο και η Έλενα Ματθαιοπούλου στην όπερα. Τέλος, ο Παναγιώτης Συκιώτης χειρίζεται το θέμα της αυτοκτονίας των εφήβων, υποστηρίζοντας ότι «εάν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της κατάθλιψης στους εφήβους εγκαίρως, θα μπορούμε να προλαμβάνουμε πολλές απόπειρες αυτοκτονίας».

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Συνεχίζει την πολύ καλή του παράδοση στα θέματα της τοπικής ιστορίας το «Ρόπτρο» της περιοχής Αυλωναρίου στην Εύβοια. Με ενδιαφέρον διαβάζεται η ιστορική έρευνα του Δημήτρη Νεάκη για τον εποικισμό της Ερέτριας από 67 Ψαριανούς (1847), ύστερα από πολλές περιπλανήσεις που ακολούθησαν την καταστροφή του νησιού. Ένας από τους 67 που πήρε οικόπεδο και έχτισε σπίτι ήταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης .

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

«ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ»: Ευριπίδου 84, Αθήνα 105 53, τηλ.: 21 0321 3.030

«ΚΛΗΔΟΝΑΣ»: Μομφερράτου 50, Αθήνα 11 4 74, τηλ.:

2 1 0-6458.81 4

«ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ»: Πλατεία Καρύτση 10, Αθήνα 102 37, τηλ.: 21 0-321 9.975

«ΤΟ ΡΟΠΤΡΟ»: Δ. Σγούρος, Αυλωνάρι Εύβοιας 340 09, τηλ.: 22230-32201