Βέλη δέχθηκε ο ιδρυτής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Σάντανς, Ρόμπερτ Ρ έντφορντ , που κατηγορήθηκε ότι εγκατέλειψε το όραμά του για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, για να γίνει έρμαιο στις διαθέσεις των μεγάλων στούντιο για ψυχροοικονομικές μπίζνες. «Ορισμένες φορές αυτό που κάνουμε χάνει την αρχική του λάμψη», έλεγε ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδρυτής του Ιδρύματος Σάντανς, λίγο πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων και προβολών του φεστιβάλ στον μικρό και γραφικό οικισμό του Παρκ Σίτι της Γιούτα.

Και φέτος οι φωνές αμφισβήτησης για τον προσανατολισμό της διοργάνωσης- η οποία έγινε γνωστή γιατί πήγε κόντρα στο ρεύμα αναδεικνύοντας νέα ταλέντα ηθοποιών, σκηνοθετών , σεναριογράφων και προσφέροντας κινηματογραφικά «διαμαντάκια»πληθαίνουν. Τα προηγούμενα δυο τρία χρόνια τα φρέσκα ταλέντα, που είναι και στόχος του φεστιβάλ, ήρθαν αντιμέτωπα με αστέρες του Χόλιγουντ, μεγαλοπαραγωγούς, εταιρικά σχήματα, τα οποία ενδιαφέρονταν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Πέρσι, η εμφάνιση της Πάρις Χίλτον στο φεστιβάλ προκάλεσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ παρά το σύνολο των διαγωνιζομένων στο φεστιβάλ. «Έτσι κι αλλιώς είναι παρούσα στα πάρτι που γίνονται κάθε χρόνο από το 2004, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι», υποστήριξε ο Ρέντφορντ , ο οποίος πάντως δεν έκρυψε την ανησυχία του: «Με τη φήμη του Σάντανς να εξαπλώνεται, έρχονται σελέμπριτις για τα πάρτι και μόνον». Ωστόσο, επέμεινε: «Το φεστιβάλ εξακολουθεί να εστιάζει σε καλλιτέχνες που ενισχύουν το ανεξάρτητο πνεύμα».

Ο Ρέντφορντ τηρώντας πολιτική χαμηλών τόνων , υπεραμύνθηκε του «παιδιού» που έθεσε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου του το 1985 και εμφανίστηκε ειλικρινής. «Δεν μπορούσα να ξέρω προς τα πού θα κατευθυνόταν το φεστιβάλ, στα πρώτα χρόνια του. Δεν μπορούσα να προβλέψω πώς θα ήταν 22 χρόνια αργότερα», έλεγε σε γκαλά για την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας του ιδρύματος. «Τώρα νοιάζομαι για το μέλλον του, αλλά και για ακόμη περισσότερες ευκαιρίες. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό πως σκοπός του Σάντανς θα είναι διαρκώς ο ίδιος: ένα ασφαλές περιβάλλον για τους δημιουργούς», συμπλήρωσε.

Επιπλέον τόνισε πως το φεστιβάλ εστιάζει στην ελευθερία της έκφρασης και υπογράμμισε το άνοιγμα που γίνεται προκειμένου να συμπεριληφθούν περισσότερα ντοκιμαντέρ και διεθνείς παραγωγές. «Ο τρόπος που λειτουργούμε, οι άνθρωποι και τα αποτελέσματα που προκύπτουν, μιλούν από μόνα τους για το φεστιβάλ», είπε.